Tekrar diyete başlamanın

Yılbaşından beri diyete “Ha bugün başladım, ha yarın başlayacağım” diyenlerdenseniz yalnız değilsiniz! Bu öneriler tam size göre.

1- Biraz ara verin

Diyetinizi büyük bir özveriyle uyguluyordunuz. Ancak bir süredir kilo veremiyorsunuz. Ne zaman tartıya çıksanız hep aynı kilodasınız. Buna ‘diyet platosu‘ adı veriliyor. Sık rastlanan bir sorun. Tasmanya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre iki haftalık aralar diyete ivme kazandırabiliyor.

2- Kilo vermenin mantığını çözün

Çoğu kişi diyetin ilk haftalarında hızlı kilo kaybediyor. Bunun nedeni su kaybı! Vücut fazla suyu attıktan sonra ise kilo verme hızı yavaşlıyor. Kalıcı kilo kaybında ideali haftada yarım kilo ila 1 kilo arası vermek.

3- Haftada bir kez fotoğrafınızı çekin

İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre fotoğraflarla diyeti izlemek çok etkili bir yöntem. Alicante Üniversitesi’nde yapılan araştırmada diyet yapanlar her hafta tüm vücutlarının boy fotosunu çektiler. Sonuçta yüzde 80’inden fazlası önemli oranda kilo kaybetti. Araştırmacılar foto ile takibin çok etkili olduğu görüşünde. Çünkü diyet yapan kişi, değişimini net bir şekilde görebiliyor.

Haberin Devamı

4- Yeni kilonuza adapte olun

Kilo verdikçe vücunuzun daha az kaloriye ihtiyacı oluyor. Bu yüzden başladığınız zamankinden daha az kalori almanız gerekiyor. Bazal metabolizma hızınıza göre yeni kalori ihtiyacınız hesaplanabilir. Bunu profesyonel yardım alarak en doğru şekilde yapabilirsiniz. Genelde 500 kalori civarında azaltmak gerekebiliyor.

5- Belki fazla yemeniz gerekiyor

Yiyecek aşırı kısılıp, kalori alımı azaltılınca kas kaybına uğrayan vücudu toparlamak, kası yeniden inşa etmek için daha iyi yemek gerekebiliyor. Yağsız etler, tam tahılllar,sebze, kuruyemiş tüketiminizi artırmayı deneyin.

6-Uykunuza dikkat ederek az yiyin

İyi uyumak çok önemli; çünkü metabolizmayı kontrol eden hormonlar üzerinde uykunun etkisi var. Sadece birkaç uykusuz gece bile stres hormone kortizol seviyesini artırıp daha fazla yemenize yol açabiliyor. Uyku düzeninize dikkat edin. 7-Porsiyonlarınızı ölçmeye başlayın

Haberin Devamı

Günümüzde yemek porsiyonları çok büyük. Bu büyük prosiyonlar çoğumuzun normali haline geldi. Obezitenin en büyük nedenlerinden biri; hiç fark etmeden normalin birbuçuk-iki katı kalori alıyoruz. Yararlı yiyecekleri bile fazla yediğimizde kilo alıyoruz. Porsiyon miktarlarını gözden geçirin. El ölçüsü en kolay yöntem.

8- Kahvaltıda yumurta yiyin

Yumurta sizi tok tutar ve öğlene kadar atıştırmanızın, gereksiz kalori almanızın önüne geçer. Güçlü protein yapısıyla da hastalanmanızı önler.

9-Tuzu azaltın kolay zayıflayın

Tuz su tutuyor. Belki de aşırı tuzlu yediğiniz için bir türlü ibre oynamıyor. Ne kadar tuzlu yerseniz, o kadar çok şişersiniz.

10- Daha fazla protein tüketin

Protein lözin denen bir amina asiti içeriyor. Birçok araştırmada bu amino asidin yağı yakmada önemli olduğu bulundu. Eğer diyetiniz proteinden fakirse belki tekrar yer vererek ivme kazanabilirsiniz.

11- Egzersiz öncesi badem yiyin

Badem amino asit L-arginin’den zengin. Bu amino asit egzersiz sırasında kalori yakımını hızlandırıyor. Bu araştırma Uluslararası Spor Beslenmesi Topluluğu tarafından yayımlandı.

Haberin Devamı

12- Alkoldeki kaloriyi unutmayın

Diyet yapanların çoğu alkoldeki kaloriyi es geçiyor. Bir kadeh şarabın 130-150 kalori arasında olduğunu unutmayın. Bir bardak bira ise 215 kalori ekliyor.

13- Hedef kilonuzu gözden geçirin

Belki de ‘mutlu kilo’nuza ulaştınız, bu yüzden kilo veremiyorsunuz. Mutlu kilo vücudunuzun rahat olduğu, zorlanmadan koruyabildiğiniz, genetiğinize uygun kilo. Bunun altına inmeye çalıştığınızda vücudunuz size savaş açacaktır. ‘Peki mutlu kilomuza ulaştığımızı nasıl anlayacağız? ‘ diye soruyorsunuz şimdi. Bunu doktorunuz veya diyetisyeniniz ile görüşün; size en uygun kiloyu belirleyecekler.

El ölçüsü yöntemi ile porsiyon hesaplama
1 yumruk
Makarna - patates - pilav
Palmiye (avucunuzu açın)
Et - tavuk - balık
Başparmak
Bol yağlı yiyecekler (peynir gibi)
2-3 avuç
Meyve-sebze

DİĞER YENİ YAZILAR