Gazete Vatan Logo

Dört kadından üçü mutsuz!

VATAN, bu kez Türk kadınının ‘iş’, ‘eğitim’ ve ‘mutluluk’ profiline mercek tuttu. Gezici Araştırma Şirketi tarafından 38 ilde yapılan araştırmada, 2 bin 864 kadına sorular soruldu, ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Örneğin araştırmaya katılan kadınların dörtte biri kız çocuklarının lise ya da üniversite eğitimine ihtiyacı olmadığını düşünüyor. Çalışma hayatına gelince ise evli kadınların üçte ikisi kazandığı parasını eşine veriyor. İşsiz kadınlara sorular sorularda ise üniversite mezunlarının bile asgari ücrete evet dediği ortaya çıkıyor. İşte araştırmadan çarpıcı sonuçlar...

İş özgürlüğü istiyorlar

Araştırmada, kadınların ev dışında istediği işte çalışabilmeli midir diye sorduk. En yüksek evet diyenlerin bekar kadınlar olduğunu gördük. Bekar kadınların yüzde 89,7’si evet derken, boşanmış veya dullar yüzde 82,4 evliler yüzde 79,4 orasında bu soruyu evet olarak cevapladı. Evlilerin yüzde 20,6’sı ise bu soruya hayır dedi.

Kadınlara kız çocuklarının lise ve üniversitede okutulmalı mıdır diye sorduğumuzda ise , evlilerin neredeyse 3’te birinin hayır yanıtıyla karşılaştık. Evlilerin yüzde 29,9’u ilginç bir şekilde hayır derken yüzde 70,1’i bu soruya evet dedi. Soruya, bekarların yüzde 79,4’ü, boşanmış veya dulların ise yüzde 73,9’u da soruyu evet olarak cevaplayarak, kız çocuklarının okutulması gerektiğini söyledi.

Parasını kocasına veriyor

Araştırmada çalışan kadınlara, kazandıkları parayı nereye harcadıkları da soruldu. Bu soruda üniversite mezunu evli kadınların yüzde 73’ünün kazandıkları parayı eşlerine verdiği ortaya çıktı. Her 100 kadından 14’ünün kocasının borçlarını ödediği anlaşıldı. Parayı eşime veriyorum diyen evlilerin oranı yüzde 62,3, kendi isteğimle harcıyorum diyen evlilerin oranı da yüzde 9,8 çıktı. Bekarların ise yüzde 49,8’inin paralarını anne, baba ve ağabeylerine verdiği ortaya çıktı. Araştırmaya katılan kadınlara bir mesleğe sahip olup olmadıkları da soruldu. Ancak öyle bir cevap çıktı ki, kadınların yüzde 81,9’unun bir mesleğe sahip olmadıkları anlaşıldı. Oranların en az doğuda en fazla doğuda olduğu araştırmayla ortaya çıkan başka bir sonuç. Evlilerin yüzde 18,7’si mesleğim var derken, yüzde 81,3’ü hayır yanıtını verdi. Bekarların yüzde 76,2’sinin de bir mesleğe sahip olmadığı ortaya çıktı.

Yarısı teslimiyetçi

Araştırmamızda en dikkat çeken sorulardan biri de, “Kadın erkeğe karşı teslimiyetçi olmalı mı?” sorusuydu. Bu soruya çok çarpıcı yanıtlar aldık. Neredeyse bekarlar, evliler ve boşanmış kadınlarınların yarısı bu soyuya dedi. Evlilerin yüzde 45,9’u, bekarların 37,9’u ve boşanmışların yüzde 41,1’i bu soruya şaşırtıcı şekilde evet diye yanıt verdi.

Çalışanların yarısı sigortasız

Çalışan kadınlara sorulan en dikkat çekici sorulardan biri de, çalıştıkları kurumdan bir sosyal güvencelerinin olup olmadığı yönündeydi. Cevaplar, bir Türkiye gerçeğini ortaya çıkardı. Çalışan kadınların yüzde 53,3’ü SGK’dan yararlanmadığını, işverenlerinin kendilerine sigorta yaptırmadığını belirtti. Kadınlara eğitim durumları sorulduğunda yüzde 51,7’si ilk ve ortaokul seviyesinde. Üniversite mezunu olanların oranı yüzde 10,1, lise mezunu olanların oranı da yüzde 18 oldu. Hiç okula gitmeyenlerin ancak okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 4,8 , okuma yazma bilmeyenlerin oranı da yüzde 13 olarak ölçüldü. Lise mezunu kadınların yüzde 62’si de ev kadınıyım cevabını verdi.

Asgari ücrete razı

Araştırmada çalışmayan kadınlara asgari ücretle bir iş bulsanız çalışır mısınız diye de soruldu. İş arayan kadınların yüzde 69,2’si asgari ücretle çalışmaya evet dedi. En ilginç noktada üniversite mezunu olan kadınlarda çıktı. Üniversite bitirmiş kadınların yüzde 40’ı asgari ücretle çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Evlilerin yüzde 73,5’i, bekarların yüzde 84,8’i, boşanmışların da yüzde 49,2’si asgari ücretle çalışırım dedi. Kadınlara ayrıca ‘Önümüzdeki günlerde bir iş buldunuz ama sigortası yok. Sosyal güvencesi olmayan bir işte çalışır mısınız?’ sorusu da soruldu. Soruya yanıt veren evlilerin yüzde 59,6’sı, bekarın yüzde 79,8’i, boşanmışların da yüzde 41,2’si evet cevabı verdi. Ayrıca çalışmayan kadınlara gün boyunca vakitlerini nerede geçirdikleri de soruldu. Kadınların yüzde 51,4’ü ev işleriyle uğraştığını söylerken, bekar kadınların yüzde 39,6’sı televizyon izlediklerini söyledi.

Mutluluk kadına ırak!

Araştırmada, kadınlara sorulan en dikkat çekici sorulardan biri de “Genel olarak hayatınızdan mutlu musunuz?“ sorusuydu. Bu soruda eğitim ve hane geliri arttıkça evet diyenlerin sayısının fazla olduğu gözlendi. Kentlerde yaşayan kadınların da mutlu olduğu ortaya çıktı. Ege bölgesi kadınların en fazla mutlu olduğu, Güneydoğu’nun da en mutsuz olduğu bölge olduğu dikkat çekti. Ancak toplamda yüzde 70,6 olan bu oran, kadınların hemen hemen 3’te ikisinin mutsuz olduğunu ortaya koydu. “Hayatınızdan mutlu musunuz?” sorusuna evliler yüzde 71,4, bekarlar 64,2 ve boşanmışlar da yüzde 76,1 oranlarında hayır cevabı verdi.

Haberin Devamı