Kışın su içmeyi unutuyoruz!...

Haberin Devamı

Şair için su “yaşam iksiri!” Bilim adamları içinse bir besin öğesi. Aslında şairin tanımı daha uygun görünüyor. Çünkü su yaşam için oksijenden sonra en gerekli madde. Bir insan yemeksiz 3 hafta, susuz 3 gün, havasız 3 dakika yaşayabilir.

IlSI North Amerika (yiyecek, içecek, gıda güvenliği, sağlık üzerine çalışan organizasyon) ve Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği uluslararası bir konferansa katıldım bu hafta. Konusu “Sıvı Tüketimi ve Sağlık” idi.

Kışın gelmesiyle birlikte daha az su içmeye başlıyoruz. Su aklımıza gelmiyor. Şöyle bir düşünün; yaza göre en az 4 bardak daha az içtiğinizi göreceksiniz. Özellikle kadın danışanlarımda ciltte pullanma, döküntü, kuruluk yakınmaları artıyor kışla birlikte. 1’inci neden de yeterli su içmemek! Suyu artırınca cilt hemen nemlenmeye, kayganlaşmaya başlıyor. Konferansa katılan Dr. Laurent Le Bellego’yla konuştum...

Dr. Bellego, son araştırmanızda su tüketiminin ülkeden ülkeye değişim gösterdiğini saptamışsınız. Yeterli su içiyor muyuz?

Ne yazık ki hayır! Su ve diğer içeceklerin tüketimi ülkeden ülkeye değişiyor. Hiçbirinde yeterli değil. Nüfusun önemli oranı yeterli sıvı almıyor. Örneğin Fransa’da erişkinlerin yüzde 50’den fazlası yeterli miktarın altında su içiyor. Kişi başına tüketim günde 1.7 litre. Türkiye hakkında elimde veri yok, ama çok da farklı olduğunu düşünmüyorum.

Herkes “Acaba yeterli su içiyor muyum” diye soruyor. Bir yetişkin günde ne kadar su içmeli?

Bunu kesin olarak söylemek için ne kadar su kaybettiğini de bilmemiz gerekli! Kişiden kişiye değişiyor.

Günde ortalama 2.5 litre su kaybediyoruz. Yiyecekle çok az su alıyoruz. 700 ml kadar. Bu yüzden günde 2 litre su içmeliyiz. Eğer egzersiz yapıyorsanız bu miktarı artırmanız şart!

Siz “Özellikle çocuklar suya alıştırılmalı” diyorsunuz. Niçin?

Bu çok önemli... Aynen doğru beslenme eğitimi gibi. Küçük yaşlarda bu eğitimi almayan, sonradan kemikleşmiş kötü alışkanlıklarını değiştirmekte çok zorlanıyor. Su içme alışkanlığını da küçük yaşlarda edindirmeliyiz. Günümüzde çocuklar genelde kalorili içeceklere yönelmiş durumda.

Çay çok içilirse sıvı kaybını artırır


İngiltere’de çocuk obezitesi üzerine katıldığım konferansta da bol şekerli, kalorili meşrubat ve gazozlar suçlanmıştı. Ama çocuklar diğerlerinin tadını alınca suyu tatsız, sıkıcı bulabiliyorlar. Anne-babaların bu içeceklere sınırlama getirmesini vurguluyorum. Siz su hakkında araştırma yapan bir bilim adamı grubunun başındasınız. Suyun sağlık için en büyük yararı nedir?

Bir erişkinin vücudunun yarısından fazlasını su oluşturuyor.

Bunu bilmek suyun sağlık için önemini zaten vurguluyor. Tam sağlıklı olma hali yeterli su içmekle mümkün. Ama suyun en iyi kanıtlanmış yararı böbrek taşını önlemesi.

Türk halkı çayı çok seviyor. Yaz-kış çoğu kişi suyun yerine çay içmeyi yeğliyor. Çay vücuda suyun sağladığı yararları aynen sağlar mı? Çay içmek su içmenin yerini alabilir mi?

Çaya düşkünlüğünüzü biliyorum. Çoğu kişinin şeker attığını gördüm. Bu da ekstra kalori ve şişmanlığa davetiye demek. Çayın kafein içerdiğini, fazla içildiği zaman diuretik

(sıvı kaybını artırıcı) etki gösterebileceğini unutmayın.


Dr. Laurent Le Bellego kimdir?


Fransa Rennes Üniversitesi mezunu. Beslenme, enerji ve protein metabolizması üzerine doktora yapmış. Paris’te Danone Şirketler Grubu’nda “Suyun Sağlık Üzerindeki Etkileri” hakkındaki araştırmaları yürüten bilim adamlarının başında.

Su içmek neden çok sağlıklı?

1- Su içmek vücudumuzun çok daha iyi çalışmasını sağlar. Vücudumuzn yarısından fazlası sudan oluştuğuna göre durum açık: Bütün sistemlerimiz iyi çalışmak için suya ihtiyacı var.

2- Su vücudumuzu temizliyor. Dışkı, ter ve idrarla vücuttan zararlı atık maddeleri, yani toksinleri atıyoruz.

3- Kabızlığı önlüyor. Yeterli su içmediğimiz zaman kabız oluyoruz. Bağırsaklar su olmadan sifonu çekemiyor.

4- Daha iyi koşmamızı sağlıyor. Kaslarımızın yüzde 70’i sudan oluşuyor. Suyumuz azaldığında kaslarımız çabuk yoruluyor.

5- Daha hızlı ve iyi düşünebiliyoruz. Beynimizin de yüzde 70 ila 75’i sudan oluşuyor. Yani hızlı düşünebilmek için suya ihtiyacımız var.

6-Daha rahat nefes alabiliyoruz. Su solunum yolarımızın içini döşeyen dokuların kurumasını engeller. Böylece daha rahat nefes alırız.

7- Cildimizin kurumasını önler. Aynen bir bitkinin susuz kalınca kuruması gibi, cildimiz de susuz kalınca kurur, güzelliği kaybolur.

8-Aşırı yememizi önler. Az su içen insanlar çok yemeye yönelir. Çünkü vücutları ihtiyaçları olan suyu yiyeceklerden almaya çalışır.

9- Kilo vermeye yardımcı olur. Fazla yağımızın eritilmesine destek sağlar. Metabolizmayı hızlandırır.

Sosyal hijyen hareketini başlattık

Domuz gribi salgınıyla birlikte toplumumuzda hijyene dikkat arttı, hijyen bilinci gelişmeye başladı. Aslında toplum olarak büyük bir hijyen hareketi başlattık. Bir doktor olarak açıkçası bu beni çok mutlu ediyor.

Gelin, şu hijyen ne demek bakalım.

Hijyen sözcüğü Yunan temizlik ve sağlık tanrıçası Hygeia’nın adından geliyor. Sağlığı korunak ve sağlıklı yaşamak için yapılanlara hijyen diyoruz. Sadece ilaçla değil, kişisel ve profesyonel bakımı da içeriyor.

Kişisel hijyen ise bir kişinin vücut sağlığı ve kendini iyi hissetmek için uyguladıkları... Bunun yolu da temizlikten geçiyor. Hijyene dikkat ederek hastalıklara yakalanma riskimizi önemli oranda düşürebiliyoruz. Yakalanırsak hafif atlatabiliyoruz, başkalarına hastalık yayma riskimizi de azaltıyoruz.

Alışveriş merkezleri boşaldı

El yıkamak, düzenli banyo yapmak, diş fırçalamak, manikür-pedikür, sağlıklı beslenme hep kişisel hijyen için uyguladığımız yöntemler.

Bunları kişisel olarak uygulamak zor değil, ama ya girip çıktığımız yerlerde çalışanlar? Alışveriş merkezlerine çoğu insan mikrop kaparım korkusuyla girmemeye başladı.

Bize servis yapanların hijyeni denetleniyor mu? Yiyecek-içecek servisi yapanlar ellerini yıkıyor mu, eldiven kullanıyor mu? Maske takıyor mu?

Bozcaada’da bu yaz dondurmayı bir eli eldivenli, diğer eli eldivensiz servis yapan elemandan almayı reddetmiş ve uyarmıştım. Bu bir kandırmaca diye... Oysa kuyruktaki herkes paşa paşa dondurmasını alıp gidiyordu. Bilinçli tüketici, üreticiyi de bilinçli olmaya zorlar.


Haftanın sözü


“Binlerce kişi aşksız yaşamıştır, ama bir kişi bile susuz yaşamamıştır.”

W.H Auden- Amerikalı Şair (1907-1973)


Dr. Bradley’nİn light mutfağı


Malzemeler:


1 baş sarımsak
2 orta boy havuç
2 kabak
2 sap kereviz
2 sap pırasa
2 yaprak lahana
1 litre su

Hazırlanışı:

1 litre kaynayan suya 1 baş sarımsak atın.

Kereviz-havuç-kabak-pırasa-lahana gibi sebzeleri de doğrayarak ekleyin. 20-25 dakika kaynatın. Mikserden geçirin.

Sepetteki Sağlık

Sarımsak

Eski Mısır’da salgınları önlemek için kullanılırmış.

Birinci Dünya Savaşı’nda ise sarımsak suyu antiseptik olarak karşımıza çıkıyor. Özel kokusunu ve iyileştirici etkisini kükürt bileşiklerine borçlu. Düzenli yenildiğinde soğuk algınlığı ve gribi önleyebiliyor. Yakalandıysanız da çabuk iyileşmenize yardımcı oluyor. Tiroidi iyi çalışmayanlar, dolaşım bozukluğu olanlara da yararlı. Ödemi çözmeye yardımcı, selülite karşı da etkili. Tansiyonu düşürüyor. Kanın pıhtılaşmasını engelliyor.

100 gramında 136 kalori var.


DİĞER YENİ YAZILAR