Amerika’dan kilo almadan döndüm

Haberin Devamı

İnanılacak gibi değil, ama başardım! Önceki gidişlerimde hep 1-1,5 kilo alır gelirdim. Bu kez çok dikkatli davrandım. Akşam yemeklerini erken ve hafif yedim, veya meyve-yoğurtla geçirdim. Amerikan porsiyonları inanılmaz büyük, sağlıklı yemek için cambazlık yapmanız gerekiyor. Amerikalıların kahvaltısı şekerli yoğurt, bagel, krem peyniri, fıstık ezmesi ve çeşitli kek ve kurabiyelerden oluşuyor.
Uçakta tatlılara dokunmadım. Sadece ana yemekle, salata yedim, su ve çay içtim. Sonuç tam isediğim gibi oldu.
San Francisco’daydım. Benim için ayrı bir önemi var; 3 yıl önce burada City Hall’da evlenmiştim. City Hall şehrin en güzel binasıdır. 1954’de Marilyn Monroe ile beyzbolcu kocası Joe di Maggio da burada evlenmişler. Hatta nikahı kıyan memur sonradan “O vesvese arasında gelini öpmeyi unuttum” diye çok üzülmüş. Üzülmekte yerden göğe kadar haklı, öpülmesi unutulacak gelin mi Marilyn? Bence dünyanın en güzel şehri San Francisco, zaten ‘herkesin şehri’ diye lakabı var.
Bu kez dünyanın en önemli üniversite hastanelerinden birini (UCSF) görme ve işleyişini gözlemleme fırsatı buldum: Tek kelimeyle hayran kaldım. Ama aynı bizde olduğu gibi hastanelerin diyet mönülerine itirazım var! Yeni ameliyattan çıkmış, yüksek lifli beslenmesi gereken bir hastaya nasıl bir kahvaltı geldi dersiniz? Domuz kızartması-yumurta, kraker, kahve...


Çok hoşuma gidenlerden bir-iki not aktarayım size...

Ameliyat süresince hasta yakınlarını özel bir bekleme salonuna alıyorlar. Size telefonla sürekli bilgi geliyor. “Ameliyata aldık. Şimdi açılıyor, her şey yolunda, şimdi dikiş atıp kapatıyoruz” gibi... Bunu saat başı yapıyorlar.
Hijyene inanılmaz dikkat ediyorlar. Hastayı görmeye gelen her doktor elini antibakteriyel sabunla yıkmadan içeriye girmiyor. Muayenesini de eldivenle yapıyor.
Hastane girişindeki bekleme salonuna gönüllü bir sanatçı gelip arp çalıyor. Hastaları ve yakınlarını rahatlatmak için ne güzel bir yöntem...
Küçük bir meditasyon odası var. Mescit değil! Her dinden kişiye açık, herhangi bir işaret taşımıyor. İçerisi çok sade döşenmiş. Büyük bir deftere inancınız ne olursa olsun dileklerinizi yazabiliyorsunuz.


Açaİ

n Palmiye familyasından bir
bitkinin meyvesi.
n Siyah-mor bir meyve.
n Son yıllarda özellikle Amerika’da meyve suyu çok gözde.
n Çekirdekleri vücuda yararlı
yağlar içeriyor.
n Antioksidan gücü çok yüksek.
n Bazı araştırmalarda açai suyu içtikten 2 saat sonra kanda antioksidan seviyesinin yükseldiği saptanmış.
n A ve C vitaminleri, demir ve
kalsiyum mineralleri içeriyor.
n Liften zengin.
n Tadı ve rengi böğürtlenle nar
karışımını andırıyor.


DİĞER YENİ YAZILAR