Kırmızı barbunyaya hücum vakti

Doğanın en şifalı bitkilerinden kuersetin, kanser riskini azaltırken kırmızı barbunyada da fazlasıyla bulunuyor...

Kuersetin bir flavonoid. Bitkilerdeki yararlı bileşiklere flavonoid diyoruz, hatırlatayım. Doğada bol bulunuyor. Meyve- sebze, yapraklar, tahıllar kuersetin içeriyorlar. Yurt dışında bazen içecek ve yiyeceklere de ekleniyor. Kırmızı barbunya ise kuersetini en çok bulunduran yiyecek. Kuersetin ayrıca doğanın sihirli şifa ellerinden. Gelin bugün kuersetini mercek altına alalım.

Kırmızı barbunya en sağlıklı yiyeceklerden biri

Ülkemizde biz daha çok beyaz barbunya tüketiyoruz. Kırmızı barbunya yeni yeni mutfaklarda boy göstermeye başladı. Kırmızı barbunyanın kuersetini bol içermesinin yanı sıra bir başka özelliği daha var: Kabızlığa müthiş iyi geliyor. Kabızlık çekiyorsanız iki günlük bir deneyim var. Tarifini vereceğim kuersetin salatasını her gün iki öğün yiyip, bol su içmeyi de unutmayın. Sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.

Soğanın dış halkalarında daha fazla

Soğanın dış kabuğunu soyarken genelde pratik bir şekilde kalınca çıkartıyoruz. Oysa doğrusu sadece kabuğu çıkartıp dış halkaları olabildiğince korumak. Çünkü soğanın dış halkalarında kuersetin çok daha fazla.

Haberin Devamı

Organik domateste daha çok

Normal üretilen domatese göre organik domateste kuersetinin yaklaşık yüzde 80 daha fazla bulunduğu gösterilmiş. Organik yemeği bulmak zor ancak bunu bilin.

Balda da kuersetin var

Doğanın en şifalı ve doğal yiyeceklerinden balda da kuersetin bulunuyor. Her sabah 1 kaşık bal yemekte fayda var. Tatlı ihtiyacınızı bal ve balla yapılmış tatlılarla karşılayın.

Bazı kanser türlerine karşı koyuyor

- Laboratuvar çalışmalarında kuersetinin bazı kanser türlerini etkileyebileceği gösterilmiş. Birkaç yararlı bitkisel bileşikle 8 yıl süren çalışmada kuersetinin de bulunduğu normal bir diyette pankreas kanseri riskinin yaklaşık yüzde 25 azalması kuersetinin etkisine bağlanmış.

- Laboratuvar çalışmalarında cilt kanseri hücrelerini baskıladığı görülmüş.

- Kalın bağırsak kanseri tedavisinde umut olabilir. Tümörün ilaca daha iyi yanıt vermesini sağlamış.

- Potansiyel yangı önleyici etkisi sayesinde bazı kas hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor. Yangı birçok hastalık ve kanserin ön aşaması.

Haberin Devamı

- FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) henüz kuersetin hakkındaki sağlık iddialarını kabul etmemiş.

- Amerikan Kanser Grubu kuersetin kansere karşı etkili diye reklamı yapılsa da henüz güvenilir klinik araştırma olmadığını belirtiyor. “Zararı da yok, bir yararını da henüz kanıtalayamadık” diyorlar.

Kuersetini destek olarak alalım mı?

Kuersetin diğer tüm yararlı bitkisel bileşikler gibi üzerinde hala araştırmaların sürüdüğü ve gelecek vadeden bir flavonoid. Kesin kanıtlanıncaya kadar destek olarak almayı doğru bulmuyorum. Kongrelerini düzenli takip ettiğim Dünya Kanser Araştırma Vakfı biliminsanları dışarıdan destek almayı doğru bulmadıklarını üzerine basa basa vurguluyorlar. Çünkü desteklerin uzun vadeli etkileri bilinmiyor, bu konuda henüz yeterli araştırma yok. Ayrıca desteklerin bitki, meyve, sebzenin kendisi gibi biyoyararlanımları yüksek olmayabiliyor. Biyo yararlanım vücudun aldığı maddeyi hangi oranda sindirebildiği, emebildiği, yaralanabildiğinin bir göstergesi. Bu durumda yapılacak şey kırmızı fasulye, kapari, kuzu kulağı gibi yieycekleri baştacı yapmak! Kapari, dere otu ve kuzu kulağını yemenizi öneriyorum.

Haberin Devamı

Kuersetin salatası ( 2 kişilik)

- 1 bardak kırmızı barbunya

- 1 demet dere otu veya kuzu kulağı

- Limon

- Zeytinyağı

- Kırmızı biber, tuz

- 1 bardak barbunyayı akşamdan suya koyun. Sabaha şişip yumuşamış olacaklar. Â Barbunyaları iyice haşlayın, ama dağılmasınlar. Dişe gelir şeklide kalsınlar.

- Barbunyalar haşlanırken kullanacağınız yeşilliği istediğiniz incelikte kıyın. Limon, zeytinayğı, tuz, çili biberle karıştırın.

- Barbunyaları süzün ve sıcakken otlarla karıştırın.

DİĞER YENİ YAZILAR