Gazete Vatan Logo

Döner kurtuldu!

Avrupa Parlamentosu, fosfat katkı maddesi kullanıldığı için dondurulmuş döner etinin yasaklanmasına yol açabilecek düzenleme talebini geri çevirdi.

Döner kurtuldu!

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP) Sözcüsü Renate Sommer, “EPP grubu, Avrupa’da döner ve kebabın yasaklanmasını engellemek için elinden gelen her şeyi yapacak” demişti, yaptı da oylamada ret oyu kullandılar.

Fosfat kullanılmaması halinde dönerdeki etin dağılacağını belirten Sommer, “Fosfatların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Fosfatlar, dondurulmuş eti bir arada tutmak, tutarlılığını korumak ve yumuşatmak için kullanılır” ifadesini kullandı. Sommer, bilimsel çalışmalara göre döner tüketiminden alınan fosfatın önemsiz sayılabilecek ölçüde düşük bir miktar olduğunu, bazı gazlı içeceklerde bile dönerden daha fazla fosfat tespit edildiğini anlattı. Geçtiğimiz günlerde AP ve AB Komisyonu, dönerde fosfat katkı maddesi kullanılmasıyla ilgili anlaşmazlığa düşmüştü. AB Komisyonu kuzu, koyun, dana, sığır ve tavuk etlerine fosfat, fosforik asit, di fosfat, tri fosfat, polifosfatın katkı maddesi olarak kullanılmasına izin verilmesi hakkındaki düzenleme teklifinde bulunmuştu.

Haberin Devamı