Gazete Vatan Logo

Dövizle kira talep edenleri bildirin

Dövizle kira talep edenlerin bildirilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Eylül’de açıklanacak OVP’nin ipuçlarını verdi. Sıfırdan yatırım düşünülmediğini kaydeden Erdoğan, bu dönemi yerlileşme hamlelerini güçlendirmek için kullanacaklarını söyledi

Dövizle kira talep edenleri bildirin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı.

“Seçim öncesi bir parça yükselen döviz kurunun düşmesi veya yatay seyre geçmesini beklerken tam tersi bir durumla karşılaştık” diyen Erdoğan, “ABD yönetiminin Türkiye ekonomisini hedef alan alçak bir saldırı ile karşı karşıya kaldık. Açık konuşmak gerekirse yıl başında 3.8 olan Mart başında bu durumu koruyan, Nisan başında 4, Mayıs başında 4.12, Haziran’da seçimlerin ertesi günü 4.6 olan döviz yükselişini buraya kadar anlayabilirdik”şeklinde konuştu. Erdoğan, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından bu seviyelerin de üzerine çıkmasını farklı değerlendirdiklerini belirtti.

Ekonomik suikast

Erdoğan “Seçim belirsizliği nedeniyle buraya kadar olabilir diye baktık. Burdan sonrasını böyle değerlendiremiyoruz. Ağustos’ta 7 liraya yükselmesi ekonomik suikasttir. Böyle bir sonucun ortaya çıkması meselenin siyasi olduğuna işaret ediyor. Türkiye bir hukuk devletidir, bir kabile devleti değildir. Türkiye’nin yaşadığı bu hadise dünyada hiçbir ülkenin siyasi ve ekonomik bağımsızlığının olmadığının göstergesidir. İş ekonomi sınırlarını aştı, Türkiye’nin cezalandırılması boyutuna ulaştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEZ’LE ALAKALI SABIR SAFHASINDAYIZ

Önceki gün Merkez Bankası’nın yaptığı 6.25 puanlık faiz artırımı ile ilgili de konuşan Erdoğan, “Maruz kaldığımız saldırının manivelası kur gibi görülse de asıl darbeyi enflasyon ve faiz olarak alıyoruz” dedi. Merkez Bankası’nın bağımsız olarak karar aldığını ve faizi artırdığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: “Son olarak Merkez Bankası sürekli gündeme getirilen faiz artırımını da oldukça yüksek bir oranla gerçekleştirdi. Hadi buyur bağımsızlık. Şu an sabır safham, bu sabır bir yere kadar. Sadece bir kur manivelasıyla bir ülke terbiye edilemez. Finans kuruluşlarına tabii ki ihtiyacımız var. Onlarsız bir ekonomi olmaz.”

STOKÇULARA UYARI

cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizle kira anlaşması yasağı ile ilgili olarak da “Kim ki kirayı döviz cinsinden talep ediyor ilgili merciye bunlar şikayet edilmeli” dedi. Türk insanından Türk Lirası’na güvenmesini de isteyen Erdoğan, ihracat ve ithalatla uğraşmayanların dövizle işi olmaması gerektiği görüşünü yineledi. Stokçuları da uyaran Erdoğan, devleti köşeye sıkıştırarak haksız kazanç elde etmek isteyen simsarlara meydanın boş bırakılmayacağını ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Paramıza güvenin. Tüm tasarrfuların dövizden Türk Lirası’na yönlendirilmesi gerekli. Yastık altı diye tabir edilen sistem dışı tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını bekliyoruz. Özel sektör üretim ve yatırımdan vazgeçmemeli. Döviz kuru üzerinden vurmak isteyenlere cevabımızı üretim ve istihdam yaratarak vermeliyiz. Bu ara bol miktarda stokçu çıktı. Bunlara gereken cevabı baskınlar yapmak suretiyle vereceğiz.

Haberin Devamı

OVP’NİN İLK SİNYALLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Eylül’de açıklanması beklenen Orta Vadeli Program’ın hangi stratejilerle şekilleneceğine dair de önemli ipuçları paylaştı.

Erdoğan, OVP’ye yönelik şu sinyalleri verdi:

Haberin Devamı

- Cari harcamalardan yatırımlara kadar kamu mali dengesine katkı sağlayacak tedbirler aldık.

- Sıfırdan bir yatırım şu anda düşünmüyoruz, ama olmazsa olmaz, o ayrı bir konu.

- Yatırımlara bakacağız yüzde 70-80’e gelmişse bitireceğiz, müteahhit firmaları mağdur etmeyeceğiz.

- Bakanlıklar yatırım stoklarını gözden geçirecek Hazinemiz altın ve euro tahvilleri ve kira sertifakalarını devreye soktu.

- Özel sektör üretim ve yatırımdan asla vazgeçmemeli, ihracata dönük üretim ve yatırımın tam zamanı.