Gazete Vatan Logo

Dövme çılgınlığı

İstanbul'da renkli görüntülere sahne oldu...

Bacağında jartiyere sıkıştırılmış tabancasıyla genç bir kız, biraz ileride yine bacağına Metin Oktay'ın dövmesi yaptıran bir fanatik... Kadın – erkek, genç - yaşlı kimi ararsanız orada. Herkes vücudunun bir yerlerine ya da her yerini öyle desenlerle ‘dövdürmüş’ ki kimin neresinde bakacağımı şaşırmış durumdayım.

Bu kadar ‘renkli’ insanı bir araya getiren etkinlik, İstanbul Tattoo Convention (İstanbul Dövme Fuarı) bu hafta sonu gerçekleşti. Kabul etmeliyim ki bu kadar kalabalık ve profesyonel bir iş beklemiyordum. İngiltere, Almanya Portekiz’den dünyaca ünlü dövmeciler bir yana Antalya, Eskişehir, Muğla’dan dövme sanatçıları stantlarda meraklısına hem dövme yaptı hem de bilgi verdi. Golden Arrow Tattoo ve Piercing’in sahibi Şener Öner ise Türkiye’de ilk kez gerçekleşen fuarın mimarı.

Biz de kendisini hazır yakalamışken hem fuardan hem de aklımıza takılan; neden dövme yaptırılır, dövmecilik bir meslek mi, kimlere dövme yapılır kimlere yapılmaz, Dinimizde dövmenin yeri, günah mıdır, değil midir’e kadar merak ettiğimiz tüm soruları Şener Öner’le sorduk.

İstanbul’da dövme fuarı yapmak fikri nasıl doğdu?

Almanya ve İngiltere’nin öncü olduğu dövme fuarı yıllardır tüm dünyada yapılıyor. 2003 yılında girdiğim bu sektörde dövme fuarı yapma fikri ve girişimini ilk kez 2008 yılında gerçekleştirdik. Ama sponsorla ilgili sıkıntılar yaşadık ve projeyi bu sene hayata geçirebildik.
Bu uzun arayı olumlu yönde kullandık ve kendimizi, fikirlerimizi geliştirdik.

“YETENEK, SABIR VE AŞK GEREK”

Kimler dövme yapabilir?

Dövme yapmayı bilmek yeterli değil. Kesinlikle yetenek, sabır ve bu işe ciddi derecede aşkla bağlı olman gerekiyor.

Siz dövme yapıyor musunuz?

Dövme yapmayı biliyorum, kendime ve birkaç kişiye de dövme yaptım, piyasada yetiştirdiğim kişiler de var ama bu beni dövmeci yapmaz. Dövme yapmak ayrı bir iş. O sabır yok bende.

Dövmecilik bir meslek dalı mi?

Evet, dövmecilik artık bir meslek… Türkiye’deki yasal tarihine bakarsak 1953 senesinde bir kanunla sadece doktorların dövme yapma yetkisi vardı. Yine o zamanlar meslek tanımı olmadığı için vergi levhası alınamıyor ve dövme dükkanı açılamıyordu. Ya bijuteri ya tişört mağazalarında dövme yapıyorlardı ve tabiî ki yasal değildi.

İstanbul Güzellik Uzmanları Odası ve bir fiil içinde olduğum Dövmeciler Derneği üç-dört yıllık bir uğraştan sonra, 2010 yılında meslek tanımı yapıldı.

Peki, dövmeci olabilmek için nasıl bir eğitim alınıyor? Kriterleri nedir?

Önce kalfalık sonra ustalık sınavlarına giriyorlar. Sınavlar hem yazılı hem de uygulamalı olarak yapılıyor. Dövme tabancasının parçalarından tutun da kimlere dövme yapılıra kadar birçok sorunun yer aldığı sınavlarda başarı gösterenler sertifika alıp, ruhsatlı dövmeci dükkan açabiliyorlar.

Planlarınız arasında sırada ne var?

Şimdi dövme eğitim programı yapacağız. Ondan sonra tamamen dövmecilik ayakları yere basan bir meslek grubu haline gelecek Türkiye’de.

Kalıcı makyajla da eşiniz uğraşıyor. İşinizin bir parçası. Peki her dövmeci kalıcı makyaj da yapabilir mi?
Aslında dövme ile kalıcı makyaj birbirine paralel işler. Yapılış teknikleri aynı. Ama bir dövmecinin kalıcı makyaj yapması mümkün değil. Çünkü kalıcı makyaj uzmanın yüz anatomisi, renk ve estetik hakkında bilgisi olması gerekiyor.

“ŞEKER HASTALARI DİKKAT!!”

Kimlere dövme yapılmaz?

Doktor tavsiyesi olmadan ağır şeker hastaları, sedef hastaları, ileri derecedeki egzama hastalarına, alkollü gelen bir müşteriye asla dövme yapılmaz. Hamilelere de pek tavsiye edilmiyor.

Dövme konusunda siz kendi standartlarınızı oluşturdunuz mu? Sağlık koşulları uygun olan herkese her istediğini çiziyor musunuz?

Kesinlikle hayır. Mesela yüzüne dövme yaptırmak isteyene yapmıyoruz. Elinin üzerine yapmak isteyen olursa, kişi belirli bir yaşın üzerindeyse ve çok kararlıysa yapıyoruz. Aslında vücudun çok görünen yerlerine yapılan dövmeden sıkılanlar çok oluyor. O yüzden dövme yapmadan önce kişiyle mutlaka karşılıklı uzun uzun konuşuyoruz.

“SEVGİLİSİNİN ADINI YAZDIRMAK İSTEYENLERLE TERAPİ YAPIYORUM”

İsim yazdırmak çok popüler şu aralar. Özellikle çocuklarının adını vücutlarına dövme yaptıran anne-babalar çok sayıda var.
Kendi adını vücuduna yazdırmak isteyeni anlam veremiyorum. Onlara müdahale ediyorum ama kardeşinin annesinin babasının ya da çocuklarının adını yazdırmak isteyene karışmıyoruz. Dövmeyi yaptıracağı bölgeyle alakalı fikirlerimiz varsa mutlaka söylüyoruz. Ne de olsa hayatı boyunca taşıyacağı isimler.

Ya sevgilisinin, eşinin adını yazdırmak isteyene ne diyorsunuz?

Onlara bir saat terapi yapıyorum.

Dövmenin modası olur mu?

Olmuyor değil. Bir ara Çince yazılar çok moda oldu. Vücuduna barkot dövmesi yaptıran çok oldu. Biz de elinde barkotla gelen çoğu kişiye dövme yapmamışızdır. Neyse ki artık bitti.

“TESETTÜRLÜ BAYANLAR BİLE ARTIK DÖVME YAPTIRIYOR”

Türkiye’de dövme yaptıranlardan nasıl bir profil çıkar?

18-35 yaş aralığındaki kadın-erkek olarak genelleyebiliriz. Ama artık ev hanımları bile yaptırıyor. 60 yaşında, gelip, 40 yıllık eşinin adını yazdırmak isteyen bir bayana bile dövme yaptık. Üst düzey yöneticilerden bazılarının isteği doğrultusunda dükkanı kapatıp dövme yaptığımız isimler de oluyor. Kimse görmesin diye gece karanlıkta gelip karanlıkta gidiyorlar.
İstanbul’daki büyük futbol kulüplerindeki çoğu oyuncuya dövme yapmışızdır.

Tesettürlü olan bayanlar bile artık dövme yaptırıyorlar. Kadın dövmecimiz var, çok yakın bir tarihte tesettürlü bir müşterimiz, ona çocuklarının isimlerini dövme yaptı.

18 yaş sınırı hala var mı?

18 yaş altına dövme yapmıyoruz. İlla yaptırmak istiyorsa buraya velisiyle gelmek zorunda. Belgeye, imzaya kanmıyoruz. Ayrıca 16 yaşının altına piercing de yapmıyoruz.

“DİYANET'İN 'DÖVME HARAMDIR' DİYE BİR BEYANI YOK”

Eskiden dövme haramdır, abdest tutmaz denirdi. Belki bir dövmeciye sorulmaz, ama dövme haram mıdır?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “dövme haramdır, abdest tutmaz” diye bir beyanı yok. Hatta ‘dövme abdeste mani değildir’ diye açıklama internet sitesinde var. Ki hâlâ dövme yapılan yerin altına su gitmiyor diye abdest tutmadığını söyleyenler var. Tamamen cehalettir. Derinin altına da işlese su bazlı boyalarla yapıyoruz biz dövmeyi o bölgede kıl da çıkıyor doku da yaşamaya devam ediyor. Ama artık bu zihniyet kırıldı.

Dövme yapılırken acıyor mu?

Herkesin acı eşiği farklı. Vücudunda yaptırdığın yere göre de değişir tabi. Aslında dövmeciden dövmeciye de fark eder. Yani halk ağzıyla; elden ele de değişir. İşine hakim olmayan biri yaparsa 3 gün sizi yatırabilir.

“50TL ALTI FİYATA DÖVME YAPILMAZ”

Dövme yaptırmak pahalı mı? Nedir bu işin minimumu?

Aslında fiyat vermek çok da doğru değil ama 50 TL’ye dövme yaparım diyen bir dövmeci varsa bir durup düşünsünler. Fiyatını sormaktansa dövmecinin daha önce yaptığı işlere bakmalı, mekanın aletlerin hijyen durumunu kontrol etmeli ve ondan sonra fiyat konuşmalı.

Peki, dövme sildirmek yaptırmaktan daha zor ve masraflı mı?

Dövme sildirmek zor değil, ama uzun bir süreçte istiyor o yüzden de biraz masraflı bir iş. Mesela bir seansta yapılan bir dövmenin silme işlemi, dört seans beş seans sürebiliyor. Her seansın da arasının bir ay sürdüğünü düşünürsek uzun bir süreç alabiliyor. Ama sonuç muhteşem oluyor. Kendi teninizden ayırt edemeyeceğinize emin olabilirsiniz.

Haberin Devamı