’Biraz kilo versem diyete başlayacağım’ diyenlere!

Haberin Devamı

Kilo vermenin mantığı çok basit, ama uygulamak zor biliyorum! Etrafımdaki çoğu kişi yakınıyor: ‘Kilom azıcık kıpırdasa hevesim artacak daha çok çaba göstermeye, ama hiç kıpırdamıyor, hep aynı kiloda takılıp kaldım.’ Tamam, yılbaşı var önümüzde hadi biraz kıpırdatalım sizi!

Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa uygulayabileceğiniz bir program önerceğim. Yapın şu verdiğimi, ertesi gün kilonuzdaki farka bakın, bana yazın lütfen. En az 1/2 kg fark edecek. Bu kadarın bile kadınları nasıl zıplatacağını bilirim!

Kahvaltı

1 elma (orta boy-yeşil veya kırmızı)

Öğlen

Izgara balık

Çoban salata (yağsız-limonlu)

Ara

1 armut

Akşam

1 kase çorba

Salata (yağsız)

Ara (20.00-21.00)

2 mandalina

Not: Sevdiğiniz meyveden gün boyunca sadece 3 porsiyon da yiyebilirsiniz.

Ben atladım, siz atlamayın! Göz tansiyonunuzu ölçtürün!

Çocukluğumdan beri gözlerimle uğraşıyorum! Genetik mirasla 7-8 derece miyoptum. Lazerle miyopi düzeltme operasyonu geçirdim. Ardından 12 yıl sonra katarakt tanısı kondu! Ameliyat olacağım sırada da Glokom saptandı. Yani göz tansiyonu! Doktor olmama rağmen atlamıştım! Kör olabilirdim! İşte size gözlerinizi ücretsiz muayene ettirmek için bir fırsat! Türk Oftalmoloji Derneği; Pfizer Türkiye, MSD Türkiye, Optronik Optik ve Elektronik Cihazlar, Abdi İbrahim ve Alcon firmalarının katkılarıyla Türkiye’nin göz sağlığı için yola çıktı... Sağlık ekibi 5 Kasım 2009’da ‘Glokom’a Göz Yummayın TIR’ı ile İstanbul’dan yola çıkmış. 5 Ocak 2010 tarihine kadar 15 ilde 16 noktada yaklaşık 6 bin kişinin ücretsiz göz taramasını gerçekleştirecekler.


“Glokom’a Göz Yummayın TIR”ı ne zaman nerede olacak?




15-16 Kasım Konya

18-19-20 Kasım Kayseri

21-22-23 Kasım Adana

24-25 Kasım Gaziantep

1-2 Aralık Diyarbakır

4-5 Aralık Erzurum

7-8 Aralık Trabzon

10-11 Aralık Samsun

13-14-15-16 Aralık Ankara

18-19 Aralık Aydın

20-21-22-23 Aralık İzmir

25-26-27 Aralık Bursa

29-30 Aralık İzmit

2-3-4-5 Ocak İstanbul Anadolu yakası

Glokom nedir?

Göz tansiyonu; göz içi basıncını yükselmesi. Hastalık tedavi edilmezse körlükle sonuçlanıyor. En sık görülen ikinci körlük nedeni.

Tanısı kolay mı?

Sinsi seyreden bir hastalık. Bu yüzden erken tanıda geç kalınıyor. Uygulanan en önemli tanı yöntemleri göz tansiyonunun ölçülmesi (tonometri), görme alanı muayenesi ve görme siniri analizidir. Bunların hiçbiri sırasında acı, ağrı hissetmiyorsunuz.

Hangi yaşta sık rastlanıyor?

Her yaşta rastlanabilir. Hastaların yüzde 75’i, 65 yaşın üzerinde.

n Riski neler artırıyor?

Aile öyküsü, şeker hastalığı, göz yaralanmaları, miyop, hipertansiyon, retina hastalıkları.

Tedavisi var mı?

Tam olarak iyileştirilemiyor. Ama kontrol altında tutulabiliyor. n Glokomun belirtileri neler?

Türleri var. Bir türünde sinsi bir şekilde herhangi bir belirti olmaksızın başlar. Görme kaybı başlangıçta hasta tarafından fark edilmiyor; hücre kaybı çok ileri düzeye geldiğinde, hasta görmesinin azaldığını fark edebilir. Görme hücre kaybı, çevre görme alanından başlayarak merkeze doğru ilerler. Glokom tedavi edilmezse zaman içinde görme alanı kaybı genişleyerek, “tünel” görüş ve sonra tam görme kaybı ile sonuçlanır.


DİĞER YENİ YAZILAR