Gazete Vatan Logo

Dört eski bakan hakkında karar verildi

Dört eski bakan hakkında karar verildi

Meclis, Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen 4 eski bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı aldı. Oylamalar sırasında AK Parti fire verdi. Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan için 38, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler için 43 olan fire sayısı, eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın oylamasında 50'ye ulaştı. AK Parti, en az fireyi ise 14 oy ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oylamasında verdi.
4. OYLAMADA DA YÜCE DİVAN'A RET
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 219 kabul, 288 ret, 3 çekimser oyla eski bakan Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmesi önergesi reddedildi. AK Parti en az fireyi 14 oy ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oylamasında verdi.
ÇAĞLAYAN VE GÜLER'İN ARDINDAN EGEMEN BAĞIŞ İÇİN DE AYNI KARAR
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in "Yüce Divan"a sevk edilmeme kararının ardından eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış için verilen önerge de 245'e karşı 255 oyla reddedildi. Oylamada 245 kabul oyuna karşılık 255 ret oyuyla, eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi talebi reddedildi. Oylamada 7 milletvekili çekimser oy kullandı, 6 oy boş, 4 oy ise geçersiz sayıldı. Bağış için yapılan oylamada AK Parti yaklaşık 50 fire verdi.
MUAMMER GÜLER "YÜCE DİVAN"A GİTMİYOR
Dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesine ilişkin Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylamanın ardından eski İçişleri Bakanı Muammer Güler için verilen "Yüce Divan" önergesi 241'e karşı 258 oyla reddedildi. Oylamada 6 milletvekili çekimser oy kullandı, 4 oy boş, 4 oy ise geçersiz sayıldı. AK Parti toplam 43 vekil fire verdi.
ZAFER ÇAĞLAYAN'IN YÜCE DİVAN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Dört eski bakanın Yüce Divan'a sevkine ilişkin TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylamada, 244 kabul, 264 red, 7 çekimser oy çıktı. Bu sonuçla eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi talebi reddedildi. 517 vekilin oy kullandığı oylamada, 1 oy boş, 3 oy ise geçersiz çıktı. AK Parti'nin 38 fire verdiği belirtildi.

İŞTE MECLİS'TE GÜN BOYU YAŞANANLAR

GİZLİ OYLAMADA ’VEKALET’ KRİZİ
TBMM Genel Kurulu’nda Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkında Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceği hakkında yapılan gizli oylama sırasında vekalet krizi çıktı.
Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın oylama sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin vekaleten oy kullanacağını ifade etmişti. Oy sayımı sırasında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, vekaleten oy kullanmaya itiraz ederek, Nurettin Canikli’nin yerine Veysel Eroğlu’nun oy kullandığını savundu. İtirazın ardından Bahçekapılı Canikli’ye mükerrer oy kullanıp kullanmadığı soracağını söylemesi üzerine, Vural, oy pusulasında Veysel Eroğlu’nun oy kullandığının gözüktüğünü ifade ederek, sorunun mükerrerlikte değil vekalette olduğunu kaydetti. Oktay Vural, Ömer Çelik’in oyunun iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Ayşenur Bahçekapılı itirazın ardından yaptığı açıklamada, uygulamada bir hata olmadığını belirtirken, Vural’ın itirazı kabul edilmedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

ESKİ BAKANLAR SON SÖZLERİNİ SÖYLEDİ

Haberin Devamı

EGEMEN BAĞIŞ

Eski AB Bakanı Egemen Bağış: Hakkımızdaki iftiralar hakkında gerek yargı, gerek Meclis Soruşturma Komisyonumuz kararı vermiştir. Karar ve takdir Yüce Meclis'imizindir.

MUAMMER GÜLER
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: Soruşturma komisyonunda yaptığım savunmaya ilave edecek bir şeyim yoktur. Karar ve takdir Yüce Meclis'indir.
ZAFER ÇAĞLAYAN
Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, annesinin cenazesi nedeniyle genel kurula katılamayacağını Meclis Başkanlığı'na iletti.
BAHÇEKAPILI'DAN TAZİYE
Ayşenur Bahçekapılı, "Eski bakan Zafer Çağlayan'ın Sayın Zafer annesinin vefatı nedeniyle genel kurula katılmayacaktır. Bize de merhumeye Allah'tan ahmet diliyoruz. Ailesine de başsağlığı dileklerini iletiyoruz" dedi.
GERGİNLİK ÇIKTI! 10 DAKİKA ARA VERİLDİ
MHP'li Bal ile Meclis Başkanvekili Bahçekapılı arasında tartışma çıktı, 10 dakika ara verildi
HDP'DEN 3 FİRE
HDP'de ise 3 fire var. Bunlar, Leyla Zana, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Aysel Tuğluk. BBC Türkçe'nin bu yöndeki sorusunu yanıtlayan HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, "4 bakan hakkındaki görüşmenin Genel Kurul gündemine geleceği dün bildirildi. 3 vekilimizin önceden planlanan il dışı görevleri var. Daha önce haberimiz olsaydı gelebileceklerdi" dedi.
ARKA ARKAYA OTURDULAR
Eski Bakanlar Erdoğan Bayraktar ile Egemen Bağış'ın, Genel Kurul'daki AK Parti sıralarında arka arkaya oturdukları görüldü.
GİZLİ OYLAMA İÇİN 3 FARKLI RENKTE PUL KULLANILACAK
Gizli oylama kırmızı, beyaz ve yeşil renkli karton pullarla yapılacak. Beyaz pul, Yüce Divan'a gitmesi yönünde 'evet' oyu, kırmızı pul "hayır" oyu, yeşil oy ise "çekimser" oy anlamına geliyor.
DAVUTOĞLU KATILMIYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra'da olacağı için, bazı bakanlar da yurtdışı programları nedeniyle Genel Kurul'da bulunamayacak. Davutoğlu'nun yerine Başbakan vekili gizli oy kullanacak.
Oy vekaletleri şu şekilde:
*Başbakan Ahmet Davutoğlu adına Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan,
* AB Bakanı Volkan Bozkır yerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,
* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yerine Tarım Bakanı Mehdi Eker,
* Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,
* Kültür Bakanı Ömer Çelik yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli,
* Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,
*Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yerine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz oy verecek.
Vekaleten oy kullanacak olan Meclis üyeleri, kendi adlarına kullanacakları oy ve vekaletini aldıkları kimseler adına kullanacakları oylar için iki defa oylama kabinine gidecekler.
OYLAMANIN AKİBETİNİ AK PARTİLİ VEKİLLER BELİRLEYECEK
Bakanların divanda yargılanabilmeleri için en az 276 oy gerekiyor. Meclis'te Muhalefet partileri ile bağımsızların 223 sandalyesi bulunuyor. Bunlar arasında hiç fire olmazsa, en az 53 AK Partili vekilin de kabul oyu kullanması gerekiyor. Ancak muhalefetteki beklentinin tersine AK Partili vekiller böyle blok bir görünüm sergilemiyor ve aralarında rahatsızlık duyanlar olsa da parti yönetimiyle benzer görüşleri paylaşıyorlar.
17 Aralık 2013'te başlayan ve 1 yıl içinde takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmasında karar günü geldi. Meclis Genel Kurulu'nda bugün yapılacak görüşmeyle, AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceklerine karar verilecek. Tarihi günün arifesinde üvey annesini yitiren Çağlayan, AK Parti yöneticilerinden görüşmenin ertelenmemesini istedi.
GENEL KURUL'DA YAŞANANLAR
TBMM Genel Kurulu saat 15.00'de TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde başladı. Açılışın ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. 4 eski bakanla ilgili bugün yapılacak olan Yüce Divan oylaması nedeniyle Genel Kurul Salonuna MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de geldi.

Haberin Devamı

Uzun bir aradan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Genel Kurul'daki HDP sırasında yerini aldı. Bir süre burada oturan Demirtaş, ardından salondan dışarı çıktı.

Genel Kurul'a ilk gelen Erdoğan Bayraktar geldi. Genel Kurul'da konuşmak istediğini belirten Bayraktar, "Ama yakın arkadaşlarım dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler" dedi.
Bayraktar'ın neşesinin yerinde olduğu ve milletvekili arkadaşlarıyla gülerek sohbet ettiği görüldü.
** Hakkında soruşturma açılması istenen eski bakanlara süresi sınırsız olacak şekilde söz verilecek.
** CHP'li Milletvekili İhsan Özkes 'Hırsızlık yapan, kızım Fatma da olsa mutlaka cezalandırırdım. Hz. Muhammed' yazılı pankart açtı.
EGEMEN BAĞIŞ: SİYASETÇİLERİN DURUMA GÖRE A, B, C PLANLARI VARDIR
Egemen Bağış, Meclis'e geldiğinde gazetecilerin ''Konuşacak mısınız?'' şeklindeki sorusuna ''Dur bir bakalım. Duruma göre. Siyasetçilerin duruma göre A, B, C planları vardır'' yanıtını verdi.
Bağış, ''Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz'' sorusuna ''Yüce Meclis'in takdiridir. Hayırlısı olsun'' cevabını verdi.
MUAMMER GÜLER KONUŞMASINI YAZARKEN GÖRÜNTÜLENDİ
Genel Kurul sırasında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, bir ajandaya not aldığı görüldü. Güler yazısında şu ifadeleri kullandı: "Sayın Başkan, Soruşturma Komisyonu'na verdiğim sözlü ve 41 sayfalık yazılı savunmama ilave edeceğim başkaca bir..."
Genel Kurul çalışmalarında eski bakanlar ve haklarında Yüce Divan oylaması yapılacak olan Erdoğan Bayraktar ile Egemen Bağış'ta yerini aldı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Muş'ta cenaze töreninde olduğu için şuana kadar Genel Kurula gelmedi.