Uzun yaşamın sırrı üzüm, zeytinyağı ve çikolata!

Dünyanın kayıtlı en uzun yaşayan kişisi Fransız Jeanne Calment oldu. 122 yaşına kadar yaşadı. Jeanne Calment uzun yaşamın sırrını 3 yiyeceğe bağlıyordu: Zeytinyağı, şarap ve çikolata. Zeytinyağını hem her yiyeceğinin üzerine döküyor, hem de yüzüne sürüyordu. Her gün düzenli şarap içiyordu. Haftada 1 kilo da çikolata tüketiyordu .

Üzüm katıldığım bilimsel kongrelerde çok sık yer alan ,antioksidan değeri çok yüksek bir meyve. Bizde de bol, üstelik de tam hasat zamanı... Bol bol yeyin! Gelin üzüm neden bu kadar yararlı, görelim:

Üzüm kabuğu ve şaraptan kanseri önleyici resveratrol alıyoruz.

Resveratrol nedir?

*Birçok bitki tarafından üretilen bir madde. Bitkiler resveratrolü özellikle de bakteri- mantar gibi ataklara maruz kaldıklarında üretiyorlar.

Üzüm , kırmız şarap, fıstık başlıca kaynaklar.

?1600 gram kırmızı üzümdeki resveratrol Ğ litre şaraptakine, o da kase fıstıktakine eşit.

?Resveratrol üzümün sadece kabuğunda var. Çekirdeğinde ve etli kısmında yok.

?Şaraptan 1/3 şişeden 5 mg alınabiliyor. Bu kadarının, düşük doz da olsa yeterli olabileceğini düşünülüyor. (İngiltere-Leicester Üniversitesi Onkoloji Bölümü- Prof. Will Steward )

Haberin Devamı

? Güney Fransa’da günde 1/3 şişe kırmızı şarap içiyorlar. Araştırmacılar bu insanlarda yüzde 40 daha az kanser riski saptamış.

?Kolon kanserli hastalara resveratrol verildiği zaman dokuda iyi değişikliklere yol açtığı görülmüş. Kalın bağırsak dokusunda yerleşip kalıyor. daha çok araştırmaya ihtiyaç var.

?Resveratrol insanlarda Tip 2 diyabet, bunama,kardiyovasküler hastalıklarda da kullanılabileceği yolunda ümit veriyor. Bunamada beyninde kan akımını artırdığı için yararlı oluyor.

Formda kalmak için lifli beslenin!

Lif bitkilerin hücre duvarında bulunan bir tür karbonhidrat. Yaz tatili bitti, okullar açıldı, herkes yuvaya döndü. Şimdi sonbahar depresyonuna girip biraz fazal atıştırmaya başlayabilirsiniz , dikkat! Bunu önlemenin iyi bir yolu liften zengin beslenmek. Peki liften zengin beslenme nasıl etki gösteriyor?

?Liften zengin besinler daha fazla çiğneme gerektirirler. Bu yeme hızını yavaşlatır ve daha çok tükürük salgılarız. Tükürük yediğimiz yiyeceğin hacmini artırır.

Haberin Devamı

?Mideye ulaştığında liften zengin yiyecek

suyu emer ve çözünebilir kısım viskoz hale gelir. Tüm bunlar midenin boşalmasını geciktirir. Böylece daha geç acıkmamızı sağlar.

?İnce bağırsakta çözünebilir lif bu artmış vizkozite yüzünden yavaş hareket eder; böylece besinlerin rahatça emilebilmesi için zaman sağlanmış olur.

?Kalın bağırsağa gelince çözünebilir lif bağırsaktaki bakterilerin büyümesi ve çoğalması için uygun ortamı sağlar. Çözünebilir lif burada suyu tutup şişer ve kalın bağırsak içeriğine daha çok hacim kazandırır. Dışkı büyür, yumuşar ve dışarıya çıkması kolaylaşır.

En çok lif içeren yiyecekler

?Tam tahıllar: Esmer pirinç,esmer makarna,bulgur, darı,arpa, çavdar,yulaf.

?Baklagiller (yeşil fasulye dışında tüm fasulyeler)

?Sebzeler

?Meyveler

?Kuruyemiş ve tohumlar

DİĞER YENİ YAZILAR