Doğa için 'Haftada bir gün et yiyin!’

Bu yeni bir kampanyanın sloganı! İngiltere Başbakanı David Cameron ve efsane müzik grubu Beatles üyesi Paul Mc Cartney bu amaçla biraraya geldi. Amaç iklim değişikliğine karşı önlem almak. Sav şu; Eğer haftada 1 gün et yemeyi azaltırsak et üretiminin iklim değişikliğine yükü azaltılabilir. Birçok ünlü bu kampanyaya destek veriyor.

Birleşmiş Miletler Tarım Dairesi’ne göre et üretiminin çevreye saldığı sera gazı oranı yüzde 14.5. Brezilya Hükümeti verilerine göre bu, her saat Amazon ormanlarından 93 futbol sahası büyüklüğünde orman alanı kesilmesine denk geliyor. Araştırmalar bunun yüzde 80’inin hayvanların yaşaması için alan açmak için kullanıldığını gösteriyor. Dana eti üretimi, ulaştırılması karbondioksitten çok daha büyük negative etkiye sahip metan gazı çıkmasına neden oluyor. Rakamları verirsem olayın büyüklüğü daha iyi anlaşılacak; Birleşmiş Milletler verilerine göre et üretimi 2 milyar ton karbondioksit, 3 milyar ton metan salınmasına neden oluyor! Kampanyanın amacı haftada 1 et yemek ve yenildiğinde de yörenizde üretileni yemek. Böylece ulaşımdan doğacak zararlı gazlar da engellenecek.

Haberin Devamı

SERA GAZLARI NEDİR?

Sera etkisini destekleyen, atmosferde bulunan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip olan bileşiklere deniyor.
Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşuyor. Güneşten gelen ışınlar atmosferi geçerek yeryüzünü ısıtıyorlar. Atmosferdeki gazlar aynı zamanda yeryüzündeki ısının bir kısmını tutup ısı kaybına engel oluyor. Atmosferin, ışığı geçirme ve ısıyı tutma özelliği var. Atmosferin ısıyı tutma yeteneği sayesinde suların sıcaklığı dengede kalıyor. Böylece nehirlerin ve okyanusların donması engellenmiş oluyor. Bu şekilde oluşan, atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine “Sera etkisi” deniyor.
Dünya’da başlıca sera etkisine neden olan gazlar yüzde 36-70 su buharı, yüzde 9-26 Karbondioksit, yüzde 4-9 metan ve yüzde 3-7 ile ozon. Sera gazlarının bir kısmı kendi kendine oluşurken, bir kısmı da insanlar tarafından üretiliyor. Doğal yollarla oluşan sera gazları su buharı, karbondioksit, metan, nitroz oksit ve ozon içeriyor.
Yeryüzünün doğal sera gazları etkisi yaşamı mümkün kılıyor. Ancak insanların yol açtığı sera gazı salınımı (ormanların yok edilmesi, yanlış üretim teknikleri vs) sera gazlarını artırıyor ve küresel ısınma nedeni.
Etli yemeklere alternatif bir tarif Soya köfte
Malzemeler:
? 2 su bardağı haşlanmış soya fasulyesi
? 1 su bardağı yulaf ezmesi
? 1 yumurta
? 1 iri soğan ( kıyılmış)
? 4 yemek kaşığı zeytinyağı
? 1 tatlı kaşığı köri
? 1 tatlı kaşığı zerdeçal
? 1 çay kaşığı kırmızı biber
Yapılışı:
? Tüm malzemeyi karıştırıp robottan geçirin.
? Elinizle bir miktar alıp iri köfteler haline getirin.
? Fırında 170 derecede 40 dakika kadar pişirin.
? Yanında yeşillikle servis edin. Marul yaprakları içinde de servis edebilirsiniz.
? Aynı tarifi kek kalıbı içinde pişirebilirsiniz.
Her gün 30 dakika egzersiz!
Tüm bilimsel araştırmalar vücudumuzun en hareketli olduğumuz zamanda en sağlıklı halinde olduğuna işaret ediyor. Özet: İşleyen demir ışıldıyor! Yaz çoğumuz için bitti; sonbahar moduna aldık kendimizi... Şimdi düzenli spor yapmak, başta sonbahar depresyonuna yakalanmamak için şart. Elimiz karbonhidratlı yiyeceklere daha çok gidecek bundan sonra; o yüzden daha çok hareket edelim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR