Alerjisi olmayan var mı?

Haberin Devamı

Çevrenize şöyle bir bakın. Alerjisi olmayan neredeyse yok gibi! Çocukların çoğunda nedeni belli olmayan öksürük var. Son olarak düzenli spor yapan, son derece sağlıklı duran arkadaşım müjdeyi verdi: “Tuhaf, geçmeyen bir öksürük vardı. Spor yaparken bir şey olmuyordu. Ama biraz merdiven çıkınca tıkanıyordum, öksürük başlıyordu. Astım çıktı!”

Teknoloji hayatımızı bir taraftan kolaylaştırırken bir taraftan zorlaştırıyor. Sıradan bir gün boyunca neler kullanıyoruz bakalım:

Sabun, diş macunu, ağız çalkalama suyu, saç spreyi, deodorant, tıraş köpüğü, çamaşır ve bulaşık deterjanları, yumuşatıcı, el kremi, yüz kremi, oje, makyaj malzemeleri... Liste uzatılabilir. Peki bunların içinde ne var? O güzel kokular, üstün temizlik güçleri vs. vs. nereden geliyor?

Kokulu ürünlerde kullanılan kimyasalların yüzde 95’i petrolden elde edilen sentetik bileşikler. Bunların içinde benzen yan ürünleri, aldehitler ve birçok toksik oldukları bilinen maddeler de var. Bu maddelerin kansere, doğum anomalilerine, alerjik reaksiyonlara neden olduğu düşünülüyor.

Örneğin; Amerika’da son 10 yılda astıma bağlı ölümler yüzde 30 artmış. Amerika’dan bir araştırma sonucu geçti elime, sizle paylaşmalıyım.


İşte kokulu ürünlerin içinde bulunan kimyasal maddelerden birkaç örnek:


Aseton

Nerede var? Kolonya, bulaşık deterjanı, deterjan, oje çıkarıcı.

Neye yol açabilir? Koklamak ağız kuruluğu, bulantı, konuşmanın bozulması, koordinasyon kaybına yol açabilir.

Benzaldehit

Nerede var? Parfüm, kolonya, saç spreyi, deodorant, çamaşır suyu, kalıp sabun, bulaşık deterjanı, vazelin losyonu, şampuan.

Neye yol açabilir? Lokal anestezik etkili, ağız, göğüs, gözler, cilt, mide, bağırsak ve akciğerlerde irritasyona yol açabiliyor. Böbreklere zarar verebiliyor.

Benzyl asetat

Nerede var? Parfüm, kolonya, şampuan, yumuşatıcı, oda kokuları, beyazlatıcı, saç spreyi, tıraş losyonu, deodorant.

Neye yol açabilir? Kansere yol açabilir. Pankreas kanseriyle ilişkilendiriliyor. Solunduğunda göz ve solunum yollarını irrite ediyor, öksürüğe yol açıyor.

Ethanol

Nerede var? Parfüm, saç spreyi, şampuan, sabun, oda kokuları, oje ve oje çıkarıcı, traş kremi, deterjan, yumuşatıcı.

Neye yol açıyor? Halsizlik, gözlerde ve üst solunum yollarında irritasyon.

Camphor

Nerede var? Parfüm, tıraş kremi, oje, bulaşık deterjanı, deterjan, oda kokusu.

Neye yol açıyor? Dokular tarafından emiliyor. Halsizlik, kafa karışıklığı, bulantı, kaslarda seğirme.

Doğal sabun kullanın

Roen Teşvikiye’de küçücük bir sabun butiği. Kurucusu ve sahibi İbrahim Yaşar ile konuştum.

Sosyologluktan nasıl sabun imalatına geçtiniz?

Uzun soluklu devam edemeyen kurumsal iş denemelerim sonrasında kendi işimi yapmaya karar verdim. Çocukluğumdan beri devam eden, cildimin alerjik sorunu nedeniyle kendime hazırladığım bakım ürünlerini, beğenenler çıkınca, satmaya karar verdim. Kötü bir şey, iyi bir işe neden oldu diyebiliriz.

Sabunlarınız tamamen doğal diyorsunuz. Nedir üretimdeki fark? Biz nasıl anlayacağız?

Sabunlarımız da dahil olmak üzere kullandığımız hammaddelerimiz yenilebilir (edible) hammaddelerden üretilmiştir. Sabun yapımında antik yöntem olan soğuk yöntemle sabun üretiyoruz. Bu yöntemle sabun üretimi sırasında oluşan doğal gliserin ve nemlendirici yağlar, sabun içinde homojen olarak kalabiliyor. Sabunlarımıza dokunduğunuz zaman yağlı olduklarını rahatlıkla fark edebilirsiniz.

(Gerçekten dokununca parmak izim kalıyor sabunlarında.)

Mavi, pembe, sarı sabun görüyoruz. Bunlar doğal sabunlar mı?

Bizim sabunlarımız renklerini üretiminde kullandığımız yağların pigmentlerinden ve yine içlerine kurutulmuş olarak koyduğumuz meyve ve bitki parçalarından alıyor. Bu nedenle sabunlarımızın renkleri pastel tonlardadır, ayrıca herhangi bir renklendirici kullanmıyoruz. Sözünü ettiğiniz mavi-pembe renkte sabunların renklendirici kullanılmadan yapılması mümkün görünmüyor.

Losyonlar Yenilebilir hammaddeden üretildi

Losyonlarınız da var! Amberliye bayıldım. Bunu sürünce parfüme bile gerek yok. Nasıl üretiyorsunuz?

Losyonlarımızın hepsi su bazlı. Cildimizin yağdan çok neme ihtiyacı vardır. Losyonlarımızda kullandığımız hammaddelerimiz yine sabunlar ve diğer ürünlerde olduğu gibi yenilebilir hammadelerden üretiliyor.

Piyasada kokladıklarımız gerçek mi? Sakız kokluyorsak gerçekten sakız mı var? Yiyeceklerde kimyasal olarak üretilmiş aromalar kullanılıyor çünkü...

Bazı ürün fiyatları aslında bize bu gerçeği anlatıyor, örneğin saf gül yağının gramı 34 dolar civarındadır, eğer 100 gram gül sabunu 4-5 liraya satılıyorsa, bu sabunda saf gül yağının kullanılmadığını rahatlıkla söyleyebilliriz.

n İnternetten sipariş verebiliyor muyuz?

İnternet sitemizden (www.roen.com.tr) hem ürünler hakkında daha detaylı bilgi edinebilir hem de alışveriş yapabilirsiniz. Stokta olan ürünler 24 saat içinde müşterilerimize ulaştırılıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR