Gazete Vatan Logo

Dönüyorlar!

2018’e hızlı başlayan Türkiye turizmi için Avrupa’dan mesaj geldi. Avrupalı turizmciler bu yıl Türkiye pazarında oluşan farkı kapatarak daha güçlü döneceklerini söyledi

Dönüyorlar!

2016’da turizmde yaşanan kriz sonucu pazar sıkıntısına giren Türkiye özellikle Rusya gibi bölgelerden gelen turist akışının kesilmesi ile büyük sorun yaşadı. Turizmci içinde bulunduğu dar boğazdan alternatif pazarlara yönelerek çıkmaya çalışırken hükümet tarafından da sektöre çeşitli teşvikler verildi. 2017’ye gelindiğinde hem turist sayısında hem de turizm gelirlerinde artış yaşayan sektör, yılı 32 milyon turist, 26.2 milyar dolar gelirle kapattı. Bunda en büyük etken tekrar dönen Ruslar ve Avrupa pazarından gelen turist sayısındaki hızlı artış oldu.

Turist sayısındaki artış bir yandan turizmciyi sevindirdi ancak bu süreçte özellikle Kuzey Avrupa ve ABD gibi pazarlardan gelen turistlerin yetersiz kalması gelirleri bir türlü istenilen düzeye çekememişti. Zira buradan gelen turistlerin Ruslara göre ortalama harcaması çok daha yüksek. İşte bu noktada gözler 2018’e çevrildi. Avrupa turizm sektörü temsilcileri bu yıl Türk turizminden umutlu olduklarını belirtti. İşte Avrupa turizmcisinin Türkiye beklentileri:

Haberin Devamı

Fark kapanıyor

İngiliz tur operatörlerinden Thomas Cook’un CEO’su Peter Fankhauser, Türkiye’nin olağanüstü bir tatil ülkesi olduğunu belirterek, “Kibar insanlar, mükemmel kalite, çok iyi bir servis, çok kültür. Turistin arzu ettiği her şey Türkiye’de var” şeklinde konuştu.

Türkiye’de özellikle bu yıl rezervasyonlarda büyük bir artış yaşandığını aktaran Fankhauser, “Türkiye’nin muazzam potansiyeli var. Thomas Cook olarak çok güçlü bir şekilde farkı kapatıyoruz. 2015 öncesi seviyemize yaklaştık sayılır. Türkiye’nin önünde çok güzel bir dönem var. Biz de bundan çok memnunuz” dedi.

Satışları 2’ye katladık

Turizmde Türkiye’nin giderek daha popüler bir ülke haline geldiğini belirten Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, 2017’de rezervasyonların 2016’ya göre açık bir şekilde yükseldiğini 2018’de bunun artarak devam ettiğini söyledi. Özellikle de 2018’deki tüketici durumunun çok memnuniyet verici olduğunu dile getiren Fiebig, “Şu an bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla satışlar 2 katına çıktı. Burada bir geri dönüş havası var ifadesini kullandı. Almanlar Türkler ev sahipliğini seviyor. Türkiye başka yerde o şekilde bulunmayacak şeyleri sunuyor. Otellerde, fiyat hizmet ilişkisi çok iyi. Özellikle ailelere yönelik her şey dahil tekliflerde. Harika altyapı. Oteller birinci sınıf” değerlendirilmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Çift haneli yükseliş

Önceki yıl çift haneli düşüşler gözlenen ve gelir düzeyi nispeten yüksek olan İngiltere, Fransa, Hollanda ve Japonya’dan gelen ziyaretçi sayısında da Ocak’ta yüksek çift haneli artışlar yaşandı. Almanya yüzde 10.3, Avusturya yüzde 15.05, Belçika yüzde 19.30, Çekya yüzde 15.31, Danimarka 14.8, Fransa 34.6,İspanya 64.4,İtalya 23.7,Polonya 83.7, İngiltere 33.7’lük yükseliş gösterdi.

Ege’yi de keşfediyorlar

İsviçre merkezli Bentour’un CEO’su Deniz Uğur da, Türkiye’ye rezervasyonların bu yıl çok daha iyi olduğunu belirterek, “Bu yılki durum geçen yılın 2-3 katı düzeyinde. Türkiye artık Avrupa’da geri dönüyor” dedi. Uğur, “Kaliteli müşteri bulmamız lazım. Zaten Türkiye bunu hak ediyor. Otelimiz çok iyi, hizmette çok iyiyiz biz. Bentour olarak kaliteyi yüksek tutacağız. Türkiye bunu hak ettiği için bizim yolumuz bu. Almanlar yavaş yavaş Ege tarafını keşfediyor. Ege tarafında da daha fazla otellerin olması ve daha profesyonel çalışılması lazım. O zaman daha iyiye gidecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı