Yoksa siz hâlâ Mardin’i görmediniz mi?

Haberin Devamı

Evet, geçen haftaya kadar ben de o gruptandım: Hani şu dünyanın dört bir yanını görmeye vakit ayıran, ama kendi ülkesindeki şehirleri görmeyi sürekli erteleyenlerden!

3 günlük bir Mardin-Midyat-Hasankeyf gezisi yaptım. Mardin herkes gibi beni de büyüledi, hâlâ dilimde bir Mardin türküsü var. Ölümsüzlüğün gerçekte ne demek olduğunu da bir kez daha anladım: Mardin’in en muhteşem yapılarına imza atan Mimarbaşı Lole eserleriyle “Gerçek sanatçı ölümsüzlüğü yakalar” diyor bize.

Et yemeyince gözlerİm görmüyor!

Bunu söyleyen Mardinliler. Neredeyse her yemeğin içinde et var. Örnek mi: İçli köftenin sadece içine değil, bulguruna da kıyma konuluyor. Hatta bu et düşkünlükleriyle ilgili beni çok güldüren bir fıkra da anlattılar:

Mardin’de bir ilkokuldayız. Öğretmen öğrencilere doğru beslemenin önemini anlatırken, bir öğrenciyi kaldırıp soruyor:

Söyle bakalım, bugün neler yedin?

Sembusek (kapalı lahmacun), ikbebet (içliköfte), kibe (işkembe dolması), erikli -etli pilav...

Çocuğum, hiç sebze yemedin mi?

Yedim, öğretmenim! Kıymalı ıspanak!

Mardin’den ne aldım?

Tüm kadınlar gibi alışverişi severim. Zaten biz kadınlar olmasak dünya ekonomisi çökecek kesin! Gideceğim yerleri önceden hep araştırırım, elimde notlarım olur. 29 Ekim tatilinde Mardin’e gidecekseniz işinizi kolaylaştırmak için bir liste vereyim:

Badem şekeri: Mardin’in badem şekeri çok ünlü. Beyaz değil, mavi renkli. Bademin üzerindeki şeker kalınlığı da çok ince. “Bu mavi renk doğal mı, nereden geliyor” diye sordum. Bitki kökleri katıyorlarmış. En tazesini yılların şekercisi Davut Selim satıyor. 1’inci cadde üzerinde No: 361.

Bıttım sabunu: Yabani fıstığın yağından yapılan yüzde 100 doğal bir sabun. Bıttım Arapça’da fıstık demek. Tek sabuncusundan kendi ürettikleri kalıp sabunlardan alabilirsiniz. İngiltere Prensi Charles da 2004’deki Mardin ziyaretinde bu dükkanı ziyaret etmiş ve bıttım sabunlarından almış. Eşe-dosta en güzel hediye! Daha şık olsun derseniz, Erdoba Konakları hoş sabun paketleri hazırlamış, otelin girişinde satılıyor. Tek sabuncusu 1’inci cadde üzerinde No: 280.

Telkari: Telkari takunya görmekten bıktınız mı benim gibi? Buyrun Mardin veya Midyat’a! Mardin 1’inci Cadde’de ve Midyat’ta kuyumcular çarşısında telkari minyatür masa ve sandalyeler, otomobiller eşimi bile baştan çıkardı!

Süryani takıları: Anadolu’nun en eski kavmi olan Süryanilerden günümüzde Mardin’de 400 kişi kadar kalmış. Kuyumculukta çok iyiler. İşlerine aşıklar. 1’inci cadde üzerindeki Selçuk Kuyumcusu’nu atlamayın derim.

Cam altı Şahmeran: Evlere uğur ve bereket getirdiği söyleniyor. Eski çarşıdan alabilirsiniz.

Mardin nazar boncuğu: Alışık olduğumuz nazar boncuğundan çok farklı. Ucuzu olsun derseniz bakır, isterseniz altınla çevrili olanları var. Bu nazarlıklar çoktan Sabancı Kent Müzesi’nde yerini almış! Kötü enerjiye inanırım. Ofisime koydum.

DİĞER YENİ YAZILAR