2018 diyet trendleri

Moda diyetler aklımızı çeliyor; Önerim; sağlıklı bir diyet seçip uygulayın, fazlalıklarınızdan kurtulun.

Diyetlerin de modası var. Her yıl yeni bir diyet ortaya çıkıyor, ancak gerçekten test edilip beğenilen, yayılan, uluslarası üne kavuşan diyet sayısı çok az. Artık hepimiz sadece diyetin işe yaramadığını biliyoruz. Hangi diyeti yaparsak yapalım sonrasında hareketsiz kalıp, gereksiz kalori almaya devam edersek yine kilo alıyoruz. Moda diyetler çoğumuzun aklını çeliyor, kimi sağlıklı, kimi sağlığı bozabilecek cinsten. Önerim; sağlıklı bir diyet seçip uygulayın, fazlalıklarınızdan kurtulun. Sonrasında ise normaldeki hareketliliğinizi ikiye katlayın.

Tom Kerridge’in Dopamin diyeti

Tom Kerridge, Michelin yıldızlı İngiltere’de çok sevilen, TV’de program yapan bir şef. Seyircilerin gözü önünde üç yılda 70 kilo verdi. Şu anda İngiltere’de en çok konuşulan kişilerden biri. ‘Dopamin Diyeti’ adlı bir kitap çıkardı. Kitabında verdiği tarifler et-balık, süt ürünleri, kuruyemiş, omletler, kıymayla yapılan tarifler. Düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli tarifler bunlar. Şeker ve alkol yok. Yemeklerini tattım; harika! Tatsız-tuzsuz değiller; baharat ve soslarla zenginleştiriyor.

Haberin Devamı

Diyetin adı neden dopamin?

Sava göre bu diyet farklı; bu diyette yenen yiyecekler beyinde dopamin salgısını artırıyor. Bu yüzden bu diyet bizi mutlu kılıyor. Nişastalı karbonhidratlar yerine, protein, sebze ve meyve ağırlıklı bir program.

Hangi yiyecekler yer alıyor ?

Süt l Peynir

Yoğurt l Krema

Et l Tavuk l Hindi

Omega 3 yağlarından zengin balıklar (Somon, ton, sardalya, hamsi) l Ceviz

Badem l Bitter çikolata

Neler yasak?

Alkol l Kafein

Şeker l Nişastalı karbonhidratlar (patates, makarna, pilav gibi)

FODMAP diyeti ile düz bir karın

FODMAP sözcüğü İngilizce mayalanabilen (fermentable) oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polyol sözcüklerinin başharflerinden oluşuyor. Diyet Avustralya’dan dünyaya yayıldı. FODMAP’ler soğan, sarmısak, mantar, elma, mercimek, süt gibi çeşitli yiyeceklerde bulunan değişik karbonhidratlar. Bunlardaki şeker iyi emilemiyor ve ince bağırsaktan kolona (kalın bağırsak) geçiyor. Burada bakteriler tarafından fermente ediliyor; yani mayanalıyor. Gaz açığa çıkıyor; bu gaz da şişkinliğe ve karında ağrıya yol açıyor.

Haberin Devamı

FODMAP diyeti nasıl uygulanıyor?

6-8 hafta boyunca yüksek FODMAP yiyecekler diyetten çıkartılıyor. Sonra yavaş yavaş küçük miktarlarda yemeye başlıyorsunuz. Toleransınız ölçülüyor. Bu hayat boyu uygulayacağınız bir diyet değil. Çünkü çıkartılan yiyeceklerin çoğu yararlı bakterilen bağırsaklarınızda yaşaması için gerekli. Bazı kişiler listedeki yiyeceklerden sadce birkaçına hassas, bazıları ise tüm listeye… FODMAP diyetini bir doktor veya diyetisyen eşliğinde uygulamak çok daha doğru.

İşe yarıyor mu?

Eğer IBS’iniz varsa (irritabl kolon) gerçekten işe yaradığı bilimsel olarak da belirlendi. Bazı kişilerin ne IBS’İ ne de kilo sorunu yok, ama sürekli şişkinlik ve gaz sorunları olabiliyor. Kişinin göbeğinin şiş olması kendini şişman hissettiriyor. Bu programı uygulayarak düz bir karna sahip olabilirsiniz.

Louise Parker Yöntemi: Hayat boyu ince kal

Louise Parker bir yaşam stili gurusu. Lakabı ‘Figür sihirbazı’. Dünyanın en ünlü diyet koçlarından biri. Programı akıllı yemeyi öğretiyor. “İnce bir figür mutfakta elde edilir, spor salonunda değil!” diyor. Evet, çok iyi sonuç almak için tabii ki hareket gerekiyor. Ancak kilo vermek için doğru beslendiğinizden emin olmalısınız.

Kate bu yöntemle ince kalıyormuş

Prens William’ın eşi Kate Middleton da müşterilerindenmiş. Kate’in iki çocuğa (3’üncüsü de doğmak üzere) rağmen hep ince. Ayrıca İngiliz oyuncu Emma Thompson da altı haftada bu yöntemle sekiz kilo vererek iki beden inceldi. Emma Thompson 57 yaşında; fazla kilolarından kurtuldu, kendini yeniledi. Ancak bence en önemlisi Louise Parker’ın kendi görüntüsü; üç çocuğu olmasına rağmen ipince ve ışıldıyor.

Diyetin dört direği var

Başarılı düşünmek.

Doğru yemek.

İyi yaşamak.

Düzenli egzersiz.

Pogramın ana hatları:

1-Şekeri hayatınızdan çıkartın

2-Güzel yiyin, yiyeceği özenle hazırlayın ve sunun

3- Az ve sık yiyin. Her öğünde protein almaya özen gösterin.

4-Eğer yağı yakmayı hedefliyorsanız kompleks karbonhidratları çıkartın.

5-Her gün egzersiz yapın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR