Uçuk soğuk havayı çok seviyor

Kış aylarında sıkça rastlanan uçuktan korunmanız için beslenme önerileri hazırladım.

Uçuk, Herpes Simplex adlı bir virüsün neden olduğu enfeksiyon. İçi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Bu kabarcıklar sonradan açılır ve kabuk oluşur. Tamamen iyleşmesi 2 ila 4 haftayı alıyor. Virüsün 2 tipi var; uçuğa neden olan Herpes Simplex Tip 1. Genellikle cildin mukozayla birleştiği yerlerde ortaya çıkıyor; ağız kenarı, burun derisinin burnumuzun içini kaplayan nemli deriyle (mukoza) buluştuğu yer gibi... Virüsün 2. tipi ise seksüel yolla bulaşıyor ve kendisini cinsel organlarda gösteriyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i bu virüsü taşıyor.

Çok yaygın bir virüs. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i bu virüsü taşıyor. Bir kez bulaştı mı ömür boyu taşıyorsunuz. Vücudunuzdan ayrılmıyor. Hep atak yapmaya hazır bekliyor.

Nasıl bulaşıyor?

Çoğumuz nasıl bulaştığının farkında değiliz. Genellikle çocukluk döneminde bulaşıyor. Bazı kişiler virüsü alsa bile lezyonlar oluşmuyor, virüs inaktif kalıyor; kendilerinde virüs olduğunu bile bilmiyorlar. Bazı kişilerde ise bir kez kendini gösterip bir daha çıkmayabiliyor. Ancak bazı kişilerde yaşamları boyunca tekrarlayan lezyonlara neden oluyor. Virüs ‘uyanıyor’, saldırıya geçiyor ve yaraları oluşturuyor. Uçuk iyileştikten sonra virüs cildimizdeki sinir hücrelerinde saklanıyor ve bu yüzden genelde tekrar aynı yerde lezyona neden oluyor.

Haberin Devamı

En bulaşıcı olduğu zaman ne?

İçi sıvı dolu kabarcıkların (vezikül) olduğu dönem. Ancak bu ‘veziküller’ olmadığı zaman bile uçuğıu bulaştırabiliyoruz.

Neler uçuğu tetikliyor?

- Soğuk hava

- Aşırı güneş

- Stres

- Yorgunluk

- Diş operasyonları sonrası

- Traş

- Kesikler

- Kozmetik cerrahi

Uçuğu ellemeyin

Vücutta sivilce, yara vs. olduğunda doğal bir şekilde oraya gidiyor elimiz. Ancak uçuğa dokunmak sakıncalı. Yanlışlıkla bile dokunsanız mutlaka ellerinizi sıcak sabunlu suyla iyice yıkayın. Özellikle gözünüze değdirmeyin. Unutmayın; gözümüz de aynı ağız içimiz ve burnumuz gibi mukoza dediğimiz nemli deriye sahip. Virüs bu alanları çok seviyor! Ayrıca eğer ellerini yıkamazsanız çevrenizdekilerle el sıkıştığınız zaman onlara da bulaştırma riskiniz var.

Haberin Devamı

Uçuğu nasıl tedavi edebiliriz?

1-Antiviral krem sürün

Yanma, kaşıntı, sızlama gibi ilk uçuk belirtilerini hisettiğinizde hemen antiviral bir uçuk kremi sürün. Genelde herhangi bir krem sürmeseniz bile uçuk kendiliğinden iyileşiyor. Ancak ilk 72 saat içinde antiviral krem uygulamak iyileşme sürecini kısaltıyor.

2- Asitli yiyeceklerden uzak durun

Uçuk döneminde asit içeren yiyeceklerden uzak durun. Örneğin; narenciye grubu meyveler, domates vs.

3 -Soğuk kompres uygulayın

Günde birkaç kez uçuk üzerine soğuk, ıslak bir havlu ile kompres uygulayın. Bu kızarıklığı hafifletir, ağrınızı azaltır.

Uçuğa karşı nasıl beslenelim?

1) Hemen proteini artırın. Gücünüzü en çok artıracak yiyecek kırmızı et. Eğer kırmızı et, tavuk, balık tercih etmiyorsanız yumurta yiyin. Yine proteinden zengin mantar ve peynirle çırparak zenginleştirebilirsiniz.

2) Yüksek doz C vitamini alın. (500 mg kadar) Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerde bu doz sorun yaratmaz.

Haberin Devamı

3) C vitaminini bol içeren tatlı kırmızı biber ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri artırın.

Ne zaman doktora başvurmalı?

- Eğer bağışıklık mekanizmanız güçlü değilse

- Belirtiler çok şiddetliyse

- Uçuk 2 hafta içinde iyileşmiyorsa

- Çok sık uçuk çıkıyorsa

- Gözünüzde irritasyon varsa

DİĞER YENİ YAZILAR