Oruç tutarken ağız ve diş sağlığını ihmal etmeyin

Oruç tutarken uzun saatler boyunca yaşadığımız açlık ağız kokusuna neden oluyor. Bu nedenle oruçlu iken, ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmek gerekiyor.

Açlık ağız kokusuna neden oluyor. Oruç döneminde de uzun süzen bir açlık dönemine girildiği için haliyle normalde ağzı kokmayan kişide bile ağız kokusu sorunu başlayabiliyor. Bu da hem oruç tutan kişiyi, hem de çevresindekileri rahatsız ediyor.

Peki oruç tutarken ağız kokusunu nasıl önleyelim? Genel olarak hepimizin diş bakımında yaptığımız yanlışlar neler? İşte İmpladent’den Diş Doktoru Ülkü Koloğlu’nun yanıtları ve önerileri:

Oruç tutarken ağız ve diş sağlığını ihmal etmeyin

Oruç tutarken ağız niye kokuyor?

Oruçlu iken tükrük salınımı azalır. Tükrüğün ağız ve dişleri temizleyici etkisi var. Bu gerçekleşemediği için biriken bakteri plakları koku yapıyor. Ağız kuruluğu da bir koku nedeni. Sıvı alımının yetersizliği ile tükrüğün yapısı koyulaşır. Yoğun tükrük kokar. Ayrıca beslenmemiz esnasındaki gıdaların da (özellikle lifli ve sıvı) temizleyici etkisi vardır. Bu da gerçekleşemez ve koku olur. Mide-bağırsak sistemine bağlı ağız kokuları da olabilir.

Haberin Devamı

Neden oruçluyken bazı kişilerin ağzı kokuyor da, bazısının kokmuyor?

Oruca bağlı kokuya neden olan faktörler, ağızda hazırlayıcı unsurlar varsa daha da şiddetleniyor. Diştaşı, eskimiş uyumu bozulmuş porselen, protez ve dolgular gibi... Ağız hijyeni çok iyi ve düzenli olan, dişhekimi kontrollerini yaptıran kişilerde ağız kokusu olmuyor. İhmal varsa koku da başlıyor. Bu nedenle günlük, periyodik bakım ve kontrolleri yaptırmak en doğru ve kolay seçim.

Havuç ve ayvaya dikkat!

Havuç, ayva gibi çok sert gıdaları büyük parçalar halinde tüketmeyin. Hem dişlerin bağları, hem de eklem için sakıncalı. Çok sert kuru yemişleri çok miktarda ve uzun süreli yemeyin. Çekirdek, devamlı tüketilirse ön dişlerde hastalık oluşur.

Doğru bildiğimiz yanlış uygulamalar

- Dişeti kanamaları olduğunda, diş etini hiç fırçalamamaya başlıyorlar. Bu da sorunu şiddetlendiriyor. Oysa kanama daha iyi bir hijyen gerekliliğinin göstergesi.

- Diş taşı temizliğinin zararlı olduğunu düşünüyorlar. Var olan dişeti sorunu her tür hastalığın başlangıcı olabilir.

Haberin Devamı

- Ufak çürükler bekleyebilir düşüncesindeler. Oysa çürük başladıktan sonra asla durmaz. Hem o dişte fazlaca madde kaybına neden olur, hem de diğer dişlere bu çürük bulaşabilir..

- Süt dişlerini, nasıl olsa değişeceği düşüncesi ile ihmal etmek.

- Çekilen dişlerin yerlerinin boş bırakılması. Bu önemli kapanış ve eklem rahatsızlıklarına neden olabilir.

Diş ipi kullanmayı öğrenmek gerekiyor

Türk halkı olarak dişlerimizi yeterince fırçalıyor muyuz?

Gördüğüm kadarıyla artık fırçalıyoruz. Fırçanın daha etkin kullanımı, yanına diş ipi ilavesi gerekiyor. Bir de ilave koruyucu gargaralar da varsa harika.

Nasıl fırçalamalıyız?

Günde en az bir kez. Fırçanın yarısı dişetinde, yarısı diş üzerinde olacak şekilde. Yuvarlak dairesel hareketlerle. Bir fırça boyu ilerleyerek tüm diş ve dişetlerinin fırçalandığından emin olana kadar. Dişlerin çiğneme yüzeylerini de fırçamızı yere paralel tutarak fırçalamayı unutmayalım.

Diş ipi günde kaç kez kullanılmalı?

Haberin Devamı

Günde bir kez akşam yatmadan önce kullanılması yeterli.

Diş beyazlatıcı macunları kullanalım mı?

Beyaz diş hepimizin hayali. Çünkü sağlık ve gençlik göstergesi. Beyazlatıcı macunların bir yan etkisi bulunmadı şimdiye kadar araştırmalarda.

Ağız çalkalama suları?

Fırçanın ve diş ipinin ulaşamadığı yerlere ulaşması ve çözücü etkisi nedeniyle kullanımını yararlı buluyorum.

Fındığı dişinizle kırmayın!

Fındığı çoğu kişi dişleriyle kırıyor.

Bu durum dişlere zarar veriyor.

Dişimize iyi gelen, güçlendiren yiyecekler hangileri?

Protein ağırlıklı gıdaları seviyoruz. Süt ve süt ürünleri, et çeşitleri; özellikle balık. Balıktaki florür dişler için çok faydalı. Lifli gıdalar da dişleri koruyor.

Diş dostu yiyecekler

- Balık

- Yoğurt

- Yeşil çay

- Elma

- Çilek

- Süt

- Peynir

- Adaçayı

DİĞER YENİ YAZILAR