Gazete Vatan Logo

Döviz talebi 10 milyar $ azalır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kamunun dolardan vazgeçmesi halinde 10 milyar dolarlık bir talebin azalacağını söyledi

Döviz talebi 10 milyar $ azalır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Almış olduğumuz ve alacağımız tedbirlerle piyasadan derhal yaklaşık olarak 10 milyar dolarlık döviz talebini çekebilme ihtimalimiz var. Bu kalıcı müdahale, olması gereken müdahale. Diğer müdahale tarzlarımızı da hızlı şekilde geliştiriyoruz” dedi.

Oyuna dahil olmasın

Bakan Zeybekci, döviz kurundaki gelişmelere değinirken, daha önceden de Merkez Bankası’nca (TCMB) kura müdahale edilmemesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunduklarını anımsattı. Zeybekci, şunları kaydetti: “Öğretildiği, tavsiye edildiği gibi Merkez Bankası olarak kur artışlarında döviz satarak oyuna girdiğinizde spekülasyon amaçlı dalga boylarını hem çıkarken hem inerken kullananların istediğini yapmış olursunuz. Yaptıkları spekülatif harekete Merkez Bankası olarak girdiğinizde 100 milyarlık rezervinizle yuna dahil oluyorsunuz. Siz oyuna dahil olduğunuzda 2014 Ocak’ta olduğu gibi birileri derhal oyununuzu 2-3 milyar dolarlık alımlarla oynamaya başlarlar. Sonra da 28 Ocak 2014’te olduğu gibi yüzde 5-5.5 aralığındaki faiz artırımıyla maçı bitirmek zorunda kalırsınız. İstenilen de odur zaten.”

Haberin Devamı

TCMB’nin döviz satışıyla piyasalara müdahale etmesine karşı olduklarını vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti: “Merkez Bankası da bugüne kadar 250 baz puanlık indirim yaptı, en son toplantısında da yaklaşık 50 veya 25 baz puanlık artışa gitti. Bu da kendi görmüş olduğu teknik ölçümlerle gerekliliktir. 250 baz puanlık indirim yaparken ‘Aferin Merkez Bankası seni destekliyorum, bu artışı da desteklemiyorum tu kaka Merkez Bankası’ demem. Orada faiz artışını desteklemem, ama Merkez Bankası’nın karar alma mantığını, mekanizmasını, kurumsal kimliğini desteklerim. Faize karşı duruşumuzu da sonuna kadar söylerim.”

Gümrük Birliği’nde güncellemeye devam

AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleme prosedürünün devam ettiğini, sürecin hiç bir engele takılmadan devam ettiğini belirten Nihat Zeybekci, “Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını gıda tarım hizmetler, kamu alımları, e-ticaret olarak genişletiyoruz, bu AB ile tam entegrasyon demek. Cumartesi yeniden görüşeceğiz, Gümrük Birliği güncellemesi tam hızında hiç bir engele takılmadan pozitif ivme ile devam ediyor” dedi. Zeybekci, AB’ye alternatif olmayacak şekilde bir çok ülke ile ticareti artırmaya çalıştıklarına değindi.

Haberin Devamı