Gazete Vatan Logo

Dondurmacı değil Amazon kamyonu

E-ticaret devi Amazon kamyonla alışveriş sistemini hayata geçirdi. Seattle’da hizmet vermeye başlayan Hazine Kamyonu, şehrin sokaklarında dolaşarak müşterilere indirime giren ürünleri tek elden satıyor.

Dondurmacı değil Amazon kamyonu

Ürünlerini hızlı ve pratik bir şekilde müşterilere ulaştırmak için birçok farklı proje geliştiren e-ticaret devi Amazon, yine sıradışı bir yeniliğe imza attı. Daha önce zeplin ve insansız hava araçları (drone) ile müşterilere ürün teslimatı yapacağını açıklayan şirket, bu sefer kamyonla alışveriş sistemini hayata geçirdi. ABD’nin Seattle kentinde hizmet vermeye başlayan ‘Treasure Truck’ (Hazine Kamyonu) adlı kamyon, şehrin sokaklarında dolaşarak müşterilere indirime giren ürünleri tek elden satıyor.

Akıllı telefon uygulaması var

‘Amazon Mobile’ alışveriş uygulamasının bir parçası olan Hazine Kamyonu, şu an için sadece Seattle kentinde hizmet veriyor. Kamyondan alışveriş yapmak isteyenler, uygulamayı açıp ‘Treasure Truck’ seçeneğine tıklayarak kamyonun içerisinde neler olduğunu öğrenebiliyor. Kamyonun o anki güzergahı ve nereye gideceği de söz konusu uygulamayla kolayca görülebiliyor. Uygulama ayrıca, kamyonun bulunduğu bölgeye yakın kişilere anlık bildirimler yolluyor. Bu bildirimler genellikle indirimdeki ve kısa bir süre içerisinde indirime girecek ürünlerin listesini içeriyor. İlgilenen kişiler ise kamyonun bulunduğu bölgeye gidip söz konusu ürünleri satın alabiliyor.

Haberin Devamı

Çocukların ilgisi büyük

Nostaljik dondurma kamyonlarını hatırlatan Hazine Kamyonu, özellikle çocukların ilgisini çekiyor. Elektronik ekranlı şeritlerle ve retro işaretlerle süslenmiş kamyon, akşamları üzerindeki ışıklar sayesinde renkli bir görünüme sahip oluyor. Söz konusu kamyondan sık sık alışveriş yaptığını kaydeden Nicole Jamieson adlı Seattle sakini, “Bu kamyondan alışveriş yapmak çok eğlenceli. Çocuklarım yanıp sönen ışıklarını çok seviyor” diye konuştu. Hazine Kamyonu’ndan bir şey satın almak için çok hızlı hareket etmek gerektiğinin de altını çizen Jamieson, “Hızlı olmazsanız isteğiniz ürünü alamayabilirsiniz. Talep çok fazla, bu nedenle de ürünler çabuk tükeniyor” dedi.

Robotlar kaldırımları işgal edecek

Yemek ve küçük paket servisi yapmak üzere tasarlanan dağıtım robotlarının sayısı, gelecekte kaldırımda yürüyen yaya sayısını geçecek. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde kaldırımlarda çok sayıda dağıtım robotu olabileceğine işaret eden Meksika Üniversitesi’nden Prof. Renia Ehrenfeucht, “Bir kaldırımda 100’den fazla dağıtım robotu olduğunu hayal edin. Nasıl yürüyeceksiniz? Kaldırımı işgal edecekler. Bir bisiklet şeridi gibi, farklı bir yol inşa edilmesi gerek” diyor.

Haberin Devamı

Navigasyonu ile adrese teslim

Navigasyon ve engelleri aşma yazılımlarına sahip olan robot teslimat adresine doğru ilerlerken, önüne çıkan yayalara yol veriyor. 6 tekerlekli robotlar, yayalarla birlikte kaldırımları kullanıyor ve saatte 3 kilometre hızla ilerliyor.