İncelmek mi istiyorsunuz Vietnam’a gidin!

Vietnam’dan yeni döndüm. Her şeyi tadıp, keyif alıp, hiç kilo almadan döndüğüm ender ülkelerden biri! Biraz daha kalsam kesin kilo verecektim! Nasıl bu kadar ince kalabiliyorlar, gözlemlerimi sizinle paylaşayım...

Vietnam’dan yeni döndüm, ayağımda hala tozu var. Ancak en kısa zamanda yeniden gitmek istiyorum. Her şeyi tadıp, keyif alıp, hiç kilo almadan döndüğüm ender ülkelerden biri! Biraz daha kalsam kesin kilo verecektim! Almanya ve İspanya’daki pahalı kliniklere tonla para harcayan birçok kişi var, biliyorum. Vietnam harika ve ucuz bir ülke; gidin 15 gün onlar gibi yiyip için kilonuzu verin dönün. Bence Vietnamlılar kesinlikle bu diyet turizmi işine el atmalı.

İncelmek mi istiyorsunuz Vietnam’a gidin

Nasıl bu kadar inceler?

Uzakdoğu’da gezdiğim birçok ülkede kadın ve erkeklerin çok ince olduklarını gözlemledim hep. Vietnamlılar şimdiye kadar gördüğün en ince insanlar. Vücut kütle indeksleri genelde normalin atında. Biz batıdakiler hızla kilo alıyoruz, obezite en azılı salgın hastalık halinde. Oysa Vietnamlıları seyrederken farklı duygularla doluyorsunuz. Kadın-erkek bir zarafetleri var, inceliğin, azla yetinmenin getirdiği bir zarafet. Biz batılılara öğretecekleri çok şey var beslenme konusunda. Nasıl bu kadar ince kalabiliyorlar, gözlemlerimi sizinle paylaşayım.

Haberin Devamı

Genetik mi?

Sanmam. İnce uzun İngilizlerin abur cuburla ne hale geldiğini görüyorum. Amerikalılarla yarış halindeler maşallah! Vietnamlıların bu kadar ince olmasında belki genetiğin de rolü var. Ancak önemli yüzde beslenme biçimlerine bağlı, belli. Şişmanladıkça şişmanlama genini aktardığımız biliniyor.

Ekmek yemiyorlar

Her şeyleri pirinçten yapılma. Tayland’la birlikte dünyanın en büyük pirinç üreticilerinden biri Vietnam. Bu yüzden pirinç tüketimleri çok fazla. Makarnaları, ekmekleri, her şeyleri pirinçten yapılıyor. Pirinç buğdayın aksine gluten denilen yapışkan protein içermeyen bir tahıl. Ancak glisemik indeksi; yani kan şekerini yükseltme hızı çok yüksek. Normal bir öğünleri pirinç üzerinde balık veya tavuktan oluşuyor. Yanında ekmek yemiyorlar.

Haberin Devamı

Pho çorbasına bayılıyorlar

Sabah, öğlen, akşam günün her öğününde yedikleri bir çorba bu. İçtikleri demiyorum özellikle, çünkü daha çok yenen bir çorba. Noodle (Çin makarnası), yeşillik, kırmızı biber, tavuk suyu ve tavuk veya balık parçalarından oluşan bir çorba. Fransızlar zamanında biftek parçaları da girmiş çorbaya. Sabahları bir kase pho içtim hep; hem güne güzel hazırlıyor, hem de tok tutuyor.

Süt ürünü tüketmiyorlar

Süt, yoğurt, peynir gibi ürünleri hemen hemen hiç tüketmiyorlar. Yeni yeni süt içmeye, peynir yemeye başlamışlar.

Adam gibi tatlıları yok!

Ortalıkta kek kurabiye bisküvi satıldığını görmedim. Şerbetli tatlıları da yok. Bu demektir ki her gün en az 400-500 kalori tassaruf ediyorsunuz! Bunu evde uygulayın bir hafta göreceksiniz; hemen kilo veriliyor. Tatlıları; Hindistan cevizi sütüyle hazırlanmış hafif muhallebiler, sorbeler, dilimlenmiş meyveler. Bizim anladığımız anlamda tatlı beklemeyin, nafile! Çok güzel egzotik meyveler var ve ucuz. Tatlı ve atıştırmalık yerine bunları yiyorlar.

Haberin Devamı

Paket yiyecek yok

Vietnamlılar yiyeceği hazırlamak için uğraşıyorlar. Deniz ürünlerinin kabukları çıkartılıyor, sebzeler ayıklanıyor, meyveler dilimleniyor. Baharatlar hazırlanıyor. Vietnam'da kaldığım bir hafta boyunca hiç paket yiyecek yemedim. Paket yiyecek hızlı tüketimi de beraberinde getiriyor. Sonuç: Şişmanlık. İhtiyacımız olandan fazla kaloriyi şimşek hızıyla alıyoruz.

Pişirme yöntemleri sağlıklı

Yiyeceklerini genelde buharda pişirme, kaynatma gibi yöntemlerle hazırlıyorlar. Bu iki yöntem sağlıklı pişirme yöntemleri. Bir de tavada kızartmayı çok kullanıyorlar.

Birçok besini çiğ tüketiyorlar

Besinlerin içindeki vitaminler ve birçok yararlı kimyasal pişirme işleminden geçince azalıyor veya yok oluyor. Bu bilimsel bir gerçek. Vietnamlılar çok bol çiğ yiyecek tüketiyorlar. Bu besinlerdeki enzimler ve kimyasalların belki de ince kalmalarında etkisi var.

Bol acı kırmızı biber yiyorlar

Meyve dilimlerini bile acı bibere batırarak yiyorlar! Acı kırmızı biber yağ yakmaya yardımcı bir sebze. İçindeki kapsaisin vücut ısısını artırıyor. Terleme başlıyor. Metabolizma hızı artıyor ve işte bu şekilde kilo kaybına yardımcı oluyor. Kapsaisin yağ hücrelerini azaltıyor ve yeni yağ hücresi oluşmasını da engelliyor.

Haberin Devamı

Kısa kısa Vietnam

-İklimi güneyden kuzeye çok değişiyor. Örneğin; güneydeki Ho Chi Minh'de (Eski adı Saygon) sıcaklık 30 derecenin üzerindeyken, kuzeydeki Hanoi’de kış gibiydi, montlarla gezmek zorunda kaldık.

-1880’lerden 1945’e Fransızların işgali altında kalıyor. Günümüzde ülkede özellikle Saygon ve Hanoi’de koloni dönemine ait pek çok bina var.

-Vietnam Demokratik Cumhuriyeti 1945 devrimiyle, Başkan Ho Chi Minh’in bağımsızlık ilanından sonra kuruluyor. 1976’dan beri ülkenin adı Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti. Dünya üzerindeki beş komünist ülkeden biri. Ülke Vietnam Komunist partisi tarafından yönetiliyor.

1-960-1975 arası ABD ile savaştılar.

-Ülkede 54 etnik grup var (5.5 milyon kişi), barış içinde yaşıyorlar.

-Budizm en yaygın inanış biçimi, ardından Hıristiyanlık geliyor.

-Para birimleri Dong. 22 bin 500 Dong, 1 Amerikan Doları ediyor. Yaklaşık iki dolara kocaman bir tabak pho çorbası içip karnınızı doyurabilirsiniz.

-1990’ların başında turizme kapılarını açmış. Günümüzde pek çok beş yıldızlı otel hizmet veriyor, savaştan harap olan yerler onarılmış, turizme açılmış. Servisleri gayet iyi.

-Güvenli bir ülke, sokaklarda rahatça dolaşabiliyorsunuz. Çekiştiren bir şeyler satmaya çalışan, üsteleyen yok.

-Türklere vize uyguluyorlar.

DİĞER YENİ YAZILAR