Ballı dönere buyrun!

Dünyanın en güzel balını biz üretiyoruz. En özel ballarımızı tatmak isteyenler için bir önerim var.

Var mı bizim çam balı gibisi? 60’dan fazla ülke gezip, üreten hepsinin balını tattığıma göre rahatlıkla söyleyebilirim: Kesinlikle yok! Tabii tarafsız olamayabilirim. Ancak şimdiye kadar hangi yabancıya tattırdıysam hepsi aynı şeyi söyledi: “Bu ne balı? Harika bir tat! Böyle bir bal yemedim.”

Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri, 19-21 Ocak tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze’de. Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan bal üreticileri ile tanışma, bal satın alma ve de ballı döner yeme fırsatınız var. Gönül rahatlığıyla alışveriş de yapabilirsiniz; etkinlik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetiminde gerçekleşiyor. Ballı döner duymuş muydunuz? İşte bu etkinlikte tatma şansınız da var. Ülkemizin ünlü şeflerinin hazırladığı ballı tatlar arasında ballı döner de var.

Dünya çam balını Türkiye’den alıyor

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Bal, tabiat ananın çok özel bir nimeti olmasına karşın yeterince bu üründen faydalanmıyoruz. Türkiye, dünyada çok önemli bir bal üreticisi, dünya çam balı ihtiyacının yüzde 92’si Türkiye’den sağlanıyor. Çam balı ihraç ettiğimiz tek balımız. Bildiğiniz gibi birkaç yıldır TV kanallarında bir bal furyası yaşanıyor. Ancak tüketicinin yanıltıldığını, bal üreticilerinin emeklerinin heba edildiğini görüyoruz. Bu nedenle her türlü platformu kullanarak halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Alanlarında uzman isimlerin katılacağı toplantılarda, bilimsel çalışmaları kamuoyu ile paylaşacağız. Ziyaretçilerimiz merak ettikleri her türlü soruya yanıt bulabilecek. Bunun yanında TAB Tüketici Danışma ofisi oluşturuyoruz. Apiterapi konusunda bilim insanları bu ofis üzerinden danışmanlık verecekler” diyor.

Haberin Devamı

Çayınızı balla tatlandırın

Prof. Dr. Erdem Yeşilada başkanlığında Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, bitki çaylarına bal eklendiğinde çayların antioksidan değerinin 60 kata kadar arttığı gözlemlendi.

Haberin Devamı

Açıkta satılan balı satın almayın

Eskiden çoğumuzun yaptığı gibi balıyla ünlü yörelerden, açıkta satılan ballardan satın alırdım. Laboratuvarda analizden geçmemiş ballarla vücudumuza neler girebileceğini öğrendikten sonra vazgeçtim! Antibiyotikler, naftalin kalıntıları, böcek ilaçları, şeker derken liste uzuyor... Sağlığınızla oynamamak için kesinlikle açıkta satılan balı satın almayın.
Analize önem verin
İster petek, ister süzme olsun gerçek balı sahtesinden ayırmak uzmanlar için bile zor. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksız. En doğru sağlıklı ve emin yol laboratuvar analizi. Bu analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlıyor. Doğru olan, bu tür analizleri yapabilecek laboratuvar olanaklarına sahip markayı tercih etmek.
Petek bal gerçek mi?
Genelde yapılan yanlış her petek balın gerçek bal olduğunu sanmamız. Balın petek halinde olması onun gerçek bal olduğunu kanıtlamıyor. Kovan yakınına konan şeker şurubunun arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebiliyor. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermiyor. Her petek balın tek tek analizi pratikte olanaksız. Daha sağlıklı bal tüketmenin yolu güvenilir bir markayı seçip süzme bal yemek.
Gerçek bal kristalleşir mi?
Gerçek bal bazen kristalleşebilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Eski kıvamına getirmek için 45 dereceden daha düşük sıcaklıkta, benmari usulü (bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak yeterli. Sahte bal kristalleşmiyor, çünkü içinde doğal özler bulunmuyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR