Çocuğum daha uzun boylu olabilir mi?

Haberin Devamı

Türk çocukları Avrupalı akranlarına göre daha kısa bulunmuş. İngiltere’de kendimi cüce gibi hissettiğimi hatırlıyorum. Oysa boyum 1.63, bir Türk kadını için fena sayılmam! Boyumuz önemli oranda anne-babalarımızdan, akrabalarımızdan aldığımız genlere bağlı. Ancak beslenme şekli ve sporun da boyun uzun mu-kısa mı olacağı üzerinde çok önemli etkisi var. Anne babamız uzunsa, büyük olasılıkla biz de uzun boylu oluyoruz. Kısa boylu bir anne-babadan nadiren uzun boylu bir çocuk çıkıyor. Ama çocuklarınız iyi beslenmezse anne-babanın boyuna bile ulaşamayabilir. 20’li yaşlara gelinceye kadar uzamaya devam ediyoruz. Bu yaşlara kadar kemiklerimize ne kadar kalsiyum depolarsak o kadar iyi! Bir bankada para biriktirir ve sonra çeker gibi; bu yaşlara kadar kemiklerimize ne kadar çok kalsiyum koyarsak sonradan yavaş yavaş buradaki kalsiyumu harcarız. Bu yüzden büyüme çağında kalsiyumdan zengin beslenme çok ama çok önemlidir. Kalsiyumu en fazla bulunduran gıda ise süt ve süt ürünleri... Yani süt, peynir ve yoğurt!

Sıralama yaparsak:

* Süt ve süt ürünleri

* Küçük kılçıklı balıklar (hamsi, sardalya gibi)

* Koyu yeşil sebzeler (ıspanak, pzaı,maydanoz, derotu, semeizotu gibi)

Spora gelince; spor yaptıkça kaslarımız hareket eder. Kaslarımızın kemiklere tutunduğu yerlerde kemiği iter yani kemiklerimiz de spor yapmış olur. Böylece daha çok sertleşirler, uzarlar, sağlamlaşırlar. Spor yapmak ve bol süt içmek boyun daha çok uzamasına yardımcı olur!

İbrahim Kutluay’la sahaya çk!

Eski milli basketbolcü??brahim Kutluay, NTV Spor kanalında her cumartesi öğleden sonra canlı yayımlanan bir program sunuyor. Önceki hafta ben de konuk oldum ve çocuklara boylarının uzaması için nasıl beslenmeleri gerektiğini anlattım. Programın adı: Sahaya Çık! İçim Süt’ün desteklediği program çocukları spora, sosyalliğe, doğru beslenmeye teşvik ediyor. Özgüvenlerinin artmasına yardımcı oluyor. Geçen hafta canlı yayına konuk oldum ve hemen sordum İbrahim Kutluay’a, bu boy-pos genetik mi diye.. Anne-babasının da böyle olduğunu söyledi. Sporun ve doğru beslenmenin, çocuklukta tüketilen sütün-yoğurdun da mutlaka katkısı vardır.

Bu şişe çocuklara su içmeyi sevdirebilir!

Bu şişenin üzerinde çocuklar için özel Disney karakterleri var. Kapağı da çok pratik. Hayat Su, çocuklar için özel olarak yeni bir şişe tasarlamış. Amaçları çocuklara küçük yaştan su içme alışkanlığını kazandırmak ve çocuklar için su içmeyi daha eğlenceli hale getirmek. Çocukların kilo başına yetişkinlere oranla 3 kata kadar daha fazla su içmeleri gerekiyor. Çocuklarda doğru su tüketim alışkanlıklarının oluşması için, küçük yaşlardan başlayarak su içmenin bir alışkanlık haline gelmesi çok önemli. Bu nedenle çocukların günlük su tüketimi konusunda özen gösterilmesi gerekiyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Prof. Dr. Benal Büyükgebiz bakın bu konuda neler söylüyor: “Çocukların sıvı kayıpları zaman zaman çok fazla olabilir. Üstelik çocuklar erişkinlere göre daha hareketlidirler. Spor yapmasalar da günlük eğlenceleri arasında yer alan koşuşturmaca sıvı ihtiyaçlarını artırır. Yoğun heyecanları arasında oyuna dalıp su içmek akıllarına bile gelmez. Gelse de bunu erteleyip geciktirebilirler. Su içme isteği yani susama duygusu vücutta sıvı ihtiyacının karşılanamadığı zaman ortaya çıkan ilk belirtiler arasındadır. Bu nedenle denebilir ki bir çocuk susadığını algıladığında tıbben ‘dehidratasyon’ gelişmiş demektir. Bu nedenle çocuklara örnek olmak çok önemlidir. Her fırsatta su içmeli ve su içirmeliyiz.”

Çocuklar günde ne kadar süt, peynir ve yoğurt tüketmeli?

En az 2-3 porsiyon.

Örnekler:

1 bardak süt

1 dilim peynir

1 çay fincanı yoğurt

Bir çocuğun ne içtiği

önemli mi?

Tabii ki! Büyüme çağındalar. En ideal içecek süt ve su! Ne kadar su içmeliyim? Günde 6-8 bardak.

Katy Perry ip atlıyor

Çevrenizde hiç ip atlayan çocuk gördünüz mü? Düşündüm de yıllardır görmediğimi farkettim. Çocukluğumda ip atlardık! Hareketliydik. Saklambaç, yakartop, bedminton, kovalamaca, ok atmaca. Hep dışarıda beraber yapılan sosyal sporlar. Kilo sorunu olan çocuk mu? Hiç hatırlamıyorum. Bakın ünlü şarkıcı Katy Perry de formunu ip atlayarak koruyormuş! “Konserlerime başlamadan ısınmak için önce yarım saat ip atlıyorum!“ İp atlarken 10 dakikada 80 kalori yakıyorsunuz. Biz Türk kadınlarının ana sorunu kalça; ip atlamak kalça kaslarını da biçimlendiriyor. Açın müziğinizi, alın elinize ipi başlayın atlamaya! Kilo vermenin, biçimli kalçaların kestirme yolu!

Yeterli D vitamini alıyor musunuz?

D vitamininin sağlıklı kemikler için önemini biliniyor. Kopenhag Üniversitesi’ndeki bilim adamları ayrıca bu vitaminin bağışıklık hücrelerini de harekete geçirdiğini saptadılar. Yani eğer yeterli D vitamin alamıyorsak, hastalıklara karşı direncimiz düşüyor. D vitamini vücudumuzda güneş ışınları sayesinde doğal olarak üretiliyor. Ancak ayrıca balık yağı, yumurta ve yağlı balıklarda da bol.

Mutluluk kalp hastalığını önlüyor

European Heart Journal‘da (Avrupa Kalp Dergisi) yayımlanan bir araştırmanın sonucu bu. Mutlu insanlar daha iyi uyuyor ve strese daha dayanıklılar. Bu da kalp ve vücut üzerindeki yükü azaltıyor ve kalp hastalığı riskini düşürüyor.

74

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre mutluluğun doruğuna ulaştığımız yaş 74! Mutluluk dercemiz 15-46 arası diplerde, 46’dan sona yükselmeye başlıyor. 74’de doruğa çıkıyor! Yaşlandıkça sahip olduklarımızın değerini çok daha iyi anladığımız, kıymet bildiğimiz ve stresten daha az etkilendiğimiz düşünülüyor.

Dr. Bradley’nin light mutfağı

Enginar salatasI

Malzemeler

* 5 adet enginar

* 1/2 demet dereotu

* Sumak (veya istediğiniz baharat)

* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

* Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:

Enginarları al dente (dişe gelir şekilde) haşlayın. Kuşbaşı gibi doğrayın. Malzemenin tümüyle karıştırıp servis tabağına alın.

* Enginarı geleneksel yöntemle pişirmiyorum, bana ağır geliyor. “Al dente” haşlayıp, direkt tabağıma, et veya diğer sebzelerin yanına alıyorum. Üzerine genelde hiç yağ koymuyorum. Acıktığım zaman ara öğün olarak da yiyorum. Deneyin, böyle de tadını çok seveceksiniz!

DİĞER YENİ YAZILAR