50 yaşından sonra fit kalana şapka çıkartıyorum

Haberin Devamı

Yaş ilerledikçe fit kalmayı başarmak zorlaşıyor. Türkiye’de 50’sinden sonra hafif, fit, çekici kalan kadın-erkek çok az! Bunu başaranlarla konuşuyorum, sağlıklı ve hafif bir yaşam için tüyolar topluyorum, biliyorsunuz. Başarılı iş adamı çok ülkemizde, ama “Hem çok başarılı, hem de fit ve yakışıklı olsun” diye düşündüğümüzde etrafımdaki tüm kadınların ve benim aklımıza tek isim geldi: Yargıcı markasının patronu Emir Yargıcı!

54 yaşındaymışsınız, fotoğraflarınızdan çok daha genç görünüyorsunuz.

Bir kızım var, 29 yaşında, erken baba oldum, kızım da 20 gösterir, yaşını göstermez.

Hep böyle fit miydiniz? Kilo ve boyunuz kaç?

Boyum 1.85, kilom 85. Çocukluğumda çok sıskaydım; mideyi sırta yapıştırırdım!

Aile üyeleri de hep fit mi?

Annem maalesef şişmanladı, babam incedir. Çok yakışıklıdır babam... Aile bireyleri çok uzun yaşar, bu genetik. Annem 74, babam 83 yaşında. Annemin annesi de yaşıyor; 90 yaşında... Anne tarafım Fransız. Maalesef abim MS hastalığına yakalandı, 4 yıl önce 50 yaşındayken kaybettik. 20 yaşında yakalandı bu hastalığa.

Fit kalabilmek için profesyonel yardım alıyor musunuz?

25 yıldır diyetisyene gidiyorum. Bazen yılda bir, bazen iki yılda bir gidiyorum. Bir hafta da 2 kilo verebiliyorum, ne olduğunu biliyorum çünkü. İlk diyetisyenle 27 yaşında tanıştım. Nefes darlığı çektim tamamen stres ile alakalıydı. Çok hızlı yıllardı; çok yoğun çalışıyordum, nefes alamıyorum diye doktora gittim, kan tahlili yaptırdım; kolesterol 240 çıktı.

O yaş için çok fazlaydı ama bugün de aynı!

Soframda ekmek olmaz, karpuzu çekirdeğiyle yerim

Alkol, sigara kullanıyor musunuz?

Günde en fazla 5 sigara içiyorum. Ama Uzakdoğu’ya bir ay seyahate gittiğimde, hiç içmiyorum. Alkol kullanmam.

Nasıl besleniyorsunuz?

Yağlı, şekerli yemiyorum. 27 yaşından beri evime tereyağı girmedi, tuz yemem. Bu böyle yerleşti yani. Hep zeytinyağı kullanırım.

Bu sabah ne yediniz?

1 dilim karpuz, 1 dilim kavun, 1 salkım üzüm. 1-2 ceviz, biraz da badem...

Peynir ekmek yemiyor musunuz?

Hayır. Eve ekmek almam. Nadir müsli yerim. Sabahları sadece meyve yerim. Bu aralar çok yiyorum. Kavun, şeftali... Karpuzu çekirdeğiyle yerim.

Doğru yapıyorsunuz. Karpuzun çekirdekleri hazine değerinde. E vitamin, çinko ve selenium mineralleri deposu! Bunlar bizi yaşlanmaya ve kansere karşı koruyan en güçlü antioksidanlardan... Ya öğle ve akşam yemekleri?

Öğlen, bol salata yerim, tavuk yemem, yanında biraz ton balığı olabilir. Et yemem! Mercimek köftesi yerim, tahıl yerim yani... Yenmesi gereken şeyleri yiyorum! Akşamları çok az yerim. Kebap hayatımda yemem mesela. Yersem ciddi midem bozuluyor, alışık değilim... Yalnız yaşıyorum, çok zeytinyağlı- ızgara sebze yerim.

Sırt ağrısı nedeniyle yedi yıldır yoga yapıyorum

Peki gelelim tatlılara... İngilizler tatlıyı çok sevenlere “tatlı dişli” der. Siz tatlı dişli misiniz?

Evet! Tatlıya çok düşkünüm. Bu en büyük zaafım! Eroinman gibi tatlıcıyım. Karnım acıktı “Yemek mi, tatlı mı?” derseniz, tatlıyı seçerim. Dondurma çok severim, dondurmacıyım. Baklava, künefe gibi tatlıları yemem! Tatlıyı lokantaya gidince yerim, eve tatlı almam. Yoğurdu pekmezle karıştırıp yemeyi de severim.

Bu kadar fit kalmanızda mutlaka sporun da etkisi olmalı...

7 yıldır yoga yapıyorum. Sırt ağrısıyla başlamıştım, devam ediyorum. Yoga hocam “En zoru dik durmaktır, kötü oturduğumuzda iç organlarımız da bükülüyor” demişti, hiç unutmadım bu lafı. Ansiklopedilerde insan figürleri vardır, siz kendi figürünüzü yaratıyorsunuz. 40’ından sonra beslenme ve egzersiz ile 5 -10 yaş daha genç görünebilirsiniz.

Kadınlar sizi hem çok fit, hem de çok yakışıklı buluyor...

O kadınların güzel kalbinden kaynaklanıyor. Açıkçası bunun farkında değilim. Hayatımı kolaylaştıran bir şey olmamıştır doğrusu, yani bir avantajı olmamıştır, adınız çapkına çıkar üstelik. Kafam insan güzelliğine kurulu değil, içinin güzelliği önemli. 25 yıldır bekarım. 20 yıldır aynı evde oturuyorum, 10 yıldır aynı arabayı kullanıyorum.

Kendisiyle çok barışık duran birisiniz...

Yaşamı ve yaptığım işi seviyorum.

Yardımcı destekler kullanıyor musunuz peki?

Balık yağı kullanıyorum. 3-6-9 (Omega 3-6-9 yağlarının kombinasyonu) kullanıyorum. Her gün kullanmıyorum. Mesela bir ay kullanıyorum, kür yapıyorum.

Yanlış beslenme saç döküyor

Türkiye’de saç dökülmesinin beslenme ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Gençlerimizin saçı dökülüyor. Topluma bakın; Türkiye’de ensesi kalın ve saçları dökülmüş çok genç görüyorum. Bunun da tamamen beslenme ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Bizim gençliğimizde herkes saçlı ve inceydi. Mayonez, ketçap yoktu. Eskiden gençler tost yerdi. Çift kaşarlı sonradan çıktı. En büyük lüks sosisliydi. Şimdi hamburger, mayonez, sos var.

Haftanın sözü

’Zayıflamanın tek yolu yaşamda yeni bir amaç edinmek’

Cyril Connolly (İngiliz yazar)

DİĞER YENİ YAZILAR