Siyah çikolata adeta bir sağlık desteği

Bitter çikolatanın antioksidan gücü sütlü çikolataya göre çok daha fazla

Haberin Devamı

Bizde sütlü çikolata daha fazla tercih ediliyor. Oysa siyah (bitter) çikolatanın antioksidan gücü çok daha fazla. 8 yıl önce Londra’dan Türkiye’ye döndüğümde kaliteli yerli bitter çikolata bulmak zordu. Şimdi 2 büyük yerli firmanın da (Ülker ve Eti) çok başarılı yüzde 70 kakaolu çikolataları var. Bunları hem severek yiyorum, hem de keklerimde kullanıyorum. Bir çikolatanın içindeki kakao taneleri arttıkça, yani çikolata ne kadar koyuysa...

1- Glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme yeteneği) düşüyor. Böylece kilo korumaya yardımcı oluyor. Fazla yeme isteği uyandırmıyor.

2- Antioksidan değeri artıyor. Kansere karşı koruyucu etkisi yükseliyor.

Beyaz çikolatadan 2 kat fazla antioksidan var

2001 yılında Londra King’s College’dan bir araştırmacı grubu küçük bir tablet siyah çikolatanın 7 soğan, 6 elma, 4 bardak çay ve 2 kadeh şaraptakine eş değer antioksidan içerdiğini saptamışlardı.

Glasgow Üniversitesi’nden Alan Croizer ve diğer araştırmacı arkadaşlarıysa çalışmayı daha da ileri taşıdı. Aynı kakao çekirdeklerinden siyah ve beyaz çikolata yaptılar ve yağını ayırdılar. Antioksidan seviyelerini ölçtüler. Siyah çikolatanın beyaza göre 2 kat fazla antioksidan içerdiğini gördüler. Bir gruba 100 gram siyah çikolata ve 1 bardak tam yağlı süt verildi. Diğer gruba ise 200 gram sütlü çikolata verildi. Bir saat sonra kanlarındaki antioksidan seviyesi ölçüldü. Sadece siyah çikolata yiyenlerin kanında antioksidan seviyeleri önemli oranda yüksek bulundu. Ancak sütle birlikte siyah çikolata yiyen veya direkt sütlü çikolata yiyenlerin kanında düzey artmadı. Araştırmacılar sütün çikolatanın içine girdiğinde belki de antioksidan etkisini engellediğini düşünüyorlar.

Kısacası; siyah çikolata belki de bir sağlık desteği olarak bile düşünülebilir. Ancak bu yazımı okuyup her gün paket paket siyah çikolata tüketmeyin lütfen! Her şeyde olduğu gibi azı karar, unutmayın. Küçük paket bile kalorisi 500’lerden başlıyor!

SEKSİ YİYECEKLER

Yarın Sevgililer Günü. Bu günde afrodizyak yiyeceklerden bahsetmek adet oldu. Bu adeti bozmayalım! Beslenme şeklimiz seksüel enerjimizi de artırıp, azaltabiliyor. İşte afrodizyak; seks isteğini artıran yiyecekler...

* Çikolata n Muz n Çilek n Hurma

* Elma n Nar n Keten tohumu

* Susam n Balkabağı çekirdekleri

* Ayçiçeği n Maydanoz n Enginar

* Kuşkonmaz n Soğan n Sarımsak

* Pırasa n Bakla n Badem

* Fındık n Vanilya n Tarçın

* Zencefil n Yulaf n Balkabağı

* Domates n Yağlı balıklar (Somon, ton gibi...)

* Arı poleni n Quinoa

Dr. Bradley’nin light mutfağı

Sevgililer Günü için size en gözde çikolatalı kek tarifimi veriyorum.

Sevgililer Günü Keki

Malzemeler

* 3 yumurta

* 100 gr tereyağı

* 50 gr toz şeker

* 5 yemek kaşığı esmer şeker veya 2 tatlı kaşığı Stevia tozu

* 1 yemek kaşığı kepekli un

* 2 paket bitter çikolata

Hazırlanışı

Yumurta, şeker ve unu karıştırıcıyla çırpın. Tereyağını eritip içine karıştırın. En son çikolataları eritip ekleyin. İyice karştırın. Tercihen kalp şeklinde küçük silikon bir kabı tereyağıyla yağlayın. İçine kek karşımınızı dökün. 170 derece fırında 50 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra şık bir tabağa ters çevirin. Üzerine pudra şekeri serpip, süsleyin. Vanilyalı dondurmayla servis yapın.

Sepetteki sağlık QUINOA

* Anavatanı Güney Amerika Peru, And dağları.

* İnkalar ona “tahılların anası” adını takmışlar.

* Diğer tahıllardan çok daha fazla protein içeriyor. Örneğin; pirinçte protein oranı yüzde 7,5 iken, quinoa’da bu oran yüzde 15’e varıyor. Buğday ve pirinç sağlıklı olmamız için gereken lysine adlı temel aminoasitten çok fakirken, quinoa’da zorunlu aminoasitlerin (yani proteinlerin en küçük birimi) tümünü içeriyor. Çok iyi bir protein kaynağı.

* Hazmı çok kolay, güzel bir tadı var. Aynen bulgur veya pirinç gibi pişiriyorsunuz.

* Kolesterolü yüksek olanlar, vejetaryenler veya et sevmeyenler için iyi bir protein kaynağı. Gluten içermiyor.

* 100 gramında 368 kalori var.

Marilyn Monroe formunu nasıl mı korurmuş? Calisthenics’le!

Marilyn Monroe bir ikon; herkesin sevgilisiydi, herkesi sevgilisi ve öyle de kalacak belli... Mesleğe başladığı yıllarda ince, vücudu son derece düzgün, henüz kalçalı, göbekli haline daha çok var! Öncü bir kadın, daha kimseler düzenli egzersiz bilmezken o sabahları 6’da kalkıp koşuyormuş. Esnek ve sağlam vücudunu düzenli olarak yaptığı calisthenicse borçluymuş.

Calisthenics nedir?

Calisthenics’i tesadüfen keşfettim. Düzenli spor önerdiğim bir hastamın kas oranını kısa sürede inanılmaz artırması dikkatimi çekti. “Ne yaptınız ki bu kadar kısa sürede kasınız arttı?” diye sorduğumda bir gazetenin 1970’lerde promosyon olarak dağıttığı bir spor kitabından bahsetti. Getirmesini rica ettim: Karşıma Calisthenics çıktı! Basit hareketlerden oluşan bir egzersiz. Vücudun esnekliğini ve direncini artırıyor. Uygulanırken ağırlık veya alet kullanılmıyor. İlk kez Eski Yunan’da geliştirilmiş. Ispartalı ve Perslerin savaşında Perslerin gözcüsü Ispartalılıları toplu halde bu egzersizi uygularken görünce dans ettiklerini sanmış! Amerika’ya 19’uncu yüzyılda gelmiş ve kadınlar arasında çok yaygınlaşmış.

Haftanın sözü

’Aşk bir kum saatidir; kalp dolarken , beyin boşalır.’ Jules Renard- Fransız yazar ( 1864-1910)

DİĞER YENİ YAZILAR