Her öğünde güçlü protein alın!

Proteinler vücudun yapı taşlarından biri, araştırmalar her öğünde protein almanın sağlığımıza sayısız faydasını ortaya koyuyor.

En çok et tükettiğimiz zaman Kurban Bayramı olmalı. Kurban etleri dolapta; çoğumuz bayram süresince hem öğlen hem akşam et yiyoruz. Birkaç yıl önce Teksas Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma her öğünde yeterli protein almanın sağlığımız için çok yararlı olduğunu ortaya koymuştu. Çoğumuz kahvaltıda çok az protein alıyoruz, öğlen yemeğinde biraz artırıyoruz, en güçlü protein öğünümüzü ise akşama koyuyoruz.

Kas metabolizması uzmanı Doug Paddon Jones yönetimindeki araştırma ekibine göre bu tür beslenme doğru değil.

Bu araştırma tipik Amerikan beslenme şeklinin sağlıklı yaşlanma ve kas dokusunu korumada yeterli olmadığını ortaya koymuştu. Bu tür beslenme karbonhidrat ağırlıklı bir kahvaltı, sandviç ve salata şeklinde öğlen yemeği, aşırı büyük porsiyonlu etli akşam yemeklerinden oluşuyor. Günümüzde metropollerde yaşayanlar genelde bu şekilde besleniyorlar.

Tüketimi gün içine yayılmalı

Haberin Devamı

Araştırmaya göre protein tüketimi tüm güne oranlı olarak dağıtılmadığı sürece kas sağlığığımızı koruyamıyoruz. Araştırma için iki grup ele alınmış. 1’inci gruba her öğünde 30 gram protein, 2’nci gruba ise kahvaltıda 10 gr, öğlen 15 gr, akşam 65 gram protein verilmiş.

24 saat süresince de kan tahlileri ve kas protein sentezine bakmak için

kas biyopsileri yapılmış.

Sonuç; proteinin her öğüne dengeli biçimde dağıtıldığı yemekleri yiyen grupta 24 saatlik kas protein sentezi çok daha fazla!

Kahvaltı ve öğlen yemeğinde artırın

Araştırmacıların vardığı sonuç şöyle: “Gün boyunca kas yapımı ve onarımı için gereken proteini almıyoruz. Akşamları ise harcayacağımızdan ve ihtiyacımız olandan çok daha fazlasını alıyoruz. Bu fazladan aldığımız okside oluyor, glukoz veya yağ olarak depolanıyor. Kas sentezini artırmak için daha çok protein tüketmemiz gerekiyor.”

Kaslarınız için akşam az yiyin

Kahvaltıya 1 yumurta, 1 bardak süt, 1 kase yoğurt veya 1 avuç kuruyemiş ekleyin. Böylece 30 gram proteine yaklaşmış olursunuz. Aynısını öğle yemeğinde de tekrarlayın. Akşam ise protein tüketiminizi azaltın, normale çekin.

Haberin Devamı

Çocuklarınızı doğru besleyin

Büyümekte olan çocuk için protein çok önemli. Her öğünde protein tüketmesine gayret edin. Protein hastalıklara karşı direncimizi sağlayan antikor üretiminin de ana maddesi. Yani çocuğun hastalanmadan gelişmesi için de yeterli protein alması şart.

Ne kadar kırmızı et yemeli?

Kırmızı etin neden kalp hastalığına yol açtığı konusunda kanıtı bulan dünyanın en saygın tıp kurumlarından Cleveland Klinik. Kırmızı ette bulunan ve enerji içeceklerine de eklenen karnitinden bağırsaktaki bakterilerin ürettiği TMAO’nun damar tıkanıklığına yol açtığını belirlediler.
Araştırmanın başında iki kişi vardı: Lerner Araştırma Enstitüsü Önlenebilir Kardiyoloji ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Dr. Stanley Hazen ve Robert Koeth adlı tıp fakültesi öğrencisi. Lerner Araştırma Enstitüsü’nün kazanç amacı gütmeyen akademik bir merkez olduğunu da not edelim.
Kalbe zarar veren etteki yağ değil!
Cleveland Kilinik’ten Dr. Hazen başkanlığındaki araştırma grubu bakın ne diyor: “Kalbe zarar veren etteki yağ veya kolesterol değil! Asıl suçlu şimdiye kadar çok az çalışılmış bir kimyasal olan TMAO. Bağırsaklardaki bakteriler biz et yedikten sonra bunu üretiyorlar. Kana karışıyor ve işte damarları tıkayan, kalp hastalığı riskini artıran da bu TMAO.”
Düzenli et yiyende her et yediğinde TMAO kanda yükseliyor. Veganlarda kanda TMAO yükselmiyor. Araştırmacılar farelerde TMAO’nun kalp krizine neden olduğunu da göstermişler. Et yiyenlerin kanlarında daha fazla TMAO bulunduğunu saptadılar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR