’O tatlıyı ısmarlamayacaksın!’

Çok şişmansın Caroline! Hiç kimse seninle evlenmek istemeyecektir!

Haberin Devamı

Çok şişmansın Caroline! Hiç kimse seninle evlenmek istemeyecektir! O tatlıyı ısmarlamayacaksın! Bu sözler kime mi ait?

Amerika’nın first ladylerinden Jackie Kennedy’e...

Mekan; Paris’te şık bir restoran. Her zaman ince, stil ikonu Jackie o sıralarda henüz ergenlik döneminde olan kızı Caroline’e fazla yediği için tepki gösteriyor!

Bir çocuğa bu ifadeyle beslenme eğitimi vermenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Ama beslenme eğitiminin daha küçük yaşlarda başlaması şart. Yoksa ileride yanlışları, kemikleşmiş alışkanlıkları değiştirmek çok zor oluyor. Danışanlarımda örneklerini görüyorum!

Çocuklara 23 Nisan armağanı vermek istiyorsanız en iyi hediye kitap bence! İşte doğru beslenmeyi sevimli kız çocuğu Cemile’nin ağzından renkli ve eğlenceli biçimde anlattığım 3 kitabım var: Cemile Doğru Beslenmeyi Öğreniyor, Cemile Sağlıklı Yaşamayı Öğreniyor ve Cemile Boyu Uzasın İstiyor. Öneririm.

Zayıf olup 5 yıl daha az yaşamayı tercih ederim!

Bu sözün sahibi de Jackie Kennedy olabilirdi kesinlikle... Ama ben de katılıyorum!

Sabah bantta yürürken TV’de bir programa takılıyor gözüm. Doktor hanım soruyor, yurt dışında bir anket yapılmış.

“Zayıf olup 5 yıl daha az yaşamayı mı tercih ederdiniz? Yoksa şişman olarak kalıp 5 yıl daha uzun yaşamayı mı?’ Kamera programın izleyicilerine dönüyor. Gördüğüm kadınların hemen hepsi fazla kilolu veya şişman! Herkes sus-pus, kimseden ses çıkmıyor! Doktor hanım: “İlginç, demek ki herkes 5 yıl uzun yaşamayı tercih ediyor. Halbuki yurt dışında tam tersi çıkmış” diyor kibarca... 2002’den beri Türkiye’deyim. Birçok fazla kilolu veya şişman insanla dertleştim. Özellikle kadınlarda kilonun onları ve çevrelerini ne kadar mutsuz ettiğini gördüm. Dökülen gözyaşlarına şahit oldum. Ben de bir kadınım. İşim olmasına rağmen zaman zaman kilo aldım ve kendimle bu dönemlerimde hiç barışık olmadım. Ve bunu eşime de yansıttım. İşim insanları hafifletmek, sağlıklı bir kiloda tutmayı da içerdiğinden kendi kilom, fiziğim de tabii ki hep mercek altında! Danışanlarıma saygımdan hep kilomu belli bir aralıkta tutmaya çalıştım, bazen zorlandım. Zaman zaman “Hamile kalsam da şöyle her istediğimi yesem, kimse eleştirmese” diye düşündüm. Yemek hayatın en büyük keyiflerinden biri. Ama dozunu kaçırdığımızda biz kadınların en büyük keyifsizliği haline geliyor. İpin ucunu elden kaçırmayalım!

Kalorİ nedİr dİye sorunca yanIt verebİlen yok!

Kalori; 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarıdır. Beslenme ve sağlık alanında kalori terimi yiyeceklerdeki enerji ve vücudumuzun kullandığı enerjiyi tarif etmek için kullanılır. Yiyeceklerde kalori 3 besin grubu halinde bulunur. Karbonhidratlar, yağ ve protein. Sindirimle yiyeceğin içindeki enerji açığa çıkar, kan dolaşımına katılır, glukoza veya kan şekerine çevrilir. Trilyonlarca vücut hücresi işte bu glukozla çalışır. Bu sayede yürüyoruz, konuşuyoruz, gülüyoruz. Yiyoruz, içiyoruz.

Ersun Yanal nasıl fit kalıyor?

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Genel Direktörü Ersun Yanal yakışıklılığıyla dikkat çeken, ayrıca fit bir adam... Nasıl fit kalıyor, merak ettim.

* Spor adamına önce spor sormalı. Hangi sporları yapıyorsunuz?

Yürüyorum, koşuyorum. En az 1 saat sürüyor sporum. Ama son 1 aydır yoğunluktan biraz aksattım.

* Çok fit görünüyorsunuz, sağlam bir duruşunuz var. Nasıl besleniyorsunuz?

Kahvaltım şöyle; 1 kaşık zeytinyağı, yeşillikler, 1 dilim buğday ekmeği, peynir, şekersiz limonlu çay. Arada meyve yerim. (Gerçekten de konuştuğumuz sırada saat 11.00 civarı meyve tabağı geldi içeriye.) Öğlen tavuk, salata, bulgur pilavı, yoğurt. Bazen pilav yerine 1 dilim ekmek olabiliyor. Arada yine meyve. Akşam ise balık - salata veya ev yemekleri. Tüm İzmirliler gibi ağırlıklı sebze yerim. Kırmızı et çok yemem.

* Ya kuruyemişler?

Her gün mutlaka 1 avuç kadar fındık, 5-6 tane de ceviz yiyorum.

* Aldığınız destek var mı?

E vitamini, balık yağı, küçük aspirin.

Haftanın sözü

“Hayatta çocuğunuzun ufkunu genişletmek için birçok yol var. Kitap sevgisi bunların en güzeli!” Jackie Kennedy (1929-1993)

DİĞER YENİ YAZILAR