Gazete Vatan Logo

Dövizde ilk raunt Merkez'in

Piyasayı kasıp kavuran dalgayı aşmak için Pazar günü önlem paketi açıklayan Merkez dövizle imtihanında ilk raundu kazandı

İki ayda yüzde 30 yükselen doları durdurmak için Pazar günü acil önlem paketi açıklayan Merkez Bankası ilk raundu kazandı. Faiz artırımının ardından hem döviz satış ihalesi, hem de doğrudan satiş müdahalesiyle piyasaya 1.4 milyar dolar veren Merkez Bankası, kuru 4 kuruş birden düşürüp 1.67 YTL'ye indirdi. Haftasonu gecelik faizi 2.25 puan artıran ve "Gerekirse dövize sert müdahale yaparım" diyen Merkez, dün sabah da Kasım 2001'de son verdiği döviz ihalelerine günlük 500 milyon dolarla yeniden başlayacağını duyurdu.

İhale şaşırdı
Merkez Bankasının art arda aldığı önlemlerin ardından dolar sabah açılışta 1.67 YTL'ye kadar gerilerken, düşüş kısa sürdü. Yabana talebinin süreceği düşüncesi kurları yeniden 1.72 YTL'ye kadar yükseltti. Bankacılar ihaleye yüksek teklif geleceğini düşünüyordu. Bu nedenle dolar kuru, Merkez'in döviz satiş ihalesi için saat 13.40-14.00 arasında talep topladığı sıralarda 1.70 YTL'ydi. Ancak döviz satiş ihalesinin sonucu 14.15'te Reuters ekranlarına düşünce sonuç herkesi şaşırttı. Merkez'in 500 milyon dolar alacağını duyurduğu ihale için toplam talep sadece 550 milyon dolar düzeyindeydi. Oysa piyasanın teknik olarak bu ihaleye 4 milyar dolara kadar teklif verebilme opsiyonu vardı. Ayrıca gelen talebin büyük kısmı ilk ihalenin heyecanıyla atılan ve "Nasıl olsa bu fiyattan satmaz" düşüncesiyle verilen fazladan tekliflerdi. Bu nedenle dolar piyasada 1.70 YTL'de seyrederken Merkez Bankasından 1.6575'den dolar alan bankalar oldu.

1 .4 milyar $ sattı
İhalenin açıklanmasıyla dolar hemen 1.67'ye kadar gerilerken piyasada "Demek ki gerçek talep değil, döviz spekülasyonuymuş" düşüncesi yayılmaya başladı. Tam bu sırada da Merkez Bankası "Spekülasyonu gördüm" der gibi oyuna katildi ve piyasaya döviz satmaya başladı. Merkez Bankası birkaç kez aralıklarla yaptığı satış müdahalesiyle doları 1.65'e kadar indirdi ve hemen ardından piyasadan çekildi. Bankacılar, bu müdahalelerle Merkezin yaptiğı satiş tutarının 900 milyon dolar civarında olduğunu belirtiyor. Böylece günlük toplam döviz satiş tutarı 1.4 milyar doları buluyor.

Haberin Devamı