Ünlülerin yeni gözdesi: Teff

Ünlülerin gözde yiyecekleri ve form tutma yöntemleri sürekli değişiyor. Çoğu moda takipçisi de buğday çiminden, deniz yosunu cipsine hepsini bu sayede tadıyor. Şimdi yeni bir gözde var: Teff. Kendinden önceki ünlü kinoanın pabucunu çoktan dama attı. Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow gibi Hollywood yıldızlarının yanı sıra Deniz Akkaya, Seren Serengil gibi ünlülerin de form tutmak için kullandığı bu tahılı mercek altına alalım.

Ünlülerin yeni gözdesi: Teff

Süper tahıl

Son yıllarda Avrupa ve ABD’nin keşfettiği teff, Etiyopya mutfağının vazgeçilmezi olan bir süper tahıl... Çok yakın zamanda ülkemizde de daha çok konuşuluyor olacak. Teff çok eski bir tahıl, ancak Avrupa ve ABD’de modern zamanların vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.

Teff ile buğday unuyla yapılan her şeyi yapabiliyorsunuz; ekmekten makarnaya, pizzadan kurabiyeye kadar. And Dağları’ndan gelen kinoa gibi teff’in de besin değeri çok yüksek.

Anavatanı Etiyopya

Etiyopya dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Etiyopya denince akla ilk gelen açlık. Ama bu fakir ülke aynı zamanda dünyanın besin değeri en yüksek tahıllarından biri olan teffin de anavatanı. Etiyopya’da 6 milyondan fazla çiftçi teff üretiyor. Tüm ekili alanların yüzde 20’sinden fazlasını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Etiyopyalılar teffi ‘injera’ denilen yassı ekmeklerini yapmak için kullanıyorlar. Bu ekmeği bir tabak gibi kullanıp üzerine et-sebze, baklagil vs. ekliyorlar. Teff Etiyopya mutfağının vazgeçilmezi.

Teff nedir?

Bir tahıl.

Etiyopya’da aşkotu diye bilinen bir otun tohumu.

Dünyada ilk ekilen tohumlardan biri.

Haşhaş tohumuna benziyor.

Değişik renkleri var. Beyaz, kırmızı, koyu kahve olabiliyor.

Anavatanı Etiyopya ve Eritre. Bu ülkelerin mutfaklarında çok kullanılıyor.

Yumuşak, kuruyemişe benzer bir tadı var.

Besin değeri yüksek: Proteinden zengin, kalsiyum ve demiri bol içeriyor.

Un haline getirilerek ekmek yapılıyor. Bu ekmeğe injera deniyor. Injera bir tabak gibi kullanılıyor, üzerine diğer yiyecekler konuyor.

Gluten içermediği için glutensiz ürünlerin yapımında da kullanılıyor.

Haşlanarak, buharda veya fırında pişirilerek yemeklerin yanında da servis edilebiliyor.

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Abyssinia uygarlıklarının ana yiyecek maddesi.

Aynı artık çoğumuzun bildiği kinoa tahılı gibi besin değeri yüksek. Bu yüzden sağlığına düşkün kişilerin tercihi.

Kilo kontrolüne yardımcı oluyor
Teff kan şekeri dengesini koruyan bir tahıl. Bu özelliğiyle kilo kontrolüne de yardımcı.
Bir kase pişmiş teffdeki kalsiyum oranı 123 mg. Bu 1/2 kase ıspanaktakiyle aynı oran. Sağlıklı kemik ve dişler için faydalı bir yiyecek.
Kalın bağırsak sağlığı için yararlı. Bağırsak sorunlarının yaygın olduğu metropol yaşamında sadece bu özelliğiyle bile yerini alabilir.
Gluten içermediği için gluten hassasiyeti olanlar tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor. Glutensiz oluşu teffin daha çok talep görmesini sağladı.
Sac ekmeği gibi
Teff’den yapılan ekmeğin adı ‘injera’. Bizim saç ekmeğimize benziyor. Teff ununu suyla karıştırıp bekletiyorlar. Sonra sacın üzerine daire şeklinde döküp pişiriyorlar.
Teff unuyla brownie
Teffle yaptığım brownie gerçekten çok leziz oldu.
İşte tarifim:
100 gram teff unu
1 çay kaşığı kabartma tozu l75 gr toz şeker l75 ml süt l1 yumurta l1 çay kaşığı vanilya ekstresi l75 gr bitter çikolata l75 gr tereyağı
Yapılışı:
Kare veya dikdörtgen kabınızı pişirme kağıdıyla kaplayın. Şeker ve yumurtayı iyice çırpın.
Teff unu ve kabartma tozunu da ekleyin, çırpın. Erittiğiniz çikolata ve tereyağını da ekleyin, karıştırın. Kabınıza dökün, 160 derecede önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Kare dilimlere bölerek dondurmayla servis edin.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR