Gazete Vatan Logo

Dondurma tüketirken bunlara dikkat edin

Dondurma tüketirken bunlara dikkat edin

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr, Fatih Gültekin, aşırı sıcaklarda çokça tüketilen dondurmaya ilişkin uyarıda bulundu. Ticari kaygılarla günümüzde üretilen dondurmalarda sağlık açısından sorun oluşturabilecek katkı maddelerinin kullanıldığını ileten Gültekin, "Bu maddeler meyveli dondurmaların renklendirilmesinde kullanılıyor. Doğal renklendiriciler sağlık açısından bir risk oluşturmuyor ancak sentetik renklendiriciler sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Örnek verelim. Limonlu dondurma aldınız. Eğer onun rengi sapsarıysa, orada boya kullanıldığı bellidir. Çünkü limonu kattığınız zaman, renk beyazdan sarıya çok hafif döndürebilir ama sapsarı renk oluşmaz. Burada kullanılan sentetik renklendirici ise biz bunu tercih etmeyeceğiz. Sentetik renklendiricilerin bir kısmı DNA hasarı oluşturma, bir kısmı alerjik hastalıklara yol açma, bazıları ise kanser riskini arttırma potansiyeline sahip. Yine sentetik gıda boyaları hiperaktiviteyi arttırıyor. Eğer hiperaktif çocuğunuz varsa bu sentetik gıda boyalarından uzak durmanız lazım" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“RENKLENDİRİCİ KULLANILMADIĞINDAN EMİN OLUN”

Meyveli dondurma tüketilirken içinde sentetik renklendirici kullanılmadığından emin olunması gerektiğini aktaran Gültekin, "Limonlu dondurma alacaksanız bu beyaz olmalı, hafif sarıya çalabilir, çilekli dondurma alacaksanız hafif pembe renkli olmalı. Meyveli dondurmalarda kullanılan dondurmalar hakkında bilgi sahibi değilseniz, o zaman sade ve kakaolu dondurma daha güvenilir" diye konuştu.

Açıkta satılan dondurma alındığında burada hangi renklendiricinin kullanıldığının sorgulanması gerektiğini söyleyen Gültekin, kapalı dondurma alındığında paket bilgilerine bakılması gerektiğini ifade etti.