Gazete Vatan Logo

Döviz satıp, hisse ve faize yatırımın zamanı!

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, doların tekrar 2.40 TL’ye yükselmesinin zor olduğunu belirterek, “Dolar yılı 2.05-2.10 TL aralığında tamamlar. Borsa da %10-15 artar” dedi.

Dolarda görülen 2.39 TL seviyelerinin zirve olduğunu ve bu yıl tekrar görülmesinin zor olduğunu ifade eden Akbank Private Banking’den (Özel Bankacılık) Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, “Merkez Bankası’nın faiz artırımı sonrasında 1.5 milyar dolar civarında sıcak para girişi oldu. Doların yılı 2.05-2.10 TL aralığından kapatacağını tahmin ediyoruz. TL faizler yükseliş, hisse senetleri düşüş sonrası cazip. Yani dövizi satıp, faiz ve hisseye yatırım yapılabilir” dedi.

Kuru yükseltmek artık zor

Londra’da düzenlenen Euromoney “Best Private Banking” ödül töreni öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Saltık Galatalı, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın 29 Ocak’ta yaptığı faiz artışı ile önemli bir hamle yaptığını vurgulayan Galatalı, şunları söyledi: “Bu kadar yüksek faiz artışlarının arkasından tarihsel olarak baktığınız zaman çok ciddi bir TL değerlemesi gelir. Seçim riski ortadan kalktıktan sonra TL’nin değer kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Müşterilerle konuşurken ‘TL değer kazanacak’ diye pozisyon alınabilir diye söylüyoruz. Hisse senetleri de cazip yerlere gelmiş durumda. Defter değerinin de altında işlem gören büyük banka ve sanayi şirketi hisseleri var. Buradan yüzde 10-15 yukarı doğru çıkış bekliyoruz. Müşterilerimize, portföylerde yüzde 20-25 hisse senedi bulunmasını öneriyoruz.”

Yatırımlarda da “moda” olduğunun altını çizen Galatalı, “Uluslararası piyasalarda kırılgan 5’li diye tabir edilen ülkeleri satma modası vardı. Artık Brezilya ve Türkiye’yi ‘çok sattıklarını’ düşünen yabancıların olduğunu görüyoruz” dedi.

7’nci kez ‘Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık’ ödülünü aldı

Akbank Private Banking uluslararası finans yayın grubu Euromoney’nin “Best Private Banking” ödülünü yedinci kez alarak rekor kırdı. 13 Şubat’ta Londra’da düzenlenen törende “Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu” ödülünü, Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Euromoney yetkililerinden aldı. Müşterilerinin toplam 19 milyar liralık varlığını yöneten Akbank Private Banking, 2014 yılı değerlendirmesinde, dört kategoride birden “bir numara” seçildi.

Dünyanın en büyük fon yönetim kuruluşlarından Franklin Templeton işbirliğiyle Franklin Templeton Şemsiye Fon’larını Türk yatırımcılarına sunduklarını anlatan Galatalı, “Bu ve benzeri yenilikçi çalışmalarımızla sektörümüze öncülük etmeye devam ediyoruz. Özel Bankacılık birimimiz, bu prestijli ödülü son 5 yılda ardı ardına olmak üzere 7’nci kez kazanmasının gururunu taşıyor” diye konuştu.

Biz gitmiyoruz ama onlar bize yatırım yapıyor

Akbank Private Banking olarak, 2013 yılında yurtdışı kaynaklı 2.5 milyar TL tutarında yeni para girişi sağladıklarını vurgulayan Saltık Galatalı, “Bu yıl Uzak Doğu’dan 1 milyar dolarlık daha giriş bekliyoruz. Müşterilerimiz aylık ortalama 800 milyon dolarlık türev işlemi, 1 milyar liralık döviz işlemi yapıyor. Son 1 yılda 500 milyon liralık özel sektör tahvili satışı gerçekleştirdik” dedi. Galatalı, Türkiye’deki yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmadıklarını ancak aynı kategorideki diğer ülkelerin Türkiye’de yatırımlarının bulunduğunu ifade etti. Singapur, Tayland ve Endonezya’dan Türkiye’ye yatırım yapanların olduğunun altını çizen Galatalı şöyle devam etti: “Dünya ekonomisinin en önemli merkezlerinden biri olan Uzak Doğu ile 2013 yılı başında başlayan iş ilişkimiz gelişerek şu an itibariyle 2.7 milyar liralık bir varlık büyüklüğüne ulaştı. Yurtdışı brokerlarımız üzerinden çok sayıda yabancı yatırım fonu ve varlık yönetim şirketi müşterimizin işlemlerini yapıyoruz. Bu faaliyetlerimiz ile bankamız için yeni bir çalışma alanı ve iş modeli yaratılmasında önemli bir fırsat yaratmış olduk. Bu yıl bölgede yüksek potansiyel taşıyan diğer bölgelere girmek istiyoruz.”

Haberin Devamı