Zayıflamayı kolaylaştıran gıdalar

Zayıflamak istiyorsanız bunlara dikkat!

Haberin Devamı

Büyük şehirlerde yaşayanlar yeterince lif tüketmiyor. Kabızlık sorunu olmayan kadın danışanım parmakla sayılacak kadar az... Kabızlığı gidermede lifin önemi buyük. Üstelik liften zengin beslenen kişi daha kolay kilo veriyor.
Gelin bugün şu lif konusunu biraz irdeleyelim.
Lif bitkilerin hücre duvarında bulunan bir tür karbonhidrat türü. Suda çözünen ve çözünmeyen olarak ikiye ayrılıyor.
Diyetteki lif ve bunun hastalıklarla ilişkisi 1970’lerde daha net anlaşılmaya başlandı. Batıda çok görülen bazı bağırsak hastalıklarına Afrika ülkelerinde çok az rastlanması dikkatleri liften yüksek beslenmenin önemine çekti.
Dr. Dennis Burkitt, liften zengin beslenme biçimiyle sağlık arasındaki ilişkiyi ilk belirleyen araştırmacıdır. Afrika’nın kırsal alanlarında yaşayanlarda hemen hemen hiç şeker hastalığı, spastik kolon, kabızlık, divertikül, kolon kanseri veya kalp hastalığına rastlanmadığını gözlemledi. Buna karşın batı tipi beslenme biçimini benimseyen Afrikalılarda bu hastalıklara rastlandığını gördü. Hindistan’da bir hastanede, bir Amerikan hastanesinde görülenin sadece yüzde 2’si kadar apandisit vakası olduğunu gördü.
Birçok araştırmadan sonra Dr. Burkitt lifin sağlıklı olmak için bir zorunluluk olduğunda karar kıldı.
BU TİP beslenme nelerİ önleyebİlİr?
Kabızlık n Divertikül n Polip
Kolon kanseri n Hemoroid
Apandisit n Obezite
(Sindirimi, glukoz ve insülin salınımını yavaşlattığı için şişmanlığı önlemede yardımcı olabilir.)
Kalp hastalığı n Yüksek tansiyon n Bazı kanser tiplerine yakalanma riskini azaltabilir.



Yeme hızı yavaşlar, sindirim sistemi düzene girer


Liften zengin besinler daha fazla çiğneme gerektirir. Bu yeme hızını yavaşlatır ve daha çok tükürük salgılarız. Tükürük yediğimiz yiyeceğin hacmini artırır.
Mideye ulaştığında liften zengin yiyecek suyu emer ve çözünebilir kısım viskoz hale gelir.
Tüm bunlar midenin boşalmasını geciktirir. Böylece daha geç acıkmamızı sağlar.
İnce bağırsakta çözünebilir lif bu artmış vizkozite yüzünden yavaş hareket eder; böylece besinlerin rahatça emilebilmesi için zaman sağlanmış olur.
Kalın bağırsağa gelince çözünebilir lif bağırsaktaki bakterilerin büyümesi ve çoğalması için uygun ortamı sağlar. Çözünebilir lif burada suyu tutup şişer ve kalın bağırsak içeriğine daha çok hacim kazandırır. Dışkı büyür, yumuşar ve dışarıya çıkması kolaylaşır.
Not:İngiliz Tarım Bakanlığı’nın 1996’da yaptığı araştırmada İngilizlerin günde 11.6 gram lif aldığı saptanmış. Amerikalılar ise günde 12 gram lif tüketiyor. Ulusal Kanser Enstitüsü ise günde 20-30 gram lif tüketilmesini öneriyor.
En çok lif içeren yiyecekler:
Tam tahıllar
Baklagiller (yeşil fasulye dışında tüm fasulyeler)
Sebzeler
Meyveler
Kuruyemiş ve tohumlar
Unutmayın!
Çözünebilir ve çözünmeyen lifler vücutta farklı şekillerde çalışsalar da bu iki tip lifin yiyeceklerde karışık halde bulunduğunu unutmamak gerek. Eğer bol bol liften zengin yiyecek yerseniz, gram hesabı yapmadan hem çözünebilir, hem de çözünmeyen lifleri alabilirsiniz.



Zayıflamak istiyorsanız yiyecek günlüğü tutun

Çoğu kişi ne kadar çok yediğinin farkında değil. Normal yediğini, buna rağmen şimanladığını düşünüyor.
Danışanlarıma 1 hafta boyunca yediklerini yazdırıyorum. “Ağzınızdan giren yiyecek -içecek, her şeyi miktarlarıyla yazın” diyorum. Bir hafta sonra bana “Doktor hanım meğer ne çok yiyormuşum” diyerek geliyorlar. Ve ancak o zaman yediklerini azaltmaya daha istekli hale geliyorlar. Yaz kapıda, yakında mayolar, bikiniler ortaya çıkacak. Az vaktimiz kaldı! Önerim, hemen bir yiyecek günlüğü tutun. Zararlı, kilo yapıcı yiyecekleri belirleyin ve nelerden vazgeçebileceğinizi belirleyin. Bir günde 200-300 kalori bile azaltsanız işe yarayacaktır.



Sağım-solum sobe


Bu yıl çetin bir yıldı benim için. “Sınav yılı” koydum adını. Etrafımdaki en sevgili insanlara birer birer kanser teşhisi kondu, ameliyatlar geçirdiler, ilaç ve ışın tedavileri oldular. Sağım-solum kanserle sobelendi! Bu insanların hayat öncelikleri, hayata bakışları değişti.
Ben de nasibimi aldım tabii ki yaşadıklarımdan. Gerek yakınlarımda, gerekse kanserle savaşan danışanlarımda dikkatimi çeken nokta şu: Hemen öncesinde mutlaka büyük stres veya aşırı üzüntü var. Eşten boşanma, iş stresi, bir yakını kaybetmek başta gelen nedenler.... Sigara, hava kirliliği, obezite, radyasyon, yiyeceklerde bulunan kimyasallar, her şeyin suçu var, evet. Ama bence kanserin en büyük nedeni stres. Biz büyük şehirlerde, aşırı stres altında yaşayanların mutlaka stres kontrolünü öğrenmemiz, yavaşlamayı bilmemiz gerekiyor. Geç olmadan!



Dr. Bradley’nin light mutfağı

Vejetaryen dolma

Malzemeler:
6 kırmızı biber
2 avuç mantar
3 domates
1 soğan
1 avuç kıyılmış maydanoz
2 avuç ceviz
1-2 diş sarmısak
1 yemek kaşığı zeytinyağı, baharat.
Hazırlanışı:
Mantar, soğan ve sarımsağı 1 yemek kaşığı zeytinyağında çevirerek pişirin.
Küçük doğranmış domatesleri, maydanozu ve baharatı da içine ekleyin.
Altını söndürdükten sonra cevizi de ekleyin.
Közlenmiş kırmızı biberlerin içine doldurun ve servis yapın.

DİĞER YENİ YAZILAR