Su diyet anahtarı

Aşırı kalorili içecekler tüketmenin yerine su koyun!

Haberin Devamı

7’nci Uluslarası Su Konferansı ve Ödül Töreni için İskoçya’da Gleneagles’daydım. Dünyanın her tarafından gelen üreticiler, bilim adamları, doktorlar bu konferansta buluşmuşlardı ve suyun geleceği, insan sağlığı üzerindeki faydaları, obeziteyle savaştaki önemi tartışıldı. Konferans ve yarışmaya Türkiye’den sadece Saka Su katılmıştı. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) suyu sağlık için zorunlu bir makro besin olarak ilan etti. Ayrıca ne kadar su tüketelim tartışmasına da nokta koydu.
* 2 litre kadınlar
* 2,5 litre erkekler
İngilizlerin yaptığı bir çalışma çok dikkatimi çekti. Doğal Sıvı Alımı Komisyonu kurmuşlar. Bu komisyon özellikle hızla artan şişmanlıkla savaşta suyun çok önemli olduğunu vurguluyor. Sloganları ise “Daha Fazla Su İçmelisiniz!“

Aşırı kalorili içecekler tüketmenin yerine su koyun!

* “Ne yiyeceğimiz konusunda çok kampanya var ama ne içeceğimiz konusunda yok!” diyorsunuz?
Kesinlikle... Sağlıklı sıvı alımı konusunda büyük kampanyalar yapılmalı, toplumlar bilinçlendirilmeli diye düşünüyoruz. Bu yüzden bir yıl önce Doğal Sıvı Alımı Komisyonu’nu kurduk.

* “2050’de İngiltere’nin yarısı şişman olacak” dediniz. Bu gerçekten ürkütücü bir rakam.
2009’da yüzde 25 erişkin, yüzde 16 çocuk şişmandı İngiltere’de. 2050’de bu rakamların yüzde 55 şişman erişkin, yüzde 25 şişman çocuk şeklinde olacağını öngörülüyor. İnsanlar farkında olmadan aşırı kalorili içecekler tüketiyor. Biz bunların yerine suyu koyun diyoruz. Rakam ortada: Günde 120 kalori fazla almak 10 yılda 50 kiloluk bir artışa yol açıyor. İnsanların beşte biri her gün sadece ekstra 500 kaloriyi su dışındaki içeceklerden alıyor.

* Yani su diyet anahtarı olabilir diyorsunuz.
Kesinlikle! Kalorisi 0. Doğal. Ucuz.
Çocuğunuzun ne kadar su içtiğini mutlaka kontrol edin

* Ya çocuklar? Çocuklar suyu pek sevmez genelde...

Çocuğunuzun ne kadar su içtiğini kontrol edin. Pet şişe kolay bir yöntem. Okula giderken beslenme çantasına su da koyun. Evde de çalışma masasına...

* Türkiye’de genelde yumuşak, mineralden fakir su tercih ediliyor. Danışanlarıma doğal mineralden zengin, kalsiyumu yüksek, pH’ı yüksek suları kullanmalarını öneriyorum. Su bir makrobesin çünkü... Yani suyla da besleniyoruz.
Doğru! Özellikle çocuklarda doğru sıvı alımı konusunda eğitim, su içmeye teşvik kilo kontrolü konusunda çok büyük faydalar sağlıyor. Bir araştırmaya göre çocuklar günde 1 bardak su içerse obezite oranı yüzde 31 düşüyor.

* Siz de benim gibi şekerli içeceklerin dünyadaki şimanlık salgınında çok büyük rolü olduğunu düşünüyor musunuz?

Su açlık dıuygunuzu bastırmanıza yardımcı olabilir. Şekerli içecekler artık herkesin bildiği gibi vücutta aşırı insülin salınımına yol açıyor. İnsülin salgılandıkça da daha çok acıkıyorsunuz. Daha fazla yemeye meyilli oluyorsunuz. Sonuç: Fazla kilolar!

Dr. Emma Derbyshire Beslenme Biyokimyası mezunu. Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Gastroenteroloji doktorası yapmış. Manchester Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve araştırmacı. 30’dan fazla makalesi, iki kitabı var. Doğal Sıvı Alımı Komisyonu üyesi.

Tanrıların oyun alanı: Gleneagles

İskoçya’dayız. Edingburgh’dan arabayla 45 dakikada adeta bir tablonun içinden geçtiğinizi sanarak Gleneagles’a varıyorsunuz. Muhteşem bir doğanın içinde yer alıyor otel. Sonbaharın tüm renkleri sessizliğin sesiyle, bir senfoniyle karşılıyor sizi... 7 Haziran 1924’deki açılışında basın “Tanrıların Oyun Alanı“ diye tanımlamış Glenaeagles’ı... Açılış balosu müziği, BBC aracılığıyla ve ilk kez İngiltere’ye yayınlanmış. 1920-30’larda ise İngiliz sosyetesi ve Amerikalıların gözdesiymiş. 2. Dünya Savaşı’nda askeri hastane olarak kullanılmış. Savaştan sonra tekrar otel olmuş. 2005’te G8 toplantısı burada yapılmış.
Aldığı ödüllerden bazıları mı? En İyi Avrupa Resort’u (Conde Nast Traveler), En İyi Golf Resort’u (Conde Nast traveler), Dünyadaki En Lüks Hotel (Sunday Herald gazetesi okurları)...

DİĞER YENİ YAZILAR