Gazete Vatan Logo

Dövize 3 milyar dolarlık 'mecburi' talep bitiyor

Bankaların takas tahvilleri ve opsiyon işlemleri nedeniyle dolara son 10 günde gösterdikleri zorunlu talep, dün büyük ölçüde sona erdi

Kurların son 10 gün içinde yaşadığı büyük dalgalanmada en önemli rolü oynayan bankaların mecburi döviz talebi sona eriyor. Sistemin takas kağıtları ve opsiyon işlemlerinden kaynaklanan yaklaşık 3 milyar dolarlık mecburi döviz talebi bitme aşamasına geldi. Takas kağıtlarından kaynaklanan 2.2 milyar dolarlık talep dün itibarıyla sona ererken, sistemde 1 milyar doların biraz altında döviz ihtiyacı yaratan opsiyon işlemlerinin de bitme aşamasına geldiği belirtiliyor. Bu nedenle piyasalarda bundan sonra yaşanacak döviz alımları büyük ölçüde yatırımcı talebi ve ithalatçıların döviz ihtiyacından kaynaklanacak.

Döviz kurları, bankaların döviz talebiyle 29 Mayıs'tan itibaren sert hareketler yapmaya başladı. Dolar 1.5140-1.6070 YTL aralığında dalgalandı. Bunda bankaların talebi önemli rol oynadı.

Açık pozisyon korkusu
Döviz talebinde öncelikli etken 14 Haziran' da itfa olacak takas kağıtları. Söz konusu kağıtlar 2001'de Hazine tarafından bankalara açık pozisyonlarını kapamaları için verilen 5 yıl vadeli dövize endeksli tahvillerden oluşuyor. 14 Haziran' da ödemesi yapılacak bu tahviller, bankaların bilançolarında toplam 2.2 milyar dolar düzeyinde bir açık pozisyon doğuracak.

Bankalar ise oluşacak bu açık pozisyonu erkenden kapatmak için gerekli olan dövizin büyük bölümünü son 10 gün içinde piyasadan aldı. Alımlarda son 10 günlük sürecin tercih edilmesinde, Hazine'nin tahvillerin ödemesinde kullanılacak kuru hesaplama yöntemi etkili oldu. Hazine, söz konusu kağıtların ödemesi için gerekli olan dolar kurunu geçtiğimiz 10 gün boyunca Merkez Bankası'nın ilan ettiği günlük kurların ortalamasıyla hesapladı. Ortaya çıkan kurla yapılacak YTL ödemenin miktarı belirlendi. Bankalar da 14 Haziran'da oluşacak açık pozisyonu kapatırken zarar etmemek Hazine'yle aynı ortalamayı tutturmaya gayret gösterdi ve piyasadan döviz alımı yaptı.

Haberin Devamı