‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler

Singapur dünyanın en yeşil şehirlerinden biri. Adeta bir botanik bahçesi gibi. Ve sokaklar spor yapan insanlarla dolu...

Singapur dünyada gördüğüm en bakımlı, yemyeşil yerlerden biri… Amaç bahçe-şehir yaratmakmış, bu amaçlarına da ulaşmışlar. Havaalanına indiğiniz andan itibaren orkideler, yeşillikler karşılıyor sizi. Otelinize gidinceye kadar da adeta bir botanik parkının içinde ilerliyor gibisiniz. Bu Singapur’a ilk gidişim değildi, ancak 15 yıl önceki ilk gidişime göre şehri çok daha yeşil, halkını çok daha sportif gördüm.

Singapur’da Asya’da beslenme alanındaki yenilikleri izlediğim bir gıda fuarına katıldım. Fuardaki konuşmacılardan biri de Singapurlu ünlü beslenme danışmanı Charlotte Mei idi. Charlotte TV ve radyoda programlar yapan çok sevilen bir isim. Kaçırmadım; Singapurlular hakkındaki sorularımı yönelttim. Sokaklarda koşan, jogging yapan birçok insan gördüm. Singapur halkı sağlığına çok dikkat ediyor gibi, öyle mi?

Evet. Hava çok sıcak, buna rağmen sokakların spor yapanlarla dolu olması harika! Singapurlular git gide sağlıklarına daha çok önem vermeye başladı. Diyabet ve yüksek kolesterol genel sorunumuz. Ancak önemli bir konu var; birçok kişi çok geç saatlere kadar ofislerinden çıkamıyor, çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Çalışma saatleri uzun. Bu yüzden dengeli beslenme kurallarına uymaları zorlaşıyor.

Şişmanlık oranı nedir?

2017’deki istatistiklere göre yetişkinlerin yüzde 36’sı şişman ve bu oran yükseliyor.

Burada özellikle dikkatimi çeken bir nokta var: Porsiyonlarınız büyük değil. Bu genel bir durum mu?

Porsiyonlarımız büyük olmayabilir, ancak yemeklerimiz birçok ülkeninkinden daha kalorili, yoğun yemekler. Ayrıca porsiyon miktarlarına aldanmayın; bütün gün yeme alışkanlığımız var! Birçok Singapurlu için akşam yemeği çok önemli. Stresli bir iş gününden sonra evde hoş bir akşam yemeği veya dışarıda yemek yiyerek rahatlıyorlar .

Hafiflemek ve fit olmak için önerin ne Charlotte?

Hareket etmek! Her yere, her zaman! Mümkün olduğunca çok hareket etmek! Fit kalmak için ila spor salonuna gitmek gerekmiyor. Düzenli olarak hareketli olmaktan söz ediyorum.Küçük hareketler ekleniyor ve işe yarıyor!

Haberin Devamı

’Şunu ye, bunu yeme’ dediğin kesin bir liste var mı ?

Fit kalmaya ve dengeli beslenmeye çalışıyorum. Kendi beslenmemde kesinlikle hayır veya evet dediğim yiyecekler yok. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; kızartılmış yiyecekler ve aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durmaya çalışıyorum. Yalnız tatlıyı seviyorum ve işte bu konuda öz disiplinimi devreye sokmam gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR