Gazete Vatan Logo

Dört metro hattı hızlanacak!

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, “İptal ettiğimiz 6 metro ihalesinden 4’ünü hızlandıracak ek protokolle yeniledik. İki hatla ilgili görüşmeler sürüyor. Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı en geç 2019 başında açılacak” dedi

Dört metro hattı hızlanacak!

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, iptal ettikleri 6 metro ihalesinden 4’ü için ek protokol yaparak devam kararı aldıklarını söyledi.

Dudullu-Bostancı Metro Hattı Tünel Buluşma Töreni’nde açıklamalar yapan Başkan Uysal, “Göreve geldikten sonra 6 metro ihalesini iptal ettik. İptalden sonra ‘devam etti, etmedi’ tartışması yapıldı. Bugün konusu değil ama siz sormadan ifade edeyim. Hedefimiz metroları hızlı şekilde yapmak ve İstanbul’un ulaşım sorunlarını çözmek” dedi.

2023’te 1000 km metro hattı

2023 yılına kadar İstanbul’da 1000 km uzunluğundaki metro hedefleri olduğunu vurgulayan Uysal, şöyle devam etti: Böyle olmasına rağmen biz 6 metro hattını ne oldu da iptal ettik? İstanbul’da metro inşaatları 5-6 yıldan önce bitmiyor. Biz de metrolarımızın çok hızlı bitmesini istiyoruz. Şu anda burayı yapan firmamızdan biri, o iptal edilen 6 metro ihaleden biri olan Kirazlı-Halkalı bölümünü alan firmamız. Firmaları davet ettik ve ‘Biz metro inşaatlarının hızlı bitirilmesini istiyoruz’ dedik. Firmalar, ‘Sözleşmelerimiz var. Zaten yapıyoruz’ dediler. Bunun üzerine iptal ettik. Hepsi geldi. Ve bizden neler istediğimizi sordular. Biz de onlara, ‘Zamanında bitmesini istiyoruz’ dedik. Dünyada metrolar ortalama 3-4 yılda biterken bizde niye 7-8 yılda bitiyor.

Haberin Devamı

İki hatta güzergah değişiyor

Firmaların kamulaştırmaların hızlı sonuçlanmaması ve Anıtlar Kurulu gibi kuruluşlardan gerekli izinlerin çok çabuk alınmaması nedeniyle geciktiği gibi haklı gerekçeleri olduğunu da dile getiren Uysal, “Kamulaştırma ve Anıtlar kurullarındaki izinler firmaların değil, belediyelerin işi. Firmalara ‘Belediye olarak biz işimizi yapalım, müteahhit firma olarak da siz işinizi yapın’ dedik. Firma yetkilileri ‘Bundan memnuniyet duyacaklarını söylediler’. Onun için Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı’nın inşaat kısmı 2018 sonu 2019’un başında bitecek. Bunun taahhüdünü aldık. Şu anda devam eden Göztepe-Ataşehir-Ümraniye Hattı’nda hızlı bitirme, yine açtığımız Üsküdar-Ümraniye Hattı’ndan sonra Çekmeköy kısmının hızlı bitirilmesi için de anlaştık. Yani iptal edilen 6 metro hattından 4 tanesiyle ek protokol yaparak devam kararı aldık. Diğer ikisiyle de yani Halkalı-Bahçeşehir Metro Hattı’nda bir güzergah değişikliğiyle yeni usule göre gelir getirici proje çalışması yapıyoruz. En az iki ayda şekillendireceğiz.

Haberin Devamı

İkinci sürücüsüz metronun tünelleri birleşti

İSTANBUL Dudullu-Bostancı Metro Hattı’nın tünelleri, törenle birleşti. Dudullu’dan Bostancı istikametinde kazı yapan ve ‘köstebek’ denilen TBM makineleri ile Kayışdağı’ndan kazı yaparak Dudullu tarafına gelen TBM makinelerinin açtığı tüneller MODOKO’da birleşti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, “Her yerde metro, her yere metro anlayışı ve sloganıyla raylı sistemdeki kararlılığımız sürecek. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy gibi sürücüsüz olacak Dudullu-Bostancı Hattı’nın hizmete girmesiyle çok önemli ulaşım kolaylığı sağlanacak” dedi.