Kış mevsiminin doğal kabızlık ilaçları portakal, mandalİna Ispanak ve pazı

Kış mevsiminin doğal kabızlık ilaçları

Haberin Devamı

Kışın taze meyve-sebze tüketimi azaldığı için kabızlık da artıyor. Bir de yaza göre çok daha az su içmeye başlıyoruz. Su içmeyi unutuyoruz. Bu da kabızlığı artıran önemli bir neden. Kış mevsiminde kilo aldırmayan, kabızlığı çözecek ne var derseniz; işte kalorisi düşük dörtlü: Portakal, mandalina, ıspanak, pazı... Ispanak ve pazıyı pişirirken öldürmeyin. Buhar tencereniz yoksa tencere içine yerleştirilen sebzeleri buharda pişirmeye yarayan süzgeçlerden bir tane edinin. Çok pratikler. Altta kaynayan suyun buharıyla sebzelerinizi parlak yeşil rengini kaybetmeden pişirin. Böylece vitamin değerini daha çok korumuş olursunuz.

Eğer orta derecede kabızlığınız varsa; o gün mutlaka öğlen ve akşam yemeğinde bir tabak buharda pişmiş zeytinyağlı ıspanak veya pazı yiyin. Ayrıca gün boyunca 1-2 portakal, 2-3 mandalina yemeyi de unutmayın. Kabızlığınız şiddetliyse, 1 kase probiyotik yoğurdun içine 2 yemek kaşığı kepek karıştırıp ara öğün olarak ekleyin. Kabızlığın nedeni genelde liften fakir beslenmedir. Size tarif ettiğim beslenme şekliyle lifi önemli oranda artırmış olacaksınız.

Lif nedir?

Bitkilerin hücre duvarında bulunan bir tür karbonhidrat. Bitkilerin hücre duvarı birçok şeker molekülünün yan yana gelmesiyle oluşmuştur. Bunlar birbirine öyle sıkı bağlıdır ki, sindirim sistemi enzimlerimiz parçalayamaz. İşte sindirilemeyen bu karbonhidrat türüne lif denir.

Pekİ lİften zengİn besİnler ne saĞlIyor?

* Liften zengin besinler daha fazla çiğneme gerektirir. Bu da yeme hızımızı yavaşlatıyor ve daha çok tükürük salgılarız. Tükürük, yediğimiz yiyeceğin hacmini artırır. Bu da daha az yiyecekle yetinebilmeyi sağlar, dolayısıyla şimanlamayız.

* Mideye ulaştığında liften zengin yiyecek suyu emer ve suda çözünebilen kısmı viskoz (yapışkan) hale gelir. Tüm bunlar midenin boşalmasını geciktirir. Böylece daha geç acıkmamızı sağlar.

*Lifli besin ince bağırsakta yavaş hareket eder; böylece besinlerin rahatça emilebilmesi için zaman sağlanmış olur.

* Kalın bağırsağa gelince çözünebilir lif bağırsaktaki bakterilerin büyümesi ve çoğalması için uygun ortamı sağlar. Çözünebilir lif burada suyu tutup şişer ve kalın bağırsak içeriğine daha çok hacim kazandırır. Dışkı büyür, yumuşar ve dışarıya çıkması kolaylaşır. Kabızlık önlenmiş olur.

Yürüyüş bandını askılık olarak kullananlara...

Yürüyüş bandı sahibi olanların sayısı hızla atıyor. Bu sevindirici bir gelişme. Ama yürüyenlerin sayısı pek artmıyor! Neden mi? Çoğu kişi bu bantları askılık olarak kullanıyor veya bir süre sonra yer kaplıyor diye depoya atılıyor.

Yürüyüş bandını şiddetle öneriyorum. Çünkü İstanbul’da yaşayan ve yoğun çalışan profesyoneller için spor salonuna gitmek de bir iş ve yorgunluk olabiliyor. Eve gel, giysini değiştir, arabayla salona git, park yeri bul, karnın guruldayarak spor yap, sonra gece yarıları aç-aç eve gel... Bir de spor salonunda adeta yarışır gibi spor yapanları görünce beni de bir yarış duygusu alıyor ki, akşamları artık bu gömleği çıkartıyorum! Evde yürümek tercihim. Vakitten önemli tasarruf sağlıyor!

Önerim: Formunuzu korumak istiyorsanız evinize bir yürüyüş bandı alın, ama karşısına mutlaka televizyon da koyun. Yoksa sıkılıyor insan. Son zamanlarda favorim TRT müzikte “Nostalji Klip” programını izleyerek yürümek. Çocukluğumun, ilk gençliğimin şarkıları eşliğinde, bunları söyleyerek keyifle yürüyorum. Artık yürürken daha mutluyum. Bravo TRT’ye, aslında geç bile kaldılar bu arşivleri kullanmak için.

Beyonce’u annesi ve stilisti uyarıyormuş

Tarih tekerrürden ibaret! Günümüzün siyah süperstarı Beyonce da aynı 1925-30’larda Avrupa’da kalçasıyla deprem yaratan Josephine Baker gibi iri yarı endamlı, etli-butlu... Josephine spordan hoşlanmazdı; ama günde 18 saat dans ederdi. Canı ne istiyorsa da yerdi! Beyonce da spordan hoşlanmıyor. Sahnede iyi görünmek için her gün 2,5 mil koşuyor. O da genelde canının istediğini yiyor; burgerler, pizzalar, kızarmış patatesler! Özel eğitmeni var. Arada dikkat ettiği dönemlerde sebze-meyve ağırlıklı besleniyor. Bir de yoğurt kaplı badem atıştırıyor.

Haftanın sözü

“Aşk sizi en güzel elbiselerden daha iyi giydirir. ”Josephine Baker (1906-1975)

DİĞER YENİ YAZILAR