Gazete Vatan Logo

Dönüşüm fikri havada kalmadı!

Fikirtepe uygulaması kentsel dönüşümün sancılarını ortaya koymuştu. Emlak Konut GYO ile Esenler Belediyesi’nin Havaalanı Mahallesi’nde gerçekleştirecekleri formül ise yeniden umut oldu.

Türkiye’de 2012 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan kentsel dönüşüm hamlesi, uygulamaya geçmeye başladı. Fikirtepe’de yaşanan aksaklıklarla gündemde kalan kentsel dönüşüm için başarılı formüllerden biri İstanbul Esenler’de hayata geçiyor. Esenler’de kamunun yer aldığı, kendi finansmanını kendisi karşılayacak proje geliştiriliyor.

5 Ekim 2012’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde hak sahiplerinin daireleri dışında, projenin finansmanında kullanılacak konutlar inşa ediliyor. Toplam 72 bin metrekarelik alanda inşa edilecek 2 bin 373 konut ve 55 ticari alandan 1.403 konut ve 32 ticari ünite hak sahiplerine teslim edilecek. Kalan 907 konut ve 23 ticari ünite, projenin finansmanını sağlamak amacıyla satışa çıkarılacak. Projenin yaklaşık 500 milyon lira yatırım bedeli olacak.

Kâr beklentisi yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut GYO, Esenler Belediyesi ve Eskon’un iş birliğiyle hayata geçirilen Esenler Havaalanı Mahallesi 2. Etap projesi için taraflar arasında protokol imzalanmıştı. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, kentsel dönüşüm hamlesinde yer almayı istediklerini belirterek, “Esenler, kentsel dönüşümün sembol projesi. Önümüzdeki dönemlerde kentlerimizin silüetlerini belirleyecek miras niteliğinde olan kentsel dönüşüm projelerinde de aktif rol üstleneceğiz” dedi. Kurum, kâr beklentileri olmadan projeyi gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

‘Yerinde dönüşüm’le cevap veriyoruz

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Esenler’de 159 bin bağımsız birim bulunduğunu belirterek, “Bu konutların 100 binini dönüştürmemiz gerekiyor. Ancak biz daha yüzde 10’lardayız. Esenler’de dönüşüm kapsamında konutların bir kısmının inşaatı devam ediyor, bir kısmı da tamamlandı ve yaşam başladı. Kentsel dönüşüm uygulamalarında biz halkın rızasını alıyor, şeffaf oluyor, katılımı sağlıyoruz. En önemlisi sabırlı oluyoruz” diye konuştu. Projenin Esenler’in lokasyonu, Emlak Konut’un varlığı nedeniyle önemli olduğunu dile getiren Göksu, “Bu projeyle hak sahiplerine evlerine yine bulunduğu yerde bila bedel veriyoruz. Kentsel dönüşüm için ‘rantsal dönüşümdür’ diyenlere bu projeyle cevap veriyoruz” diye konuştu..

Haberin Devamı

281 bin liradan başlıyor

ESENLER Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, 3 etaptan oluşuyor. 2 etap hak sahiplerine ayrılırken, bir etap finansman amacıyla satışa çıkarılan konutlardan oluşacak. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tiplerinde inşa edilecek konutların satış fiyatları 281 bin liradan başlıyor. Projede 1+1 tipi konutların büyüklükleri 62 ile 73 metrekare arasında, 2+1 tipi konutların büyüklükleri 105 ile 123 metrekare arasında, 3+1 tipi konutların büyüklükleri 135 ile 172 metrekare arasında değişiyor. 4+1 tipi konutların brüt alanı ise 193 metrekare seviyesinde bulunuyor. Metrekare fiyatı 4 bin 200 lira olan projenin 18 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Sistem nasıl işliyor?

- Toplam 72 bin metrekarelik alandaki inşa edilecek 2 bin 373 konut ve 55 ticari alandan 1.403 konut ve 32 ticari alan hak sahiplerine veriliyor.

Haberin Devamı

- Kalan 907 konut ve 23 ticari alan satışa çıkarılıyor.

- Bu satıştan elde edilecek yaklaşık 500 milyon liralık gelirle, projenin tamamı inşa edilecek.

- Hak sahipleri ise dairelerinin yüzde 80’ini ücretsiz alacak, kalan yüzde 20’yi maliyet üzerinden ödeyecek.

- Ev sahiplerine 36 ay kira yardımı yapılacak.