Yağ dokusunu azaltan kadının meme kanserine yakalanma riski azalıyor

Haberin Devamı

Günümüzde meme kanseri 8-10 kadından birinde görülüyor. İngiliz Kanser Vakfı’nın öngörüsü daha da ürkütücü: Önümüzdeki 50 yıl içinde her 3 kadından birinde görüleceğini belirtiyorlar. Meme kanserine yol açabileceği düşünülen veya kanıtlanmış nedenler var. Ancak meme kanseriyle beslenme şekli arasındaki ilişki, düşünebileceğinizden çok daha fazla. Ergenlik dönemindeki beslenmenin ileriki yaşlardaki meme kanserine yakalanma riskini belirlediği düşünülüyor. Hemen her ortamda, yazılarımda vurguladığım gibi doğru beslenme eğitiminin daha çocuklukta başlaması gerekli. Üyesi olduğum Şişmanlık Araştırmaları Birliği’nin (ASO) geçtiğimiz Kasım ayında Londra’da düzenlediği kongreden dönüşümde notlarımı, edindiğim bilgileri Vatan gazetesinde yazı dizisi yapmıştık. Aşağıda bu yazı dizimden tekrarlanması gerektiğine inandığım çok önemli bir bölüm var.


Fiziksel aktiviteyi artırın, bol bol balık yiyin


Dr. Harvie, şu anda süren son araştırmalarınızda en önemli bulgu nedir sizce?

Kadınlar 5 ila 7 kilo verdiğinde ve bunu koruduklarında meme kanserine yakalanma riskini düşürüyorlar.

Genetiğin de önemli rolü var meme kanserinde, biliyoruz. Yakınlarımızda meme kanseri olması bizim de yakalanma riskimizi artırıyor. Hatta son yıllardaki araştırmalar büyükbaba veya babasında prostat veya kalın bağırsak kanseri olanın meme kanseri riskinin yine yükseldiğini ortaya koydu. Genetik miras ne kadar önemli?

Genetik miras önemli, tamam, ama değiştiremeyeceğiniz bir şey. Ama değiştirebileceğiniz şeyler de var. Genetik mirasınız ne olursa olsun fazla kilo veya şişmanlığın meme kanseri üzerinde riski çok artırıcı etkisi var. Kilonuzu kontrol edin, o zaman kötü genetik mirasınız olsa bile riskinizi yüzde 20 düşürebiliyorsunuz.

Dr. Harvie konuşmanızda çok ilgimi çeken bir araştırmadan bahsettiniz. Aralıklı olarak kalori kısıtlaması yapanların, kalori kısıtlamasını her gün yapan kadınlara göre uzun vadede çok daha başarılı olduklarını ortaya koymuşsunuz. Bu sistemi bazı hastalarımda uyguladığımda, ben de çok başarılı sonuçlar elde ettim.

Evet, insanların kilo vermek için sürekli kalori kısıtlaması yapması çok zor. Uzun vadeli olmuyor. Aralıklı olarak kalori kısıtlamak, kalorinin tümden kısıtlanması kadar etkili. 40 yaş grubundaki kadınlarda yaptığımız bir deney var.

Bunların hepsi fazla kilolu kadınlardı. Ayrıca yarısının ailesinde de meme kanseri öyküsü vardı. Elde ettiğimiz veriler şöyle:



Aralıklı kalori kısıtlayanlar Sürekli kalori kısıtlayanlar

Ağırlık % 7.9 % 6.7

Yağ oranı % 7.9 % 6.7

Total kalori alımı %30 % 22 azaldı.



Meme kanserinden korunmak için neler önerirsiniz?



* Kilonuzu kontrol edin. Şişmanlamayın!

* Fiziksel aktiviteyi artırın.

* Bol bol Omega 3’ten zengin yağlı balık yiyin. (Ton, somon gibi...)

* Az yağlı süt ürünlerini tercih edin.

* Kırmızı eti aşırı tüketmeyin. Tüketince de yağsız eti tercih edin.

* İşlemden geçmiş yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

Dr. Michelle Harvie kimdir?

Manchester, Genesis Meme Kanseri Önleme Merkezi’nde araştırmacı diyetisyen. 2000 yılında doktorasını kanser hastalarında kilo artışı üzerindeki çalışmalarıyla tamamladı. Şu anda üzerinde çalıştığı konu meme kanserini önlemede en uygun beslenme şekli ve egzersiz stratejileri... 2005’te İngiliz Diyetisyenler Birliği’nin yayımlanmış en iyi diyetetik araştırma ödülünü aldı.

DİĞER YENİ YAZILAR