Dünyanın en fit 97’liğiydi

Dr. Charles Eugster, diş hekimliğinin yanı sıra dünyanın en fit 97’liğiydi. Hikayesiyle sağlığın yaşta değil başta olduğunu kanıtladı.

Dr. Charles Eugster, Nisan ayında hayatını kaybetti. Dr. Eugster kim mi? Diş hekimi, rekorlar kıran bir atlet, dünyanın en fit 97’liği, kitapları çok satan bir yazar. Ölüm nedeni yaşlılığa bağlı kalp yetmezliği ile gelişen komplikasyonlar. Geçtiğimiz yıllarda koşu ve kürek çekme alanlarında pek çok rekor kırmıştı. Dünyada anti-aging konusunda en çok aranan, konuşması istenen kişilerden biriydi. İnsanları müthiş motive ediyordu. "Yaş yalnızca bir sayıdır" adlı kitabı geçen yıl çıkmıştı. En çok kullandığı slogan cümlesi ise: "Yeni bir şey denemek için hiçbir zaman çok yaşlı değilsiniz" idi.

Dr. Eugster kimdir?

Dr. Charles Eugster 1919’da Londra’da doğmuş. Çifte vatandaşlığı varmış; İngiliz ve İsviçre. 75 yaşına kadar diş hekimi olarak çalışmış. İki kez evlenmiş, iki çocuğu var. 75 yaşında emekli olduktan sonra 85 yaşına kadar diş hekimliğiyle ilgili bir dergi çıkartmış. 15 yıl kadar önce ikinci eşi bir trafik kazasında öldüğünden beri yalnız yaşıyormuş.

95 yaşında koşmaya başlamış

İnanması zor ama 95 yaşında koşmaya başlamış. 95 yaş üstü grupta karşısında yarışacak kimse de yokmuş. 100 metreyi 25.76 saniyede koşmuş. Sayısız ödülü var. Geçen yıl hayatında ilk kez uzun atlamaya başlamış. Güney Kore’ye gidip yarışmaya katılmış. "Emekli olduktan 20 yıl sonra kilolu, şekli bozulmuş, inaktif, ölümünü bekleyen bir emekli olacağıma fit ve motive bir 97’lik oldum" diyor ve ekliyordu: "Herkes her yaşta vücudunu yeniden inşa edebilir, tıpkı benim yaptığım gibi." Çinli filozof Konfüçyus diyor ki bir insanın iki ömrü vardır. İkinci ömür ancak tek ömrü olduğunu anladığında başlar. O zaman bu tek ömrünüzü en iyi ömür haline getirin.

Haberin Devamı

12 ay içinde kaslı bir vücudu oldu

87 yaşındayken artık emekli ve dul olan Dr. Eugster bir vücut geliştirme kulübüne kaydolmuş. Koç olarak kendine kimi tutmuş dersiniz? Eski bir vücut şampiyonunu! Koçunun bir şartı varmış: "Dediklerime uyacaksın!" Birebir uymuş, uygulamış. 12 ay içinde de kaslı bir vücuda sahip olmuş. İki yıl sonra da Avusturya’nın milli cimnastikçisi Sylvia Gattiker ile çalışmaya başlamış. 90 yaşında vücudunu yeniden inşa etmişler.
Emeklilik yavaş ölüm fermanı demek!
Eugster emekliliği “yavaş ölüm fermanı” olarak nitelendiriyordu.
60 m-400 m arası koşuyordu. Dünyada 97 yaşında olan en fit kişiydi. 30 yaşında birinin perfromansına sahipti. Zürih’te yaşıyordu.
Kraliçe Elizabeth hiç oturmuyor
İngiltere Kraliçesi Elizabeth 91 yaşında. Buckingham Sarayı bahçesinde koştuğunu gören yok! Ama hiç oturmuyor. Sürekli ayakta; ya bir açılışta veya bir davette. Oturmak sağlıklı değil. En önemlisi de bir işi var; zihni de hala aktif. Artı; ertesi gün yapması gereken pek çok görev onu bekliyor. Tüm bunlar insanların daha uzun ve sağlıklı yaşamaları için önemli nedenler.
Vücut çalışmaya ne zaman başlamış?
80‘li yaşlarının sonlarında! 200 m ve 400 m kısa mesafe koşularda 95 yaş üstü kategorilerde rekor kırmış. Gençliğinde de spordan hoşlanan biri olmuş hep; iyi bir kürekçiymiş ve düzenli kayıyormuş. Ancak fiziksel fitness obsesyonu 63 yaşında iken başlamış: "Bir gün aynaya baktım ve gördüm ki; kel, şişman biri olacağım. Görüntüm hoşuma gitmedi. Ne zaman aynaya baksam yağlarımı görüyordum.” Yaşla birlikte kas dokumuzu önemli ölçüde kaybediyoruz. Örneğin; 80 yaşında biri kas ağırlığının nerdeyse yarısını kaybediyor. Önce küreğe başlamış Eugster. Ama kürek çekmek ona yaramamış bu yaşlarda; nefes darlığı çekmiş. Doktoru başka bir sporu denemesini söylemiş.
Genetik açıdan şanslı mıydı?
Hayır. Genetik olarak bir özelliği yoktu. İleri yaşına rağmen sağlıklı ve fit olmak için kendine bir yol belirledi ve o yolda inançla yürüdü. Aslında herkesin yapabileceği şeyleri yaptı. İleri yaşlarda fiziksel ve mental aktiviteye devam etmenin hem birey, hem toplumlar için sayılamayacak kadar çok yararları olduğuna inanmıştı.
Dr. Eugster fizikseL ölümsüsüzlük peşinde değildi. Yaşlılığı algılama konusunda dünyanın fikrini değişirmek istiyordu; çok daha yararlı, tatmin edici, heyecan verici bir yaşlılık dönemiydi aradığı ve bulduğu!
Dr. Eugster’den egzersiz ve diyet önerileri
- Yüksek tempolu eğitim alın. Hem fazla zamanınızı almaz hem de kalbiniz için daha iyi olabilir.
- Eğer çok agresif bir programınız varsa daha az süre çalışın. Haftada 6 kez kürek çekiyordum, ancak şimdi haftada 3-4 kez çekiyorum. Çünkü 1 gün toparlanmaya ihtiyacınız var. O sırada kaslarınız onarılıyor, yapılıyor.
- Belinizi inceltin. İleri yaşlarda belinize daha çok dikkkat etmelisiniz. Organların çalışmasını engelleyen, onlara zarar veren karın içi yağ dokusu. Bu yağ dokusu yangıya da yol açıyor. Bu da kronik hastalıkların ön aşaması.
- Tamamen yeni bir spor öğrenmek vücudunuz ve beyniniz için inanılmaz yararlı. Beyninizde yeni iletişim ağları geliştirmelisiniz. Böylece baskı altındayken yeni hareketleri yapabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR