Bulguru sofranızdan eksik etmeyin

Bulgur buğdaydan elde edilen tahıl grubu bir yiyecek. Buğdayın kırılmış ve yarı kaynatılmış hali.

Bulgur tam tahıl.

Bulgur Türkçe bir sözcük. Arapça da adı burghul, İngilizce de adı bulgur.

Genellikle makarnanın da yapıldığı durum buğdayı denilen türden yapılıyor.

Sinir sistemi için çok faydalı olan B grubu vitaminlerden zengin.

100 gramında 18 gram lif var; bu çok iyi bir oran. Sağlıklı tuvalete çıkmamız için günlük gereken miktarı aşağı yukarı karşılıyor.

Protein oranı yüksek; özellikle baklagillerle birlikte yendiğinde aldığımız proteinin kalitesi daha da yükseliyor.

100 gramı 342 kalori.

Pirince fark atıyor!

Bulgurun glisemik indeksi 48; yani düşük glisemik indeksli, kan şekerini koruyana bir yiyecek. Oysa pirincin glisemik indeksi 87, adeta şeker gibi etki gösteriyor.

Bulgur çok daha fazla lif içeriyor.

Bulgurun protein oranı daha yüksek.

Bulgur çok daha fazla vitamin- mineral içeriyor. (Magnezyum, fosfor, manganez, demir, kalsiyum B grubu vitaminler gibi)

Mercimek-bulgur Muhteşem ikili

İşte hem kış, hem yaz keyifle yenilebeilecek bir ikili. Sofranızdan eksik etmeyin, çocuklarınıza da bol bol yedirin. Mercimek- bulgur ikilisi, hem ete yakın protein sağlıyor, hem de yüksek lif içeriğiyle kabızlığı önlüyor. Hem çok doyurucu, hem de çok sağlıklı. Mercimek- bulgur bileşimi ne mi yapıyor?

Haberin Devamı

Kan şekerini koruyor.

Gereksiz atıştırmaların önüne geçiyor.

Diyabetliler için de uygun bir yiyecek.

İçerdiği yüksek lifle kabızlık sorununu önlüyor.

Ete yakın protein sağlıyor.

Bağışıklık mekanizmamızı güçlendiriyor.

BS (Spastik Kolon) varsa dikkat!

Bulgur buğdaydan üretildeiği için gluten içeriyor. Çoğu IBS’lide şişkinlik yapabiliyor. Bu yüzden Spastik Kolonunuz varsa bulgura dikkat.

Nasıl üretiliyor?

Günümüzde fabrikalarda üretiliyor. Ancak yıllar önce her aile kendi bulgurunu bir yıllık olarak hazırlarmış. Günümüzde de hala bazı yörelerde bulgur yapan aileler var. Bulgur yapımında kullanılacak buğday önce su ile karıştırılıyor. Sonra büyük kazanlarda haşlanıyor. Sonra bu şişmiş buğdaylar güneşte kurutuluyor. Sonra ”dibek” denilen büyük taş havanlarda üzerine yine su eklenip, dövülüyor, ince kabukları ayrılıyor. Tekrar güneşte kurutuluyor. Elenip kepeklerinden ayrılıyor. Özel değirmenlerde öğütülüyor ve çesitli boylara ayrılıyor.

Haberin Devamı

Tam tahıl yiyen kadın ince kalıyor

ABD’de Harward Tıp Okulu’nda yapılan bir araştırma ilginç: 12 yıl boyunca 74 bin hemşire izlenmiş. Sonuç: Bir kadın ne kadar tam tahıllı, bol posalı beslenirse o kadar ince kalıyor.

Tam buğdaydaki betain kronik yangıyı önlüyor

Hastalıkların ön aşaması yangı. Vücuttaki bu ön değişim sonra kronik yangıya dönüyor. Sonra kansere doğru ilerliyor. Yani eğer yangı aşamasını engelleyebilirsek kanseri de engelleme şansımız olabilir. Bu açıdan baktığımızda içerdiği betain sayesinde bulgur gibi buğday ürünleri yararlı. Araştırmacılar, pancar, ıspanak, buğday gibi ürünlerde bulunan betainden zengin beslenen kişlerde yangının yüzde 20 kadar azaldığını bulmuşlar. Bu kişilerin kanı da daha akışkan kalıyor ve kalp krizi riskleri de bu yüzden daha düşük oluyor.

Haberin Devamı

Safra kesesi taşına karşı da iyi

Tam tahılla beslenme safra kesesi taşlarını da engelliyor. 16 yıl boyunca 69 bin kadın hemşire izlenmiş. Bol lifli, tam tahıllı beslenenlerde safra kesesi taşına daha az rastlandığı görülmüş.

Meme kanserine karşı koruyor

Bulgur gibi tam tahıllardan aldığımız lif bizi meme kanserine karşı da koruyor. İnglitere’de yapılan bir araştırmada yaklaşık 36 bin kadına bakılmış. Menopoz öncesindeki kadınlarda bol lifin belirgin koruma sağladığı görülmüş.

Bitkisel lignan zengini bir tahıl

Bitkisel lignanlar adı üzerinde bitkisel besinler. Özellikle tam buğdayda çok fazla. Bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından dönüştürülüyorlar.

Bunların arasında entereolaktan denilen bir bileşen de var. İşte bu entereolaktanın bizi meme ve diğer hormonal kanser türlerinden koruduğu düşünülüyor. Danimarka’da 800 menopozlu kadın incelendiğinde tam tahılla beslenen kadınların kanda enterelaktan seviyesi yüksek bulunmuş.

Neler bitkisel lignandan zengin?

Tam buğday (bulgur da bu grupta)
Kuruyemişler
Tohumlar
Böğürtlenler

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR