5:2 Diyeti

Gelin bu hafta çok popüler bir diyeti mercek altına alalım: 5:2 Diyeti. Bir adı da Oruç Diyeti.

Yaz geldi artık; bazılarımız çoktan deniz sezonunu açtı bile. Yazın gelmesiyle birlikte hepimizde bir kilo verme telaşı var. En çok konuştuğumuz konuların başında diyetler geliyor. Gelin bu hafta çok popüler bir diyeti mercek altına alalım: 5:2 Diyeti. Son yıllardaki en popüler diyetlerden biri. Bir adı da Oruç Diyeti.

Ünlendiren kim?

Michael Mosley adında bir İngiliz tıp doktoru. Aynı zamanda televizyondaki sağlık programları ile ödüller kazanmış bir belgesel yapımcısı ve gazeteci. Diyetin çok tutması Michael Mosley’nin çok güvenilir olmasından da kaynaklanıyor.

5:2 Diyeti

Adı nereden geliyor?

Haftada 5 kez normal beslenme biçiminizi sürdürüyorsunuz. Ancak haftanın 2 günü günlük kalori 500-600’ü aşmıyor. Dr. Mosley bu yıl bu kalori miktarını 800’e çıkarmayı öneriyor. Nedeni; diyetin böylelikle çok daha rahat uygulanabilir olması. Bu daha çok bir beslenme biçimi. Yemek zorunda olduğunuz yiyecek yok bu diyette, ancak yiyebileceğiniz zamanlar var.

Haberin Devamı

Niçin çok tuttu?

Birçok kişi bu tür beslenmeyi çok daha kolay uygulayabiliyor.Geleneksel kalori kısıtlaması yapılan diyetlerin uygulanması zor; arkadaşlardan partilerden uzaklaştırıcı olarak görülüyor. Çoğunuz çoğu diyeti denedi, sonucunu gördü. İşe yarıyorlar evet, ancak sonrasında normal beslenme biçimimize geri dönünce hemen yine kilo alıyoruz. İstenilen normal hayatımıza devam ederek ince kalabilmek. İşte bu diyet haftanın beş günü size normali sağlıyor. Bu da hemen herkesi mutlu ediyor.

5:2 Diyeti nasıl uygulanıyor?

5 gün normalde nasıl besleniyorsanız öyle devam, iki gün kısıtlama yapıyorsunuz; ihtiyacınız olan kalorinin dörtte birine iniyorsunuz. Erkekseniz 600, kadındanız 500 kalori alım var. Bunu Dr. Mosley’nin önerisiyle 800 ve 700 kalori şeklinde değiştirebilirsiniz.

Hangi 2 günü seçmeliyim?

Haftanın istediğiniz iki gününü seçebilirsiniz.Diyetin en güzel yanlarından biri de bu. Çünkü herkese uyan günler farklı. Ancak iki günü üst üste uygulamayın. Arada en az bir gün oruç tutmadığınız gün olmalı.

Haberin Devamı

Kolay yöntem

Genelde tercih edilen kolay yöntem Pazartesi ve Perşembeleri oruç tutmak , diğer günler normal yemek. Burada dikkat edilecek nokta şu; oruç tuttuğunuz günlerde az yediğiniz için diğer günlerde bunun acısını çıkartmaya kalkmayın! Normal beslenmenizin dışına çıkmayın.

5:2 diyeti bilimsel mi?

Bu diyet hakkında yapılmış araştırma çok az. Ancak aralıklı oruç tutarak beslenme üzerine yapılmış araştırmalar çok ve sonuçlar da olumlu.

- Aralıklı oruç tutmayı çoğu kişi sürekli kalori kısıtlamaktan daha kolay buluyor.

- Aralıklı oruç turmak insulin seviyelerini önemli oranda düşürebiliyor.

- Kilo vermeye yardımcı oluyıor.

- Normal ve fazla kilolu deneklerde uygulandığında aralıklı oruç tutma yöntemini uyguylayanların normal yiyenlere göre çok olumlu sonuçlar gösterdiği saptandı. 3 ay sonra oruç tutanlarda görülen pozitif sonuçlar şöyle:

- 5 kilodan fazla vermişler.

- Kas kaybı olmadan 3,5 kilo yağ kaybetmişler.

- Kan yağlarını yüzde 20 düşürmüşler.

Haberin Devamı

- Vücutta yangıyı gösteren önemli bir işaret olan CRP’yi azaltmışlar.

- Şişmanlıkla ilgili olan leptin hormonunu yüzde 40’lara varan oranda azaltmışlar.

5:2 Diyeti’nin olası yararları

- Kilo kaybı

- İnsülin direnci azalması

- Yangının azalması ( yangı hastalık ve kanserin ön aşaması )

- Kan yağlarının dengelenmesi.

Oruç tutulan günlerde nasıl beslenmeli?

Kesin bir kural yok. Kimimize küçük bir kahvaltı yeterken , kimimiz yumurtasız zeytinsiz , balsız ekmeksiz kahvaltı yapamıyoruz. Tercih edilebilecek beslenme şekillerine örnekler:

1-3 küçük ana öğün: Kahvaltı , öğle yemeği ve akşam yemeği yiyin. Bu üç öğünde porsiyonlarınızı çok küçültün.

2-2 öğün: Öğün sayısı azalıyor. Ancak biraz daha büyük porsiyonlar şeklinde yiyorsunuz.

Kahvaltı- öğlen yemeği veya öğlen- akşam yemeği veya kahvaltı -akşam yemeği şeklinde yiyebilirsiniz. Kaloriyi 500-600 arasında tutmanız gerektiğini unutmayın.

Hangi yiyecekleri seçmeliyim?

Kalorisi düşük, hacmi büyük yiyecekleri seçin. Yağsız çorbalar, salatalar, bol yeşillik, şekeri düşük meyveler, balık, tavuk, yumurta, yoğurt, süt hep iyi seçenekler.

Haberin Devamı

Kimler uygulamamalı?

- Hamileler

- Büyüme çağında olanlar

- Yeme bozukluğu olanlar

- Şeker hastaları

- Kan şekeri dengesi sorunu olanlar

- Tüm diyetlerde olduğu gibi en doğrusu her diyeti önce doktorunuzla görüşüp sonra uygulamak.

DİĞER YENİ YAZILAR