Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü

Ortalık karıştı! Yıllardır süper yağ diye yutturulan Hindistan cevizi yağının adeta zehir olduğu açıklandı. 3 yıl önce 2015 yılı Kasım ayında köşemde yayımlamıştım. Bilimsel araştırmaları göstermiş ve ‘Zeytinyağından şaşmayın’ diye uyarmıştım.

Açıklama bu kez çok esaslı yerden geldi:

Açıklamayı yapan kim: Dünyanın en saygın üniversitelerinden Harward’da Epidemiyoloji Profesörü olan Dr. Karin Michels’in bir hafta önce Almanya Freiburg’daki bir toplantıda yaptığı konuşma dikkat çekti.

Prof. Karin Michels’in konuşması şu anda youtube da izlenme rekorları kırıyor.

Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü

Hindistan cevizi yağı yiyebileceğiniz en kötü şeylerden biri. Saf zehir’

Prof. Karin Michels böyle diyor. Hindistan cevizi yağı çok fazla doymuş yağ asidi içeriyor ve bunun da başta kalp-damar sistemi olmak üzere tüm organlarımız ve sistemlerimiz üzerinde kötü etkisi var.

Dünya Sağlık Örgütü 13 yıl önce uyarmıştı

Dünya Sağlık Örgütü 2005’te Hindistan cevizi yağını dikkatli kullanmamız, kısıtılı tüketmemiz gereken yiyecekler listesine koymuştu. Kalp hastalığına yol açabilecek uyarısı yapmışlardı.

Haberin Devamı

Neden allanıp pullandı, pazarlandı?

Tüm bu uyarılara rağmen Hindistan cevizi yağı süper yağ olarak pazarlandı ve kullanıldı. Çünkü popüler isimlerle yapılan reklamlar bilim insanlarının ciddi makalelerinden daha çok ilgi görüyor. 1980’lerde tıp fakültesindeyken biz intern doktorlar sevgili ortopedi profesörümüzün sorusunu bilemeyince “Madonna’yı sorsam bilirsiniz ama!” diye kızmıştı. Şimdi ki yerli-yabancı genç jenerasyon da Kim Kardashian, Kendall Jenner, Gwyneth Paltrow gibi ünlüler ne kullanıyor, ne yiyor-içiyor takip ediyor, uyguluyor. Bunların arasında ünlü sinema yıldızı Gwyneth Paltrow Hindistan cevizi yağının en ateşli savunucusuydu.

İngiltere’de ise çok hoş, iyi satan atıştırmalıklar yapan ünlü bir genç kadının eşi Hindistan cevizi yağı ithali yaptığını öğrendim. Kızın bütün tariflerinde, kitaplarında Hindistan cevizi yağı var. Kitapları Z jenerasyonunun mutfak raflarında baş köşede…

Amerikan Kalp Vakfı’nın Araştırması’na göre Amerikalıların yüzde 72’si Hindistan cevizi yağının sağlıklı olduğuna inanıyormuş. Beslenme uzmanlarının yüzde 37’si de bu görüşe katılmış!

Haberin Devamı

Aldatıldık mı?

Evet, aldatıldık! Yıllardır Hindistan cevizi yağının satışı pazarlamacıların bu yağı zeytinyağı, tereyağı ve diğer bitkisel yağlara üstün göstermesi, daha sağlıklı imajı yaymalarıyla daha da arttı, ünü pekişti. Sadece şu örnek bu pazarlama becerisini ortaya koymaya yetiyor; İngiltere’de satışlar son dört yılda 1 milyon pounddan 16.4 milyon pounda yükselmiş.

Bunlara dikkat edin

- LDL kolsterolü yükseltiyor.

- Kalp-damar hastalığı riskini artırıyor.

- Yüzde 80’den fazla doymuş yağ içeriyor; bu oran et yağının içindekinden iki kat fazla.

- Tereyağındaki doymuş yağ oranından üçte bir daha fazla doymuş yağ içeriyor.

Zeytinyağı mı, yoksa Hindistan cevizi yağı mı sağlıklı?

Hindistan cevizi yağı (100 gr.)

- 899 kalori.

- 86.5 gram doymuş yağ.

- 6 gram tekli doymamış yağ.

- 1,5 gram çoklu doymamış yağ.

- Kolesterol içermiyor.

- E vitamin 0.66 mg

Haberin Devamı

- Onun dışındaki vitamin ve mineraller eser oranda, yani kayda değer bir şey almıyorsunuz.

Zeytinyağı (100 gram)

- 899 kalori.

- 14.4 gram doymuş yağ.

- 73 gram tekli doymamış yağ.

- 8.2 gram çoklu doymamış yağ.

- E vitamini ise 5.10 mg.

DİĞER YENİ YAZILAR