Oruç tutarken kilo almamak için ne yapmalı?

İftar ve sahurda fazla kaçırılan yemek vücuda kilo olarak dönüyor. İşte bu kiloları engellemenin 10 basit yolu

Oruç tutanların bazısı zayıflıyor, bazısı kilo alıyor. Sağlıklı bir kişide kilo vermenin mantığı basit; vücuda giren kalori azalıp, çıkan artınca kilo kaybediliyor. Oruç tutarken yemek yenilen süre kısıtlı, dolayısıyla kişinin alabileceği kalori de genelde azalıyor. Ancak bazı kişiler bütün gün hiçbir şey yemeyince akşam kendilerini tamamen bırakıp normalde alacaklarından çok daha fazla yiyorlar. Bu da yüksek kalori girişine neden oluyor. Sonuç: Fazla kilo! Bu tablo sadece fazla kilo ile kalmıyor, ayrıca reflü, yanma, gaz yakınmaları da eşlik ediyor. Peki oruç tutarken kilo almamak için ne yapmalı?

1- İftariyelikleri ölçülü yiyin

İftariyeliklerinizi dikkatli seçin, dikkatli yiyin. En çok bunlarla kilo alınıyor. Bütün gün aç kalan kişi ana yemeğe geçinceye kadar pide, simit, zeytin-peynir çeşitleri, hurma, ceviz vs. ile bir yemekte alması gereken kalorinin çok üzerinde kalori alıyor.

Haberin Devamı

2-Pide, un unutmayın!

Bazı kişiler pidenin de bir tür ekmek olduğunu unutuyor. Ekmeği 1-2 dilimde tutabilen çoğu kişi pidede ölçüyü kaçırıyor. Pidenin undan yapıldığını, unun da kilo aldırdığını unutmayın. 2 dilim pideden fazla yemeyin.

3- Şarküteri şart mı?

Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etleri hiç yemeyin demiyorum. Ancak toksik yükleri fazla ve çok kalorililer. Sürekli sofranızda bulundurmayın. Canınız çok çekince yiyin. Aynı öğünde mutlaka yoğurt da yemeye çalışın. Süt ürünleri bu tür yiyeceklerin bağırsaklarda açığa çıkardığı toksik artıkları azaltıyor.

4-Yavaş yiyin iyi çiğneyin

Lokmalarınızı iyi çiğnediğinizde zaten yavaş da yiyorsunuz. Midemiz hacim reseptörleriyle çevrili. Bu reseptörler mide dolunca uyarıyı alıp beyne götürüyor. Beynimiz de bize ‘doydun’ komutu veriyor. Ancak bu işlem için 15-20 dakika gerekli. Eğer çok hızlı yerseniz “doydun” komutu verilinceye kadar çok fazla kalori alırsınız. Çevrenize dikkat edin; genelde şişmanlar veya fazla kilolular çok hızlı yiyor.

Haberin Devamı

5-Vücudun sıvı dengesini sağlayın

Gün boyu vücudunuz susuz kalıyor. Sıvı dengesini sağlamak çok önemli. Kaybedilen suyu yerine koyma zamanını iyi kullanın. Doğal mineralden zengin suyu tercih edin; böylece vücut mineral dengenize de yardımcı olursunuz. İftardan sahur sonuna kadar süreniz var; bol su ve bitki çayları için.

6-Her akşam kırmızı et yemeyin

Dünya Kanser Araştırma Vakfı erişkinlerin haftada 300 gram, en fazla 500 gram kırmızı et tüketmesi gerektiğini açıklamıştı. İftar sofrasında genelde kırmızı et sevilir, balığa pek yüz verilmez. Özellikle balığa sofranızda daha fazla yer verin.

7-Hafif tatlılar tercih edin

Ramazan şerbetli tatlılarla özdeşleşmiştir. Ancak artık beslenme ve diyet alanında çok daha bilinçliyiz, şerbetli tatlıların zararlarını biliyoruz. Bol şerbetli, şekerli tatlılar yerine hafif, meyveli, sütlü tatlıları tercih edin. Tatlıyı hazır satın alacağınıza evde az şekerle yapmak çözüm olabilir, kaloride kontrol sağlayabilir. Tatlı yerine meyve de tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

8- Örnek olun

Misafirlerinize iftar sofrası hazırlarken hafif seçenekler sunun. Örnek olun. Onlar da sizi karşılık olarak davet ettiklerinde hafif yiyecekler yapılmasını rica edin.

9- Salata yiyin

Bol salata yiyin ve salatanızın taze yeşilliklerle yapılmasına özen gösterin. Oruç döneminde bazı kişilerde kabızlık olabiliyor. Zeytinyağlı, bol yeşillikli salatalar bu sorunu çözmenize de yardımcı olur.

10- Yürüyün

İftardan 2-3 saat sonra yarım saat yürüyün. Yürümek vücudun metabolizma hızına ivme kazandırıyor. Böylece hem yediklerinizin bir kısmını yakacaksınız, hem de genel olarak yiycekleri daha iyi yakmaya başlayacaksınız.

DİĞER YENİ YAZILAR