Yılbaşı akşamı çok kaçırdım

Haberin Devamı

Ben çok kaçırmadım. Ama kaçıranlar için öneriler paketi hazırladım. Böyle özel günlerden sonra hepimiz zor hareket ediyoruz, çünkü normalde yiyeceğimizin iki-üç katını yiyebiliyoruz. Bu bir kerelik kaçırmayla her şey sona ermiyor. Ama “Nasıl olsa kaçtı” diye hiçbir önlem almadan yine yemeye devam ederseniz, tabii ki vücudunuz sizden öcünü alacaktır. Sonrası için işte önerilerim...

Bir planınız olmalı.

Bu tür yemeklerin ertesinde çoğumuz “kontrolü kaybettim” hissine kapılırız. Ancak unutmayın kontrol sizde, kaptan sizsiniz. Ne yiyeceğinizi siz belirliyorsunuz. Önemli olan beyniniz. Eğer siz “Yapacağım” diyorsanız, yaparsınız.

Kendinizi hemen tartmayın.

Çok yenilen akşamının ertesinde yapılan en büyük hatalardan biri! Gördüğünüz tabii ki hoşunuza gitmeyecek. Zaten hissetmiyor musunuz? O zaman bile bile sinir bozmak niye? Yediğiniz yiyeceklerdeki şeker, yağ, tuz, alkol nedeniyle kendinizi şiş hissediyorsunuz. Hemen egzersize başlayın. Ertesi gün bu duygu ortadan kalkacaktır. Kendinizi 2-3 gün sonra tartın.

Artıklara dadanmayın.

Yılbaşı gecesi için hediye gelen çikolatalar, kekler hâlâ duruyor mu? Kilo yapıcı yiyecekler adınızı çok iyi bilir ve siz onlara yanıt verinceye kadar sizi çağırırlar... Arta kalanları ihtiyacı olan birine verin. Eğer bunları yemeye devam ederseniz kilo almanız kaçınılmazdır. Çikolatalara el atmadan önce 5 dakika düşünün. Neden yiyorsunuz? Gerçekten o tada ihtiyacınız var mı? Yoksa yalnızlıktan, yorgunluktan veya can sıkıntısından mı yiyeceksiniz? Eğer duygusal nedenlerle yiyecekseniz, su veya bitki çayı için, bir 20-30 dakika bekleyin. Sakinleştiğinizi, vazgeçebildiğinizi göreceksiniz.

Bol su için.

Su doğal bir diüretiktir, yani idrara çıkmanızı sağlar. Toksinleri ve o gece kaçırdığınız alkol-tuzlu yiyecekler nedeniyle vücutta tutulan suyu atmanızı sağlar. Gün boyunca bol bol su için.

Egzersiz yapın.

Aldığınız fazla kalorileri yakmak için bayağı çaba gerekecek. Çok kaçırdığınız yemek veya günü izleyen hafta boyunca en az 3 kez 1 saat tempolu adımlarla yürüyün. Hafta boyunca 1000 kalori kadar yakmaya çalışın. Tempolu adımlarla 1 saat yürüyüşte ortalama 300 kalori yakılır.

İyi uyuyun.

Çoğu kişinin bilmediği veya farkında olmadığı bir gerçek var: Uyku kilolarla savaşta en iyi silahlardan biri. Yeterli uyumadığımızda stres hormonları aktive oluyor. Bu da kan şekerimizin dalgalanmasına ve de kendimizi daha çok aç hissetmemize neden olup bizi daha çok yemeye itiyor. Ertesi gün mutlaka erken yatağa girin ve 8 saat uyuyun.

Frene basın!

Vücuda giren kalori miktarını azaltmak gerekiyor. Sebze, meyve, çorba, balık, tavuk ağırlıklı beslenmeye geçin. Hamuru azaltın veya kaldırın. 2-3 dilim ekmek dışında hamurlu yiyecek yemeden birkaç gün geçirin, bakalım kendinizi nasıl hissedeceksiniz? Hamur yememeyi başardığımda hep harika hissetmişimdir kendimi.

Yılbaşı sonrası depresyonuna girmeyin

Yılbaşında armağanlar alır-veririz, en güzel giysilerle partilere katılır, güler eğleniriz. Tatillere çıkılır... Kesenin ağzı açılır. Sonrasında bütün bu tatlı telaş biter, yerini derin bir boşluğa bırakır. Önümüzde birçok sorumlulukla dolu koca bir yıl bizi beklemektedir. Kredi kartlarıyla yaptığımız yüklü harcamaların da taksitleri ödenecektir. Üstelik kara kış bastırmıştır. İşte bu düşüncelerin karamsarlığıyla çoğu kişi hafif depresyona girer. İngilizler buna “post christmas blues” derler. Bu hafif depresyondan korunmak için en iyi yöntem mi? Spor yapmak! Spor endorfin denen keyif verici hormonların daha çok salgılanmasına yardımcı olur. Hem fit kalmanızı sağlar, hem de depresif olmanızı engeller.

Lahana kürüyle hafifleyin

Yılbaşı yemeğinden sonra sabah tartıya çıkmaya gerek yok! Ben söyleyeyim; bir kilo kadar fazlasınız. Evde yılbaşında kalan bütün tatlılar, çikolatalar da koro halinde sesleniyorlar size: “Gel beni YE! Hemen! Gel beni YE!” Ama artık durma, toparlanma zamanı! Bugün pek iyi olamayacakmış gibi görünen, ama pişince tadı çok yerinde bir lahana yemeği tarifi veriyorum. Güzel bir kış yemeği bu; hafiflemek isteyenler denemeli.

Yılbaşı sonrası lahana kürü

Kahvaltı

1 dilim ekmek

1 dilim light beyaz peynir

1 haşlanmış yumurta

Şekersiz çay

Öğlen

1 büyük tabak lahana yemeği

1 kutu sade Activia*

1 dilim ekmek

* Activia probiyotik bakteri içeren bir yoğurt; yani vücudumuz için yararlı bakterileri içeriyor. Bu yüzden tercih ediyorum.

Ara

1 elma

Akşam (en geç 19.00)

Büyük tabak lahana yemeği

1 büyük kase salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı+limonlu) Akşam 2 mandalina yiyebilirsiniz.

Dr. Bradley’nin light mutfağı

lahana

Malzemeler:

Yarım lahana (küçük)

2 havuç rendesi

1 diş kıyılmış sarımsak

1 demet ince kıyılmış maydanoz

El büyüklüğünde tavuk göğüs

Baharat

Hazırlanışı:

Lahanayı ince kıyın.

Tavuğu küçük parçalara ayırın.

Tüm malzemeyi üzerini az geçecek suyla orta ateşte pişirin.

*Kışın yemeklerime hiç tuz koymuyorum. Değişik baharatlarla şenlendiriyorum. Acı kırmızı biber favorim!

DİĞER YENİ YAZILAR