Gazete Vatan Logo

Dönüşen dönüşmeyen herkes dönüşecek

Dönüşen dönüşmeyen herkes dönüşecek

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershane yerine kurs düzenlenmesini öngören yönetmeliğini bugün yayınlanıp yürürlüğe gireceğini 1 Eylül’e kadar da kurs başvurularını alacaklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşüm sürecinde düzenlenen özel eğitim kurumlarında değişiklik yapılmasına ilişkin Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ni, Resmi Gazete’de bugün yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiklerini belirtti. Avcı, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Yönetmelikteki düzenlemeleri açıklayan Avcı, ilgili yasada ve yönetmeliklerde “dershane” diye bir kurum tanımının olmadığını bildirdi. Milli Eğitim Bakanı çok genel ifadeyle çeşitli kurslar başlığı altında belirtilen kursları dört sınıfta topladıklarını kaydetti.
Avcı, Anayasa Mahkemesinin dönüşüm programının kendisini iptal etmediğini belirterek, şöyle devam etti, “Dolayısıyla temel liseler gibi diğer kurslar da zaten devam ediyorlar. Diğer kurslardan, diğer kurumlardan özel okula, anaokuluna, ilkokula, liseye, özel etüt eğitim merkezine veya çeşitli kurslara dönüşmek isteyen kurumların önü açıktı zaten.
İlla serbest piyasaysa
Anayasa Mahkemesinin kararında bu net bir biçimde vurgulanıyor. Dolayısıyla dönüşen veya dönüşmeyen, dönüşmek için daha önce müracaat etmiş ve etmemiş olan her kurum Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilen esaslar çerçevesinde dönüşebilecekler. Faaliyetlerini özel öğretim kursu adı altında, eğer özel okula dönüşmek istiyorlarsa özel okul adı altında, etüt eğitim merkezi olarak dönüşmek istiyorlarsa o ad altında ve onun kriterlerine uygun olarak sürdürebilecekler. Özel öğretim kurumları hafta içerisinde ve hafta sonunda, okul dışı eğitim desteği isteyen öğrencilerimize kurs vermek üzere düzenlenmiş kurumlardır.
Geçen yıl 2 milyon 600 binin üzerinde öğrencinin devlet kurslarına devam ettiğini anlatan Avcı, “Eğer bunu da yeterli bulmuyorlarsa, ‘İlla serbest piyasadan biz kurs almak istiyoruz’ diyorlarsa bu kursların verileceği yerler de özel öğretim kurslarıdır” dedi.
Çocukların ‘pazar’larına müdahale etmiyoruz
Özel öğretim kursu açan aynı kurumun, aynı binada üç bilim grubunda kurs açabileceğini ifade eden Avcı, sınıflarda öğrenci kontenjanının en fazla 16 olacağını kaydetti. Avcı, “Madem çok özel bir eğitim, özel bir takviye kursu talep ediliyor, sektörün bu talebi karşılayabileceği optimum şeyi de 16 olarak belirledik. Dolayısıyla özel öğretim kurslarında hiçbir sınıf 16’nın üzerinde olamayacak. 16’nın altında olabilir ama azami sayı 16” dedi. Temel liselerde hafta içerisinde kendi öğrencilerine, hafta sonlarında ise mezunlara özel öğretim kursu açma hakkını verdiklerini, yönetmelikte bunun da olduğunu belirten Avcı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AYM’nin gerekçeli kararında belirtilmiş olan “Okul dışı eğitim alma seçeneklerinin çoğaltılması talebi”nin de böylece en geniş anlamda karşılanmış olduğunu söyledi. “Çocuklarımıza mutlaka bir gün dinlenme payı bırakmak istedik. O nedenle cumartesi günleri olacak, pazar günleri olmayacak. Çocuklarımızın pazarlarına müdahale ettirmiyoruz.” Avcı, belli bir yaş gurubundaki öğrencilerle mezunların, aynı kurumlarda, aynı mekanlarda, aynı kurslarda eğitim görmelerini istemediklerini de söyledi.
Dershane adını unutun
Düzenlemeleri, konunun uzmanları ve hukukçulardan görüş alarak gerçekleştirdiklerinin altını dile getiren Avcı, şu anda yürürlükte olan yasal düzenlemelerde “dershane” adı altında bir kurumun tanımlanmadığını kaydetti. Avcı, şöyle devam etti, “Yok böyle bir kurum. Şu olabilir; meclis açılır, bu iptal davasını açan milletvekili veya isteyen başka milletvekilleri, mecliste, ‘biz bu düzenlemeleri beğenmiyoruz, eskisi gibi kontrolsüz, denetimsiz, müfredatı belli olmayan ve her isteyenin istediği yerde, istediği koşullarda açabileceği, istediği eğitimi verebileceği bir dershane’ diye bir kurum tanımlarlar. Onu yasaya koyarlar. O zaman da Milli Eğitim Bakanlığı yasa gereğince ona izin verir. Ama şu anda öyle bir kurum yok” dedi. Öğrencilerin okullarda haftada 35 saat ders gördüğünü belirten Avcı, “Öğrenciler hangi üniversiteyi tercih ederse, hangi üçlü grubu seçmesi gerekir, bunları hesapladık. Tıp fakültesine gidecek bir öğrencinin seçebileceği üçlü grup belli. Yani ‘ben öyle bir kursa gideyim ki hem tıp, hem edebiyat, hem mühendislik fakültesine gidecek bütün donanımlara sahip olayım’. Böyle süper bir kurs olmayacak” dedi.

Haberin Devamı