Eşiniz horluyor mu? Artık çözüm var!

Eğer eşiniz horluyorsa mutlaka çözüm yoluna gitmesini sağlamalısınız.

İyi bir gün, iyi bir uyku ile başlıyor. Uyku, hem fiziksel, hem de mental istirahat durumu. Normal bir uykuda; vücut sıcaklığı, kan basıncı, solunum hızı, diğer vücut fonksiyonları azalıyor, vücudumuz dinleniyor. Uyku vücudun kendini onardığı zaman, bağışıklığı güçlendirdiği zaman. Çoğunuz iyi uyumadığınız birkaç günün sonrasında nezle gribe kolaylıkla yakalandığınızı hatırlayacaksınız. Uykumuzdaki problemler birçok hastalığa neden oluyor. Yaşam kalitemiz düşüyor. Çoğu kişi kendilerini çok seven ve horlamalarına katlanan eşleri sayesinde hayatlarına devam ediyorlar. Oysa eğer eşiniz horluyorsa mutlaka çözüm yoluna gitmesini sağlamalısınız. Horlama basit bir ağız aracıyla bile tedavi edilebiliyor. Impladent’den Diş Hekimi Dr. Ülkü Koloğlu sorularımı yanıtladı:
Neden horluyoruz?
Horlama bir hastalık. Üst hava yollarının gevşiyor ve kassal mekanizma bozuluyor. Uyku kalitesi bozuluyor. Mutlaka diş sıkma (bruksizm) da eşlik eder. Dişler aşınır ve rehberlikleri kaybolur. Dişlerin boyun kısımlarında aşınmalar vardır. Alt çene geriye gider, yüz yüksekliği düşer. Çiğneme kası büyür, sertleşir. Dilde dişlerin izi görülür. Önlemi alınmazsa sürekli artar, apne (solunum durması) başlar.
Horlayan kişinin hayatında ne gibi değişiklikler oluyor?
Gün içi uyku hali, iş kazaları, performans kaybı, depresyon, aile içi sorunlar ve yaşam kalitesinde düşüş görülüyor. Ayrıca oluşan hipoksi; yani oksijen azalması sonucu vücutta oksijenlenme sorunu olur. Bu da serbest radikallerin artışı ile kansere ve başka hastalıklara zemin hazırlar.
Peki horlamaya yol açan durumlar neler?
Şişmanlık, alkol, sigara, ağız açık uyuma, kirli-tozlu hava, diş sıkma, bazı ilaçların kullanımı…
Çözüm uyku hijyeninde
Horlama tedavisi nasıldır?
Burun içi tıkanıklık varsa kulak burun boğaz doktorları tarafından tedavi gerekir. Yumuşak damak ve küçük dil operasyonları olumlu sonuç verir. Ama sorun tekrar geri dönebilir. Burun üzerine yapıştırılan nasal valf kullanımı yüzde 30 tedaviye katkıda bulunur. Risk faktörlerinden kaçınmak ve yaşamı düzenlenmek gerekir; bunun için kilo kontrolü, spor yapmak, alkol ve sigaradan uzaklaşmak önerilir. Davranışsal modifikasyonlar gerekir. Bunlar, yatış pozisyonu ve uyku hijyeni eğitimidir.
Tedavide siz diş hekimlerinin uyguladığı ağız içi bir araç da var. Çok başarılı…
Bir aygıt var; pozitif hava yolu basıncı tedavisi yapıyor. Hasta uyum sağlayabilirse çözüm sunuyor. Ancak uyum sağlayamayan kişilere ağız içi aparey öneriyoruz. Ağız Apareyi diş hekimi tarafından alt çeneye özel pozisyon aldırılarak alınan ölçü ile hazırlanıyor.
Horlamayı durduruyor mu?
Evet. Hemen ertesi gün faydasını görüyorlar.
Ağız apareyi horlamayı nasıl durduruyor?
Gevşeyen kasların aktivitesini artırıyor.. Hava yolunu açıyor. Gece boyunca arka faringeal duvara çökmeleri engeller. Ayrıca alt çenenin doğru yerinde konumlanmasını sağlıyor.
Horlayan kişi bunu her gece ağzının içine yerleştiriyor. Peki rahat uyuyabiliyorlar mı?
Daha önce CPAP cihazını kullanmaya çalışmış ve alışamamışsa buna hemen adapte oluyor. Çünkü o cihaz zor bir kullanıma sahip. Hiç deneyimi yok ise, horlamıyor olmanın avantajları kolay alışmalarına yardımcı oluyor. Yumuşak damağa uzanmadığı için öğürtü hissi uyandırmıyor. Bence kolay bir kullanım.
Ağız apareyi takıldıktan sonra eşleri geceleri horlayan kişileri gözlemeli mi?
Ağır apne durumu varsa kişinin uyku laboratuarlarında takibi ve tedavisi gerekir. Hafif vakalarda sorun zaten hemen çözülecektir.
Horlama sonucu oluşan diş aşınmasının geri dönüşü var mı?
Diş hekimi müdahalesi ile mümkün. Düşen yüz yüksekliği horlamayı daha da şiddetlendirir. Bu nedenle o yüksekliği iade edebilmek için dijital ortamda cad-cam sistemi le hazırladığımız porselen dolguları kullanıyoruz. Hem estetik hem de sağlık için konforlu bir kapanış sağlanmış oluyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR