Gazete Vatan Logo

Down Sendromu Farkındalık Günü nedir? Down Sendromu belirtileri nelerdir?

Down Sendromu Farkındalık Günü nedir? Down Sendromu belirtileri nelerdir? Sorularının yanıtı merak ediliyor. 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü olarak tanınıyor ve bugünün önemine dikkat çekmek isteniyor. İşte detaylar...

Down Sendromu Farkındalık Günü nedir? Down Sendromu belirtileri nelerdir?

Down Sendromu Farkındalık Günü olarak 21 Mart belirlenmiştir. Bugün Down Sendromu rahatsızlığına dikat çekmek için paylaşımlar, faaliyetler yapılır. İşte merak edenler için Down Sendromu hakkında bilgiler derledik.

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

DOWN SENDROMLU BEBEK VE ÇOCUKLARDAKİ FARKLILIKLAR

Down Sendromu ile doğan bebeklerin karakteristik yüz anomalileri vardır ,Gözler birbirinden ayrık , burun kökü basık, kulaklar aşağı yerleşimli, ense kalın ve boyun kısa olan bu bebeklerde genellikle glokom ve katarakt bulunur. Çocukluk çağında geç öğrenip çabuk unuturlar. Zeka puanları 20-85 civarında olur. Kalp ve sindirim sistemi anomalilerine sık rastlanır. İlerleyen yaşlarda kısa boylu ve obez olurlar. Genellikle kalp hastalıkları, lösemi ve solunum yolu enfeksiyonları nedeni ile kaybedilirler.