Gazete Vatan Logo

Donuyoruz

Türkiye soğuk hava, kar ve fırtınayla titriyor. Doğu illerimizde sıcaklık -25 dereceye kadar düştü, binlerce köy yolu ulaşıma kapandı. Okullar tatil edildi. Deniz, hava ve karayolu taşımacılığı güçlükle yapılıyor

Karakış Doğu Anadolu'yu adeta esir aldı. Kar kalınlıkları Muş'ta 97, Ağrı'da 93, Erzurum'da 50, Kars'ta 40, Ardahan'da 36 santim olarak ölçüldü. Palandöken Kayak Tesisleri'nde ise kar kalınlığı 1.5 metreyi aştı. Dün hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 25, Ardahan'da 18, Kars'ta 17, Ağrı ve Muş'ta 16, Erzincan'da 6, İğdır'da 5 dereceyi buldu.

Muş'ta 350, Kars'ta 310, Ağrı'da 306, Ardahan'da 261, Erzurum'da 225, Erzincan'da 60, İğdır'da 6 köy olmak üzere toplam 1518 köy yolunun kar yüzünden merkezlerle bağlantısı kesik.

İstanbul-Van Uçak seferi iptal
Kar yağışı Van, Hakkâri ve Bitlis'te de etkili oldu. Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu Bitlis ve Hakkâri kent merkezleri kara gömüldü. 498 köy yolu ulaşıma kapanırken, dün yapılması gereken THY'nin İstanbul-Van uçak seferi iptal edildi.

Uludağ'da kar kalınlığı 177 santimi buldu
Yoğun kar yağışı ve tipi Bursa'da da etkili oldu. Bursa'da 146 köy yolu ile ulaşım kesildi. Kar kalınlığının 177 santime ulaştığı Uludağ'da araçların zincirsiz yola çıkmasına izin verilmiyor.

Keşan-İpsala yolu 5 gün sonra açıldı
Türkiye'nin Avrupa ülkelerine açılan karayolunun, Keşan-İpsala bölümü 5 gün sonra dün ulaşıma açıldı. Edirne'nin Uzunköprü ile Meriç ilçesi arasındaki yol ise, hala kapalı.. Edirne merkez ve ilçelere bağlı toplam 87 köy ile ulaşım sağlanamıyor. Bölgede sıcaklık -10 dereceye kadar düştü. Edirne'de Tunca Nehri'nin bazı bölümleri dondu. Tekirdağ ve Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'nde okullar tatil edildi. Meteoroloji kentte bugün ve yarın kar beklemiyor.

Okullar bugün ve yarın tatil
Yoğun kar yağışı nedeniyle Bolu ve Düzce'de toplam 293 köy yolu ulaşıma kapandı. Kocaeli'de 112, Sakarya'da ise 152 köyle ulaşım kesildi. Bolu Dağı'nda kar yağışının etkisini kaybetmesi sonucu ulaşım normale döndü. Ancak, Karanlıkdere Mevkii'nde etkili olan sis bölgede trafiği yavaşlattı. Kar kalınlığı Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 1.5 metreye, Abant'ta ise 70 santimetreye ulaştı. Kocaeli'nin merkez ilçe izmit ile Karamürsel, Kandıra, Gölcük, Körfez ve Derince ve Gebze'de okullar tatil edildi. Nevşehir'in Gülşehir ve Avanos İlçelerinde de okullar yarın tatil.

Karadeniz hırçınlaştı dalgalar 3 metre
Samsun'un Asarcık, Kavak, Alaçam, Bafra, Terme ve Çarşamba ilçelerine bağlı yüksek kesimlerindeki köylerde kar kalınlığı 1 metreyi aştı. Karadeniz'de dalga yüksekliği yer yer 3 metreyi buldu. Kar yağışı nedeniyle Çorum, Sinop, Ordu, Amasya'da da çok sayıda köy ile ulaşım bağlantısı kesildi. Çorum'da 110, Sinop'da 70, Ordu'da 138, Amasya'da ise 28 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu açıklandı.

Boğazlarda deniz ulaşımı aksıyor
Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 40 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, boğazlardan geçme imkanı bulamayınca rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy İlçesi'ne çevirerek Şarköy sahillerinde demirledi. Geceyi Şarköy'de geçiren gemilerden 25 şilep ve tanker saat 09.00'dan itibaren demir alarak boğazlardan geçmek üzere hareket etti. Bu arada, 15 gemi ise hava koşullarının düzelmesi için Şarköy'de demirli bekliyor.

Eller cepte yürümeyin
İstanbul'da pazar gününden itibaren aralıksız devam eden kar yağışı Valilik Afet Yönetim Merkezi'ni hareket geçirdi. İstanbul'daki ilk ve orta dereceli okullar Çarşamba gününe kadar tatil edilirken, Afet Yönetim Merkezî Başkanı ve Vali Yardımcısı Adem Karahanoğlu vatandaşlara şu uyarıyı yaptı: "Bugün akşamdan itibaren yoğun kar yağışı bekliyoruz. Perşembe gününe kadar kar yağışı azalarak devam edecek. Özellikle bugün için vatandaşlarımızı buzlanmaya karşı uyarmak istiyorum. Zorunlu olmadıkça kendi araçlarıyla trafiğe çıkmasmlar, özellikle ara sokaklara dikkat etsinler. Kaldırımlarda buzlanma olacak. Bu yüzden ayakkabılarına özen göstersinler ve elleri cepte yürümesinler. Çünkü düşmeler çoğunlukla elleri ceplerinde yürüyenlerin başına geliyor."

Haberin Devamı