Kadınların en büyük sorunlarından biri: SELÜLİT

Şu sıralarda kadınca sohbetlerde gündem maddelerinden biri selülit

Haberin Devamı

Eczanelerde selülite karşı kremler, losyonlar baş köşelerde... Ancak selülitle baş etmekte yalnızca dışarıdan cilt üzerine uygulanan kremlerden mucize beklemek yanlış! Cilt içeriden beslenir, güçlenir, güzelleşir. Hücrelerimizi oluşturan yiyip-içip, sindirdiklerimizdir. Selülite karşı beslenmede ana hedef katı yağlardan uzak durmak, bol lifli beslenmek ve bol su içmektir.

Spor yaparken daha fazla su için

Susuzluk hissetmeyi beklemeyin! Çünkü susuzluk hissettiğinizde çoktan 2 bardak geridesiniz demektir.

Egzersiz yaparken vücudumuzun en çok ihtiyaç hissettiği sudur. Bunun iki nedeni var:

1- Serinlemek için

Vücut egzersiz sırasında her motor gibi ısınır ve fazla ısıdan kendini kurtarmak zorundadır. Terleyerek bu fazla ısıyı atmaya, serinlemeye çalışırız. Bu sırada oluşan su kaybını önlemek için su içmek gereklidir.

2- Besin taşımak için

Egzersiz sırasında vücudumuz kaslara daha fazla oksijen, glikoz ve besin taşımak için daha hızlı kan dolaşımına ihtiyaç duyar. Vücutta dolaşan sıvı hacmi yeterli olmalıdır.

Vücudumuz

Yüzde 1 oranında susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 10,
Yüzde 2 oranında susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 20 azalıyor.
Susuz kalan sporcunun yeterli su içen sporcuya göre performansının daha düşük olduğu kanıtlanmıştır.
Spor sırasında ihtiyacımız olan suyun miktarını etkileyen faktörler

* Egzersizin şiddeti: Vücudumuz ısındıkça daha çok terleriz ve daha çok suya ihtiyaç duyarız.

* Ortamın ısısı: Eğer ısı çok yüksekse vücudu serinletmek zorlaşacaktır.

* Nem oranı: Nem oranı yüksekse suyun cilt yüzeyinden buharlaşması zorlaşır. Ortamın nemi arttıkça daha fazla terleriz.

* Rüzgar: Su daha çabuk buharlaşır.
Spor yaparken ne kadar su içmeliyiz? Pratik bir yöntem var mı?
Evet! 20 derecelik bir sıcaklıkta spor yaparken her 15-20 dakikada bir 25 cl su içmek gerekiyor.
Spor yaparken susayınca mı su içmeliyiz?
Hayır! Spor yaparken susuzluk hissi çok geç oluşur. Susuzluk hissi su içme ihtiyacının çok zayıf bir göstergesidir. Susuzluk hissettiğinizde çoktan 2 bardak su geridesiniz demektir.

Öneriler

* Susamadan su için.

* Bol su içmekten korkmayın. Susuzluk fiziksel performansı azaltır ve sindirim sorunları, kramplar gibi bir çok rahatsızlığa yol açar.

* Terinizin rahatça buharlaşabileceği giysiler giyin.

* 2 saat veya daha az sürecek aşırı şiddetli olmayan sporlarda sadece su içmek yeterlidir.

* Eğer 1 saatten fazla sürecek yarış şeklinde bir spor yapıyorsanız;

* Spordan önce:

1 saat önce 3-4 bardak yüzde 2-5 şeker eklenmiş su için.

* Spor sırasında

Her 15-20 dakikada düzenli olarak (yüzde 5-10) 1-2 bardak şeker eklenmiş su için. Eğer hava çok sıcaksa suyun litresine 1-1,5 gram kadar da tuz eklemek yararlı olacaktır.

* Spordan sonra:

Kayıpları yerine koymak için gecikmeden su için.


Nelere evet

* Su

Selülit sorunu olanlara günde 2,5 litre su öneriyorum. Su vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor. Dolaşımı rahatlatıyor. İştah azaltıcı etkisi olduğu için fazla yemeyi, yağlanmayı engelliyor. Ne kadar su içerseniz için; 0 kalori ve en sağlıklı içecek.

* Yeşil çay

Antioksidan özellikleri var. Vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırıcı etkiye sahip. Günde 2 fincan içmeyi alışkanlık haline getirin.

* Taze meyve sebze

Ispanak-roka-maydanoz-yeşil soğan-marul semizotu gibi koyu yeşil renkli sebzeleri tercih edin. Antioksidan güçleri daha yüksek ve bol su içerirler. Vücuttan idrarın atılmasını kolaylaştıran karpuz- kiraz- kuşkonmaz- kereviz-salatalık gibi meyve ve sebzeleri de ihmal etmeyin.

* Omega 3 yağ asitlerini çeren yiyecekler

Omega 3 yağ asitleri cilt güzelliği için olmazsa olmazlardan. Cildi güzelleştiriyor, dolaşımı rahatlatıyor, metabolizma hızını artırıyorlar. Ton-somon-uskumru-palamut-hamsi gibi yağlı balıklar, keten tohumu, ceviz en iyi kaynaklar.
* Omega 6 yağ asitlerini içeren yiyecekler

Evening Primrose Oil (çuha çiçeği yağı), ayçiçeği-soya mısır özü gibi sebze yağları, ceviz, fındık, bademde bol bulunur.

* Zeytinyağı

Zeytinyağının içinde bol E vitamin var. E vitamini cilde destek veren dokuyu güçlendirir.

* C vitamini

Cildin destek dokusu olan kollagen yapımında görevli, vücudumuzun kullandığı en güçlü antioksidanlardan. Bu yüzden de selülite savaşta önem kazanıyor. C vitamini en çok kırmızı ve yeşil biberde var. Ayrıca koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler, domates, narenciye grubu meyveler, çilek, bezelye, soğan güçlü kaynaklar.

* Egzersiz

Egzersiz kan ve lenf dolaşımını hızlandırıyor, metabolizma hızını artırıyor, toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor. Haftada 3-4 kez 30-40 dakika tempolu yürümeyi alışkanlık haline getirin. Egzersiz dışı günlük aktivitenizi de artırın. Merdiven çıkmak, kısa mesafeleri yürüyerek gidip gelmek hep artılarla size geri dönecektir.

Nelere hayır

* Kafein

Kafein sağlıklı bir cilt için gerekli olan çinko mineralinin emilimini engelliyor. Kan damarlarını daraltıcı etkisi var, kan dolaşımını aksatıyor; bu da selülite yol açan nedenlerden biri. Günde 1 fincan kahveyi geçmeyin. Filtre kahveyi tercih edin.

* Şeker

Fazla şeker vücutta yağ olarak depolanır. Özellikle paket yiyeceklere dikkat! Bisküviler, kekler, şekerlemeler, çikolata, dondurmayı minimuma indirin. Vücuda rafine şeker (toz şeker) girdikçe insülin salgısı artıyor, bu da vücutta yağ depolanmasını ve selülit oluşumu hızlanıyor.

* Tuz

Aynen açık pakette kalan tuzun nemlenip şişmesi gibi, fazla tuz da vücutta su tutup bizi şişirmeye başlıyor, dolaşımı aksatıyor. Ekmekte, peynirde, zeytinde, konserve ve paket yiyeceklerde, tatlı da olsalar bisküvi ve keklerde hep tuz var.

* Doymuş yağ içeren yiyecekler

Süt, peynir ve yoğurdun yağsız veya az yağlı formlarını tüketmeye alışın.
Yağsız eti tercih edin. Sosis sucuk-salam gibi yiyecekleri minimuma indirin. Hidrojen yağ içeren yiyeceklerden uzak durun. (Çoğu margarinler, hazır bisküviler-kekler-paket yiyecekler gibi...)

* Alkol

Alkolün hem kalorisi fazladır, hem de pankrestan insülin salınımını artırır; yani yağlanmaya, vücutta daha çok yağ depolanmasına yol açar.

* Sigara

Damarları daraltıcı etkisi ve yüksek toksin içeriğiyle kesinlikle uzak durulması gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR